Το μυστικό του κουραμπιέ

Τι πρέπει να προσέξουμε για να γίνουν νόστιμοι και αφράτοι.

1.Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο (να είναι κρύο), μαζί με τη ζάχαρη άχνη. Θα τα χτυπήσουμε με το φτερό (το εργαλείο για μαλακές ζύμες), και όχι με το σύρμα.

1-kourampies

 

2-kourampies
2. Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για πολλή ώρα – τουλάχιστον 20 λεπτά. Είναι το πιο σημαντικό στάδιο για να γίνει αφράτος και νόστιμος ο κουραμπιές. Γενικώς, σε όλα τα μπισκότα βουτύρου, όσο περισσότερο χτυπάμε το βούτυρο, τόσο πιο ωραίο γίνεται το ζυμάρι.

3-kourampies
3. Στο τέλος θα πρέπει να έχει αφρατέψει πολύ καλά και να έχει γίνει σαν μια λευκή κρέμα.

4-kourampies
4. Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι.

5-kourampies
5. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα στο μίξερ, αλλά αυτή τη φορά σε χαμηλή ταχύτητα γιατί το μίξερ θα αρχίσει να ζορίζεται, καθώς σφίγγει σταδιακά η ζύμη. Μετά από λίγο ρίχνουμε το μπέικιν πάουντερ και τυχόν αρωματικά (εδώ χρησιμοποιούμε ξύσμα λεμονιού), αλλά θα μπορούσε να είναι βανίλια ή βανιλίνη.

6-kourampies
6. Χτυπάμε λίγο ακόμα και στο τέλος ρίχνουμε τους ξηρούς καρπούς – συνήθως αμύγδαλα, αλλά -γιατί όχι;- και φιστίκια ή φουντούκια. Ανακατεύουμε για λίγο ώστε να διασκορπιστούν ομοιόμορφα μέσα στη ζύμη.

7-kourampies
7. Πλάθουμε τους κουραμπιέδες όσο μεγάλους τους θέλουμε. Ένα καλό μέγεθος είναι μπαλάκια διαμέτρου 3 εκ. Τα ακουμπάμε πάνω σε λαδόκολλες και τα ψήνουμε στο μεσαίο ράφι σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C για περίπου 15-20 λεπτά. Ο χρόνος εξαρτάται πάντα και από τον φούρνο μας, αλλά προσέχουμε να μην ανεβάζουμε πολύ τη θερμοκρασία. Ο σωστός κουραμπιές πρέπει να είναι αφράτος στο εσωτερικό του και λευκός.

8-kourampies
8. Αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά οι κουραμπιέδες, πριν τους καλύψουμε με άχνη ειδάλλως θα πανιάσει η ζάχαρη και θα χαλάσει η όψη τους. Μόλις κρυώσουν τους ρίχνουμε λίγους-λίγους σε ένα μπολ στο οποίο έχουμε βάλει μπόλικη άχνη. Τους γυρνάμε μέσα στην άχνη, ώστε να καλυφθούν καλά.

9-kourampies
9. Τους βγάζουμε από το μπολ, τινάζοντάς τους ελαφρώς για να πέσει η περίσσεια άχνης και τους βάζουμε σε μια πιατέλα, σε στρώσεις. Κάθε στρώση που βάζουμε την πασπαλίζουμε με επιπλέον άχνη.

http://www.steliosparliaros.gr/texnikes/to-mistiko-toy-kourampie/