Καστοριά: “Παγώνει” και τα σχολεία τώρα η Αρχαιολογία;

Με “τελεσίγραφο” που έστειλε προς την Αστυνομική Διεύθυνση Καστοριάς και κοινοποιεί στην Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων ζητεί την άμεση διακοπή των εργασιών αποκατάστασης του 1ου και 8ου Δημοτικού Σχολείου, οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης, με ημερομηνία παράδοσης τον Ιανουάριο του 2018 προς χρήση!

Σύμφωνα με το “σήμα διακοπής εργασιών” η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς, επικαλούμενη τον Ν. 3028/2002 “Για την προστασία αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς”, ζητεί από την Αστυνομία να διακόψει άμεσα τις εργασίες “που εκτελούνται παράνομα χωρίς έγκριση που απαιτείται από την Υπηρεσία μας, στο κτίριο του 1ου και 8ου Δημοτικού Σχολείου, με άμεση γειτνίαση με τον Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Μουζάκη, ιστορικό διατηρητέο μνημείο που προστατεύεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ανωτέρω νόμου”.

Το σήμα της αρχαιολογίας ωστόσο, δεν διευκρινίζει αν αναφέρεται σε μέρος ή στο σύνολο των εργασιών που εκτελούνται αυτή τη στιγμή για την αποκατάσταση του σχολικού κτηρίου.
Από τα συμφραζόμενα όμως, εικάζεται ότι αυτό έχει σχέση με την κατασκευή ενός τοιχίου, που οριοθετεί τον αύλιο χώρο του σχολείου για την ασφαλή διέλευση των μαθητών και για το οποίο υπήρξαν πρόσφατα αντιδράσεις από την πλευρά της Μητρόπολης, που έχει απέναντί της το συγκεκριμένο κτήριο.

Το έγγραφο της Εφορείας Αρχαιοτήτων, με την υπογραφή της προϊσταμένης κ. Ανδρομάχης Σκρέκα, εστιάζει το πρόβλημα του τοιχίου σε σχέση με τον παρακείμενο Βυζαντινό Ναό του Αγίου Αθανασίου Μουζάκη, ότι ενδεχομένως να… καλύπτει τη θέα του Ναού!

Σύμφωνα με επιτόπια έρευνα της Καστοριανής Εστίας το τοιχίο αυτό που προβλέπεται από την αρχική μελέτη και έχει υποβληθεί στην Αρχαιολογική Υπηρεσία Καστοριάς (γιατί βρίσκεται σε περιοχή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος) δεν ξεπερνάει σε ύψος το 1 μέτρο και πλάτος τα 2 μέτρα και είναι κατά πολύ μικρότερο από το προηγούμενο που υπήρχε σε αυτό το σημείο.

Αντίθετα όπως προβλέπει η μελέτη το τοιχίο είναι απαραίτητο για την δημιουργία πλάϊου σκαλοστασίου από όπου θα διέρχονται οι μαθητές για να μην είναι εκτεθειμένοι σε κινδύνους από την διέλευση των τροχοφόρων.
Το γεγονός αυτό καταρρίπτει αυτόματα τους ισχυρισμούς της Αρχαιολογίας ότι το τοιχίο καλύπτει οπτικά τον Ναό του Αγίου Αθανασίου Μουζάκη, ο οποίος, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, προς το παρόν καλύπτεται μόνο από … τούγιες!

Μ΄ αυτούς τους χειρισμούς όμως των υπηρεσιών του δημοσίου, υπάρχει ο κίνδυνος όχι μόνο να μη λειτουργήσει το σχολείο με την καινούργια χρονιά αλλά να απενταχθεί εξ΄ ολοκλήρου το έργο από τα ευρωπαϊκά προγράμματα με όλες τις γνωστές ολέθριες συνέπειες για τον τόπο.

Για την ιστορία θα αναφέρουμε ότι η μελέτη του έργου ξεκίνησε το 2008 και το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ με αρχικό προϋπολογισμό τα 2,9 εκ. ευρώ, ο οποίος με την έκπτωση διαμορφώθηκε στο 1,7 εκ. ευρώ.
Οι εργασίες ανακατασκευής του κτηρίου ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2014 και αναμένεται να περατωθούν στο τέλος του 2017.