Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

22 Ιουλίου 2017
Ξαναχτυπά για άλλη μια φόρα ο πρώην τσάρος της οικονομίας Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος σε άρθρο του με τίτλο «Στις αγορές πτωχευμένοι 2.0» , χαρακτηρίζει επικίνδυνο ψέμα τις υποσχέσεις για «επιτυχία» αναφορικά με την έξοδο στις αγορές.

Σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο πρώην υπουργός εξηγεί τι σημαίνει έξοδος στις αγορές «και γιατί δεν έχει καμία σημασία είτε βγούμε σε αυτές είτε όχι».

Χρησιμοποιεί μάλιστα σειρά άρθρων που είχε γράψει το 2014, την περίοδο της προηγούμενης έκδοσης ομολόγου από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.

Λέει χαρακτηριστικά: «Την 20ή Φεβρουαρίου 2014, σε μια περίοδο που η τότε κυβέρνηση ύφαινε το αφήγημα του greek success story στον καμβά της φιλολογίας περί εξόδου στις αγορές, δημοσίευσα άρθρο στο protagon.gr με τίτλο Στις αγορές, πτωχευμένοι! Το άρθρο αναφερόταν στο σχέδιο του Βερολίνου για την Ελλάδα των επόμενων ετών. Ονομάζοντάς το ‘3ο, κρυφό, Μνημόνιο’ αναφερόμουν στα τρία βασικά συστατικά του:

Πρώτον, ότι ‘δεν περιέχει το κούρεμα, το οποίο θα μπορούσε να βγάλει το ελληνικό κράτος από τη διαχρονική κατάσταση χρεοκοπίας (κοινώς, την αδυναμία να εξυπηρετεί τα χρέη του μακροπρόθεσμα, ακόμα και μετά από μια γενναία επιμήκυνση μετά μείωσης του επιτοκίου κατά μισή με μία μονάδα)’.

Δεύτερον, ‘δεν περιέχει καμία πρόβλεψη για κοινό, ευρωζωνικό χρέος (πχ ευρωομόλογα)’. Και, τρίτον, ‘προσπαθεί να πείσει ότι δεν θα χρειαστούν νέα μνημονιακά δάνεια καθώς η έξοδος στις αγορές είναι ζήτημα χρόνου’.

Σας θυμίζει κάτι εκείνο το σχέδιο; Δεν είναι πανομοιότυπο με αυτά που σήμερα παρουσιάζει η τρόικα, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση, ως το νέο greek success story; Δεν εγείρει ακριβώς το ίδιο ερώτημα με εκείνο που έθετα στις 20 Φεβρουαρίου 2014, δηλαδή: ‘Γιατί βοηθά να δανειστούμε από ιδιώτες όσο παραμένουμε πτωχευμένοι, ακόμα κι αν εκείνοι -για δικούς τους λόγους- μας δανείσουν;’»

Και καταλήγει: «Αφιερωμένο εξαιρετικά στους συντρόφους με τους οποίους πείσαμε τον ελληνικό λαό το Γενάρη του 2015 να θέσουμε τέλος σε αυτήν τη μισάνθρωπη κατάσταση».

0 σχόλια:

Ενημερωθείτε

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις