Το ΚΕΠΚΑ Δυτ. Μακεδονίας για τα δάνεια που πούλησε η Eurobank

“WELCOME FUNDS”
Η Τράπεζα EUROBANK ERGASIAS A.E. πούλησε – μεταβίβασε την προηγούμενη εβδομάδα στην σουηδική INTRUM καταναλωτικά δάνεια και κάρτες, ονομαστικής αξίας 1,5 δις ευρώ και συνολικής αξίας 2,8 δις ευρώ μαζί με τους τόκους. Το τίμημα πώλησης διαμορφώθηκε στο 3%, δηλαδή στα 45 εκατ. ευρώ, ενώ την διαχείριση του σχετικού χαρτοφυλακίου αναλαμβάνει για τουλάχιστον τρεις μήνες η θυγατρική της EUROBANK η FINANCIAL PLANNING SERVICES (FPS) την οποία έχει συστήσει η τράπεζα και η οποία έλαβε πρόσφατα άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η πώληση αυτή αποτελεί μεγάλη ανάσα και απαλλαγή για την τράπεζα.

Για τους δανειολήπτες όμως, τα δάνεια των οποίων πουλήθηκαν στο ανωτέρω FUND, ξεκινάει η εποχή των πιέσεων και των απειλών, πλέον και από το εξωτερικό.

Η τράπεζα προχώρησε σε εξευτελιστική πώληση των δανείων (μόλις στο 3%) για να εισπράξει 45 εκατ. ευρώ και να απαλλαγεί από τα δάνεια.

Γιατί δεν έγινε προηγουμένως πρόταση στους δανειολήπτες για αποπληρωμή των δανείων τους στο 3% της αξίας τους πριν πουληθούν στα ξένα FUNDS ?

Και πόσο θα απαιτήσει το ξένο FUND από τον εκάστοτε δανειολήπτη ώστε να ρυθμίσει την οφειλή του ?

Τι γίνεται με την ακίνητη περιουσία των δανειοληπτών η οποία πλέον θα κινδυνεύει από τα ξένα FUNDS ?

Πότε θα εμφανιστούν στην αγορά οι εταιρείες διαχείρισης ακινήτων των τραπεζών και των ξένων FUNDS ?

Τελικά ποιο είναι το όφελος των δανειοληπτών από τις συνεχείς ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών τα προηγούμενα χρόνια ?

Τα παραπάνω ερωτήματα απευθύνονται ανοικτά στην Κυβέρνηση και στα μέλη αυτής καθώς είναι η μόνη υπεύθυνη και αρμόδια για αυτό που συμβαίνει με τα ξένα FUNDS και μόνο αυτή μπορεί να μας απαντήσει στα ερωτήματα.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας

Βασίλειος Στ. Ιωαννίδης Παρασκευή Αν. Κτενίδου