Οι Δαναοί και τα “δώρα” τους! (Του Δημήτρη Ιατρίδη)

Πάνω σ΄ αυτό το αφήγημα, οικοδομήθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα του τομέα της ιδιωτικής υγείας, η οποία, όπως είναι φυσικό, βρίσκεται σε διαρκή σύγκρουση με την δημόσια υγεία, για τον έλεγχο και την κατανομή της πελατειακής “πίτας” των ασθενών.

Πρόσφατα η περιοχή της Καστοριάς, βρέθηκε στο επίκεντρο αυτής της υποφώσκουσας σύγκρουσης και έγινε πεδίο ανταγωνισμού των δύο πλευρών, στο πλαίσιο ενός προγράμματος του Ομίλου Υγεία Αθηνών, με την παροχή δωρεάν ιατρικής φροντίδας στους κατοίκους του Δήμου Άργους Ορεστικού.

Φαινομενικά η πρωτοβουλία αυτή, που τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου και είχε την ευλογία του τοπικού Μητροπολίτη, ήταν μια καθόλα αξιέπαινη ενέργεια και είχε μεγάλη απήχηση στους κατοίκους της περιοχής.

Σε σημείο μάλιστα που ο Δήμος του Άργους Ορεστικού και προσωπικά ο δήμαρχος κ. Πάνος Κεπαπτσόγλου, να εισπράττουν τα εύσημα και από πολίτες των άλλων Δήμων που έτυχε της ιατρικής φροντίδας του Ομίλου Υγεία στον βρεφονηπιακό σταθμό.

Επί της ουσίας όμως, ήταν μια καλοστημένη διαφημιστική καμπάνια μάρκετιγκ και επικοινωνίας του Ομίλου, για την προώθηση των προϊόντων υγείας στην ελληνική περιφέρεια που είχε την αμέριστη αποδοχή των ανθρώπων της τοπικής εξουσίας.

Την εμβάθυνση και διαπλάτυνση της “εθελοντικής” πρωτοβουλίας του Ομίλου στην τοπική κοινωνία ανέλαβε την επομένη ο γνωστός γιατρός και στέλεχος του Ομίλου Υγεία κ. Βασίλειος Τσεμάνης, με δημοσίευμά του στην εφημερίδα “ΟΔΟΣ” (16-11-2017) όπου μεταξύ άλλων βαρύγδουπων και καταπληκτικών αναφέρει:
“Ήταν σαν να βρισκόταν κανείς στα καλύτερα αμερικανικά ή ευρωπαϊκά νοσοκομεία. Αφήστε το καταπληκτικό τεχνικό προσωπικό, που είχε δουλέψει σκληρά μέρες πριν, για να στήσει αυτό το σκηνικό πρότυπου νοσοκομείου”!

Και συνεχίζει πιο κάτω: “Εθελοντές για το κοινό καλό με τα όλα τους. Εξέτασαν 1100 άτομα και έκαναν πάνω από 4.000 κλινικές και εργαστηριακές εξετάσεις. Το σχολείο που διατέθηκε από τον Δήμο του Άργους Ορεστικού είχε μετατραπεί σε πρότυπο εξωτερικό ιατρείο με διεθνείς προδιαγραφές”.
Αυτό το τελευταίο ήταν το “ρεζουμέ” της υπόθεσης που λειτούργησε και ως μέτρο σύγκρισης με την δημόσια υγεία στην ψυχολογία του κόσμου.

Άλλωστε η επιλογή του Δήμου Άργους Ορεστικού δεν έγινε τυχαία. Διότι είναι ο Δήμος που πρωτοστατούσε επί δημαρχίας του αείμνηστου Μιχάλη Ζάχου στον τομέα της δημόσιας υγείας, με δύο σύγχρονα κέντρα (το ένα ήταν το Χρονίων Παθήσεων) και τώρα έχουν απαξιωθεί και υποβαθμιστεί σε κλινικές του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Καστοριάς.

Το οξύμωρο είναι ότι ο φλωρινιώτης διοικητής του Νοσοκομείου Καστοριάς κ. Βασίλης Αντωνιάδης, καταβάλει απεγνωσμένες προσπάθειες να επαναφέρει το Κέντρο Χρονίων Παθήσεων στην αρχική του διάσταση, αλλά “σκοντάφτει” στην απροθυμία των τοπικών παραγόντων να συντονιστούν μαζί του, για λόγους που μόνο οι ίδιοι γνωρίζουν!

Αντίθετα αυτοί οι τελευταίοι έσπευσαν ικέτες και έγιναν διαπρύσσιοι κήρυκες της πρωτοβουλίας ενός επιχειρηματικού ομίλου, διότι όπως τόνισε στο δημοσίευμά του ο κ. Τσεμάνης “Η αποστολή μας έτυχε ευρείας κάλυψης από την τηλεόραση, και τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο…”!

Και όπως λέει και ο ποιητής” —
Γιατί οι δυο μας ύπατοι κ’ οι πραίτορες εβγήκαν
σήμερα με τες κόκκινες, τες κεντημένες τόγες·
γιατί βραχιόλια φόρεσαν με τόσους αμεθύστους,
και δαχτυλίδια με λαμπρά, γυαλιστερά σμαράγδια·
γιατί να πιάσουν σήμερα πολύτιμα μπαστούνια
μ’ ασήμια και μαλάματα έκτακτα σκαλιγμένα;

Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα·
και τέτοια πράγματα θαμπώνουν τους βαρβάρους.