Τη “Μεγάλη Αλβανία” θέλει ο Έντι Ράμα

Του Χρήστου Μαζανίτη

Τουρκία και Αλβανία βάζουν φωτιά στα Βαλκάνια, ανάβοντας το «φυτίλι» της έντασης σε δύο μέτωπα, ταυτόχρονα. Ο Πρωθυπουργός του
Κοσσόβου, Ραμούς Χαραντινάι πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αλβανία, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Έντι Ράμα. Οι δύο άνδρες ανακοίνωσαν την ένωση των δύο κρατών, κάνοντας ένα βήμα για την δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας!

«Ελεύθερη μετακίνηση μεταξύ κατοίκων Αλβανίας και Κοσόβου από τα σύνορα όπου έρχονται αντιμέτωποι με έναν τοίχο. Αυτόν τον τοίχο εμείς μαζί θέλουμε να τον γκρεμίσουμε», είπε ο Έντι Ράμα.

Η διακήρυξη της Ένωσης Αλβανίας – Κοσσόβου θα γίνει στις 27 Νοεμβρίου.

Η «ενοποιητική πλατφόρμα» όπως χαρακτήρισαν το σχέδιο που παρουσίασαν Ράμα και Χαραντινάι, περιλαμβάνει την ενοποίηση των αγορών, την τελωνειακή ένωση, την δημιουργία ενιαίας ακαδημίας επιστημών και την ενοποίηση προγραμμάτων σπουδών στα πανεπιστήμια. Η επίσημη διακήρυξη θα γίνει στις 27-28 Νοεμβρίου στην Κορυτσά. Μία κίνηση με ισχυρούς συμβολισμούς αφού την συγκεκριμένη ημερομηνία, πριν 105 χρόνια ανακηρύχθηκε η ανεξαρτησία της Αλβανίας.

Την ίδια στιγμή, ο πρώην Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, πραγματοποιεί μια …περίεργη περιοδεία σε πανεπιστήμια από χώρες των Βαλκανίων, που θέλει να μετατρέψει σε δορυφόρους της χώρας του. Βρέθηκε στο Κόσσοβο, όπου μιλώντας σε αλβανόφωνους, έκανε λόγο για κοινή καταγωγή Αλβανών και Τούρκων, που πρέπει να γίνουν ένα!

«Συνήθως αναφέρεται ότι υπάρχουν δύο ομάδες, Τούρκοι και Αλβανοί. Όμως, αν έρθετε στην Τουρκία, θα δείτε τους Τούρκους και τους Αλβανούς να ζουν σε μια οικογένεια. Ως εκ τούτου, δεν θα αναφερθώ ξεχωριστά στο αλβανικο-τουρκικό ζήτημα. Οι Τούρκοι και οι Αλβανοί είναι μια οικογένεια, μία μόνο οικογένεια», δήλωσε ο Νταβούτογλου.

Κι αν οι Αλβανοί δείχνουν σε Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες ότι υποχωρούν στο θέμα με τις περιουσίες των Ελλήνων της Χειμάρρας, ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών δείχνει το πραγματικό τους πρόσωπο.

«Κύριε υπουργέ, ο ομόλογός σας κ. Κοτζιάς μιλώντας για το περιουσιακό ζήτημα των μειονοτήτων και συγκεκριμένα της Χειμάρρας, άφησε να εννοηθεί πώς η αλβανική κυβέρνηση δεν θα πραγματοποιήσει τις κατεδαφίσεις στην Χειμμάρα», ερωτήθη από δημοσιογράφο ο Ντιτμίρ Μπουσάτι.

«Εάν το σχέδιο υλοποιηθεί, που η αλβανική κυβέρνηση έχει την διάθεση να το πραγματοποιήσει, παράκτια ζώνη της Χειμάρρας και των Δρυμάδων θα γίνει πόλος έλξης μακράν καλύτερος απ’ ότι είναι σήμερα», απάντησε ο Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας.

Όπως έχει αποκαλύψει ο ΑΝΤ1, οι Αλβανοί σε συνεργασία με Τούρκους επιχειρηματίες θέλουν να γκρεμίσουν και να αρπάξουν τις περιουσίες των Ελλήνων και να χτίσουν στην περιοχή τουριστικά θέρετρα.

 ant1news.gr