Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

13 Ιουνίου 2017
Ήταν το έτος 1985 όταν ύστερα από εισήγηση του Προέδρου Νίκου Ζορπίδη, το Κοινοτικό Συμβούλιο της Διποταμίας με ομόφωνη απόφαση ανακήρυξε επίτιμο δημότη τον τότε αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Κων/νο Μητσοτάκη.

Στην τελετή που έγινε στο Κοινοτικό Κατάστημα της Διποταμίας παραβρέθηκε ο ίδιος ο τότε αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας πλαισιωμένος από τον βουλευτή Κ. Σημαιοφορίδη και τους πολιτευτές Γ. Καπαχτσή και Α. Βενέτη.


Ως επισφράγισμα της τιμητικής αυτής πράξης η Κοινότητα παραχώρησε και ένα οικόπεδο στον Κ. Μητσοτάκη  με σκοπό να χτίσει εκεί ένα σπίτι όπως δήλωσε χαριτολογώντας ο Πρόεδρος Νίκος Ζορπίδης.

Οι λόγοι  που οδήγησαν την Κοινότητα να ανακηρύξει τον Κ. Μητσοτάκη επίτιμο δημότη δεν ήταν πολιτικοί. Αλλά ιστορικοί. Διότι όπως αναφέρεται στα πρακτικά της Κοινότητας ο Κ. Μητσοτάκης υπηρέτησε με το βαθμό του Έφεδρου Ανθυπολοχαγού στο Σύνταγμα της Διποταμίας κατά τον πόλεμο του 1940.

Και όπως αναφέρει ο Νίκος Ζορπίδης στο βιβλίο του "Η κατοχή και το δράμα του Εμφυλίου Πολέμου" 
"……… Μετά από μερικές μέρες από την έναρξη του πολέμου και την εισβολή των Ιταλών στην Ελλάδα , ένα σύνταγμα του στρατού μας πέρασε από την περιοχή του Νομού Καστοριάς και της Διποταμίας φυσικά, που βρίσκεται δίπλα στα σύνορα της Αλβανίας ανάμεσα στα βουνά του Γράμμου και του Βίτσι, κυνηγώντας τους Ιταλούς, τον Νοέμβριο του 1940. Μαζί τους ήταν και όλοι οι άνδρες του χωριού που είχαν φύγει απ’ το χωριό εθελοντές στο στρατό αμέσως μετά την κήρυξη του πολέμου και τώρα περνούσαν τα σύνορα κυνηγώντας του Ιταλούς μέσα στην Αλβανία προς την οροσειρά του Μοράβα και πέρα προς την περιοχή της Κορυτσάς, που βρίσκεται πίσω απ’ τα βουνά της οροσειράς αυτής. Οπότε γυρίσαμε κι εμείς από την περιοχή της Ομορφοκλησιάς  (Κάλλιστας), όπου είχαμε φύγει για να κρυφτούμε μετά την εισβολή των Ιταλών το 1940.
         Από ότι έμαθα αργότερα, στο σύνταγμα αυτό που πέρασε από τα μέρη μας , υπηρετούσε κι ένας ψηλός νεαρός αξιωματικός που μόλις είχε κλείσει τα 22 του χρόνια το 1940, με το βαθμό του έφεδρου ανθυπολοχαγού, που δεν ήταν άλλος από τον αείμνηστο και πρώην Πρωθυπουργό κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον μετέπειτα Επίτιμο Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ."


0 σχόλια:

Ενημερωθείτε

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις