Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

5 Αυγούστου 2017
Η Παγκόσμια Τράπεζα εξέδωσε το μεγαλύτερο ομόλογο καταστροφής που έχει εκδώσει ποτέ. Πρόκειται για ομόλογο που θα παρέχει οικονομική προστασία στο Μεξικό έναντι ζημίας ύψους
360 εκατ. δολαρίων από φυσικές καταστροφές, κυκλώνες και σεισμούς. Καλύπτει, δηλαδή, το 71% εκείνου του τμήματος του ΑΕΠ της χώρας, το οποίο εκτιμάται ότι κινδυνεύει από δύο ή και περισσότερα ακραία φυσικά φαινόμενα.

Οπως υπογράμμισε η τράπεζα στη σχετική ανακοίνωσή της, το Μεξικό συγκαταλέγεται στις πλέον ευάλωτες χώρες σε περίπτωση φυσικής καταστροφής. Περίπου το 1/3 του πληθυσμού ζει σε περιοχές εκτεθειμένες σε τυφώνες, καταιγίδες, πλημμύρες, σεισμούς αλλά και ενδεχόμενες εκρήξεις ηφαιστείων. Σε περίπτωση που κάποια από αυτές τις θεομηνίες πλήξει τη χώρα, τμήμα ή και το σύνολο των κερδών από το επίμαχο ομόλογο θα διατεθούν στο εθνικό ταμείο του Μεξικού για τις φυσικές καταστροφές.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα εν λόγω ομόλογα καταστροφής εκδόθηκαν σε τρεις διαφορετικές εκδοχές, ώστε να παρέχουν προστασία έναντι τριών διαφορετικών κινδύνων: σεισμών, τροπικών κυκλώνων από τον Ατλαντικό και τροπικών κυκλώνων από τον Ειρηνικό. Σύμφωνα με τον Αρούνμα Οτέκ, γενικό υπεύθυνο Οικονομικών της Παγκόσμιας Τράπεζας, η έκδοση των ομολόγων καταστροφής αποτελεί «καινοτόμο χρήση εργαλείων του ιδιωτικού τομέα, με τα οποία μεταφέρεται ο κίνδυνος στις αγορές κεφαλαίου». Η Παγκόσμια Τράπεζα τόνισε, επίσης, πως τα ομόλογα που εκδίδονται στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος προσφέρουν στους επενδυτές αποδόσεις σαφώς υψηλότερες σε σύγκριση με άλλους τίτλους, καθώς οι επενδυτές ενδέχεται να χάσουν μέρος ή και το σύνολο των χρημάτων τους. Τους δύο τελευταίους μήνες, η Παγκόσμια Τράπεζα μεταβίβασε κεφάλαια για την κάλυψη κινδύνων αξίας περίπου ενός δισ. δολαρίων, όταν σε όλη τη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας μεταβίβασε 2,5 δισ. δολάρια για αντίστοιχους λόγους.

kathimerini.gr

0 σχόλια:

Ενημερωθείτε

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις