Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

17 Ιουλίου 2017
Δέκα οκτώ χρόνια κράτησε η κατασκευή​ του κάθετου άξονα της Εγνατίας, από τον κόμβο της Σιάτιστας μέχρι το τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα με την Αλβανία!


Και εγκαινιάστηκε πέντε φορές, από τρεις διαφορετικές κυβερνήσεις κάθε φορά που ένα τμήμα του παραδίδονταν στην κυκλοφορία.
Συνήθως πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση!

Τον κύκλο των εγκαινίων άνοιξε ο Φίλιππος Πετσάλνικος με στελέχη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Και τον έκλεισε πάλι ο ίδιος μόλις προχθές στην Κρυσταλλοπηγή, με πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που τώρα κατέχουν κυβερνητικές θέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ!

Άλλο ένα παράδοξο που στιγμάτισε τον Κάθετο Άξονα, είναι ότι ξεκίνησε να κατασκευάζεται ανάποδα. Δηλαδή από το τέλος προς την αρχή, από το βουνό προς το κέντρο.

Τα πρώτα εγκαίνια του κάθετου άξονα, έγιναν τον Οκτώβριο του 2003 στο τμήμα Κορομηλιά - Χάνι Μπιρίκι όπως ήταν η αρχική του χάραξη, πριν αλλάξει πορεία και γίνει Κορομηλιά - Κρυσταλλοπηγή.

Τότε όμως διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν κακοτεχνίες στο οδόστρωμα σε ποσοστό 60%. Και αποφασίστηκε η ανακατασκευή του με επιπλέον δαπάνη 1.4 εκατ.ευρω!

Αργότερα όταν άλλαξε κατεύθυνση ο άξονας και ξεχάστηκαν οι κακοτεχνίες, οι κυβερνητικοί παράγοντες του Πασοκ πανηγύριζαν που με τον δρόμο αυτό "έβγαλαν τα Κορέστεια  από την απομόνωση"

Όμως δεν το έβαλαν κάτω και επανήλθαν δριμύτεροι τον Φεβρουάριο του 2004 που ήταν προεκλογικό έτος με τα εγκαίνια του τμήματος Μανιάκι - Άργος Ορεστικό τα οποία έκανε η Υπουργός Βάσω Παπανδρέου.

Μάλιστα για να ξεχαστεί το προηγούμενο φιάσκο, αποφάσισαν να δώσουν πανηγυρικό τόνο στα εγκαίνια και να φωταγωγίσουν το τμήμα του δρόμου που θα έδιναν στην κυκλοφορία (;)

Επειδή όμως δεν ήταν εφικτή η τμηματική ηλεκτροδότηση του δρόμου επιστρατεύτηκε γεννήτρια μόνο για την τελετή των εγκαινίων!
Ύστερα ξαναέπεσε το σκοτάδι...

Το τμήμα Άργος Ορεστικό - Κωσταράζι εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2005 σε πανηγυρικούς τόνους με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αυτή την φορά, από τον Γ.Γ. της Περιφέρειας Ανδρέα Λεούδη.

Ήταν τότε που είχε εξαντληθεί ο προϋπολογισμός του 3ου ΚΠΣ για τον Κάθετο Άξονα και ο Α. Λεούδης αναγκάστηκε να "βάλει χέρι" στο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας μέχρι του ποσού των 80 εκατ.ευρώ.

Χρειάστηκε να περάσουν τέσσερα ολόκληρα χρόνια για να δοθεί το 2009 στην κυκλοφορία το τμήμα Σιάτιστα - Νεάπολη.

Αλλά τα εγκαίνια δεν είχαν προσδιοριστεί πότε θα γίνουν, γιατί δεν είχε ολοκληρωθεί το τμήμα Νεάπολη - Κωσταράζι, που κάλυπτε μια απόσταση 12 χιλιομέτρων και γιατί ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς δεν είχε καθορίσει την ακριβή ημερομηνία...

Τα τελευταία εγκαίνια του κάθετου άξονα, αποφασίστηκε να γίνουν την περασμένη Παρασκευή 14 Ιουλίου από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στον κόμβο της Κρυσταλλοπηγής.

Αλλά αντ' αυτού, την κορδέλα έκοψε ο υπουργός Χ. Σπίρτζη, συνεπικουρούμενος από τους Φ. Πετσάλνικο, Ολ. Τελιγιορίδου, Θ. Καρυπίδη και τον Πρόεδρο της Εγνατίας Α. Αντωνούδη που κάλυψε και τα έξοδα της δεξίωσης.

Ένα μεγάλο έργο έφτασε στο τέρμα του. Έστω και με καθυστέρηση μόλις 18 χρόνων....

0 σχόλια:

Ενημερωθείτε

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις