Αρχαιολογία αμέσου δράσεως… (Του Δημήτρη Ιατρίδη)

Η επίσημη – και αμφίσημη – ατιολογία της απόφασης είναι ότι: “Εκτελούνται παράνομα εργασίες και χωρίς την έγκριση της υπηρεσίας στο κτήριο του σχολείου, με άμεση γειτνίαση με τον Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Μουζάκη, ιστορικό διατηρητέο μνημείο που προστατεύεται από το νόμο”

Χωρίς να διευκρινίζει αν η “παρανομία” αφορά την έγκριση της υπηρεσίας ή την… γειτνίαση του σχολείου με ιστορικό διατηρητέο μνημείο!

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η Αρχαιολογία θα έπρεπε από την αρχή να παρέμβει και να σταματήσει το έργο, εφόσον δεν της  έχει υποβληθεί η σχετική μελέτη για να την εγκρίνει.

Και δεύτερον, θα έπρεπε η παρέμβασή της να είναι καθολική, σε όλα τα κτήρια (ιδιωτικά και δημόσια) που γειτνιάζουν με διατηρητέα μνημεία και εμποδίζουν την οπτική επαφή του κόσμου με αυτά.

Πόσω μάλλον όταν εμποδίζουν την πρόσβασή του, όπως συμβαίνει εδώ και πενήντα χρόνια, με το κτήριο του Επιμελητηρίου, στα θεμέλια του οποίου βρίσκεται κυριολεκτικά “θαμμένος” ο μεταβυζαντινός ναός του Αγίου Αλυπίου – Εισοδίων της Θεοτόκου!

Εδώ η υπηρεσία δεν κάνει απλώς τα “στραβά μάτια”. Αλλά “στρουθοκαμηλίζει” συστηματικώς και αδιαλείπτως επί μισό περίπου αιώνα. Επειδή προφανώς το κτήριο του Επιμελητηρίου κτίστηκε στην εποχή του “αποφασίζομεν και διατάσσομεν”.

Και επειδή ο παντοδύναμος τότε μητροπολίτης Δωρόθεος, φρόντισε να το εντάξει υπό την σκέπη της Ιεράς Μητροπόλεως ως προς την ψιλή κυριότητα και επικαρπία!

Ενώ αντίθετα το ανακαινισθέν κτήριο του σχολείου , που βρίσκεται σε μια φθίνουσα περιοχή, το μόνο που θα προκαλέσει είναι να επισκιάσει με την παρουσία του όλα τα πέριξ εκκλησιαστικά κτίσματα είτε αυτά προστατεύονται από το νόμο ως διατηρητέα είτε όχι.

Η παρέμβαση της Αρχαιολογίας στο συγκεκριμένο κτήριο, έγινε σε μια περίοδο που επανήλθε στο προσκήνιο από γνωστούς κύκλους ο δημόσιος διάλογος, για την παραχώρηση δημοτικού οικοπέδου στην Μητρόπολη, όπου θα ανεγερθεί περικαλλής και μεγαλόπρεπος ναός στην μνήμη του πολιούχου Αγίου Μηνά, στην είσοδο της πόλης.

Αν και φαινομενικά τα δύο αυτά ζητήματα, δεν συνδέονται μεταξύ τους. Εντούτοις η χρονική στιγμή που επέλεξε η Αχαιολογία να εκδηλώσει της ευαισθησία της, για το συγκεκριμένο κτίσμα, έβαλε σε υποψία πολλούς… ανυποψίαστους, ότι κάτι άλλο συμβαίνει εις το βασίλειον της Δανιμαρκείας….

Όπως δεν είναι τυχαία και η δημόσια παρέμβαση του Δημάρχου κ. Ανέστη Αγγελή, στην επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης,  όπου ουσιαστικά προανήγγειλε την κατανομή σε χρήσεις γης του συγκεκριμένου οικοπέδου.

Το οποίο περιλαμβάνει πολιτιστικό κέντρο, δημόσια βιβλιοθήκη, αθλητικές δραστηριότητες και λοιπές κοινωνικές δράσεις…