Δημοσκόπηση-Σκοπιανό: Αντίθετη η Βόρεια Ελλάδα στον όρο Μακεδονία

Ξεκάθαρο μήνυμα κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» στέλνουν οι Βορειοελλαδίτες, σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από το εξαμηνιαίο Κοινωνικό Βαρόμετρο «Εγνατία Point of View» που παρουσιάζει η Voria.gr.

Καμία ονομασία με τη λέξη «Μακεδονία»

Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις με τη γείτονα για το ζήτημα της ονομασίας κορυφώνονται, οι Βορειολλαδίτες παίρνουν σαφή θέση κατά της οποιασδήποτε χρήσης της λέξης «Μακεδονία» με ποσοστό που αγγίζει το 60%. Το 15% προκρίνει τη χρησιμοποίηση του όρου «Μακεδονία» με σαφή γεωγραφικό προσδιορισμό, ενώ το 16,1% δηλώνει ότι δεν τον ενδιαφέρει το ζήτημα.

Το υψηλότερο ποσοστό απόρριψης της χρήσης της λέξης «Μακεδονία» συναντάται στην Κεντρική Μακεδονία (61,8%), ενώ το χαμηλότερο στην Ήπειρο (45,5%). Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει με τη χρήση του όρου με γεωγραφικό προσδιορισμό (15,4% και 20,2% αντίστοιχα). Στη Δυτική Μακεδονία «όχι» στη χρήση του όρου λέει το 60,7% των πολιτών και στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη το 58,1%.

Τα στοιχεία της έρευνας

Το Κοινωνικό Βαρόμετρο «Εγνατία Point of View», στο πλαίσιο του οποίου διερευνήθηκε η θέση των βορειοελλαδιτών για το Σκοπιανό, θα παρουσιαστεί αναλυτικά αύριο από τη Voria.gr. Η μέτρηση διενεργήθηκε στο διάστημα 28 έως 29 Δεκεμβρίου 2017 και 3 έως 5 Ιανουαρίου 2018 στις τέσσερις βορειοελλαδικές περιφέρειες τις οποίες συνδέει η Εγνατία Οδός, ήτοι Ήπειρο, Δυτική Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Ήταν ποσοτική, τηλεφωνική, με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου και την υποστήριξη Η/Υ.

Συμμετείχαν σε αυτήν 1.218 άτομα, άνδρες και γυναίκες άνω των 18 ετών. Η κατανομή του δείγματος ανά περιφέρεια ήταν Κεντρική Μακεδονία 51,4%, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 23,6%, Δυτική Μακεδονία 14,2% και Ήπειρος 10,8%.

aftodioikisi.gr