Άνθρωποι και αρκούδες: Η ιστορία επαναλαμβάνεται (Του Δημήτρη Ιατρίδη)

Η καταγγελία πέρασε στα “ψιλά” του διαδικτύου, χωρίς να προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση, επειδή προφανώς είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση στην καθημερινή επαφή του πολίτη με το εθνικό σύστημα υγείας(;)

Συμπολίτης μας που συνόδευε συγγενικό του πρόσωπο στο κέντρο υγείας της περιοχής, και χρειάστηκε λόγω της γρίπης να φορέσει μάσκα οξυγόνου, αναγκάστηκε να πάει στο πλησιέστερο φαρμακείο, γιατί το κέντρο δεν διέθετε το αναλώσιμο υλικό των 1,80 ευρώ!

Την ίδια στιγμή, στο αμφιθέατρο της Αντιπεριφέρειας Καστοριάς, έλαβε χώρα μια ακόμα εκδήλωση του προγράμματος “Arctos – Life”, όπου ο συντονιστής της Αποκενρωμένης κ. Βασίλης Μιχελάκης και ο υπεύθυνος της περιβαλλοντικής οργάνωσης “Καλλιστώς” κ. Σπύρος Ψαρούδας, ανήγγειλαν την υλοποίηση ενός ακόμα προγράμματος, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, για την “συμφιλίωση” της αρκούδας με τον άνθρωπο στην περιοχή μας.

Είναι η τέταρτη δράση με τον ίδιο αντικείμενο και το ίδιο ποσό που θα πραγματοποιηθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Αυτή την φορά στην περιοχή των Πρεσπών.

Η πρώτη ξεκίνησε πριν εφτά χρόνια περίπου από την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καστοριάς και συνεχίστηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα.

Κατά την διάρκεια της τελευταίας εκδήλωσης, ο υπεύθυνος της “Καλλιστώς” κ. Ψαρούδας, αφού επανέλαβε τα γνωστά “επιτεύγματα” του προγράμματος, δήλωσε με αυτοπεποίθηση ότι στόχος του από εδώ και πέρα είναι να αποκτήσουν οι αρκούδες “συνείδηση” και αφού αντιληφθούν ότι είναι… ανεπιθύμητες σε μια περιοχή να αποχωρήσουν “οικειοθελώς” από εκείνα τα μέρη!

Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο είναι σε θέση η επιστήμη της ψυχανάλυσης να επεκτείνει το αντικείμενό της σ΄ αυτά τα θηριώδη θυλαστικά, που από την εποχή του Δαρβίνου υπακούουν μόνο στο ένστικτο της αυτοσυντήρησης.

Ούτε αν η περιβαλλοντική οργάνωση “Καλλιστώ” κατάφερε μετά από τόσες κρατικές χρηματοδοτήσεις, να αποκτήσει δική της τεχνογνωσία, ανώτερη από τα μεγαλύτερα ινστιτούτα έρευνας του κόσμου, που να μπορεί να την διοχετεύει αποκλειστικά σε δικές της δράσεις.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι την ίδια ώρα που ο εκπρόσωπος της “Καλλιστώς” έλεγε όλα αυτά τα περισπούδαστα στο αδιάφορο ακροατήριό του, μια τεράστια καφέ αρκούδα έκανε εισβολή σε αγροτόσπιτο στην Πεντάβρυσο, κατασπαράζοντας τα οικόσιτά του!

Προφανώς κάποιες αρκούδες δεν εννοούν να αποκτήσουν “συνείδηση” και να υποκούουν στις επιθυμίες των ανθρώπων.
Ούτε έχουν ανάγκη την “προστασία” τους, για να επιβιώσουν.

Άλλωστε οι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι απέναντι στις αντιξοότητες της φύσης.
Ακόμα και με την προστασία του εθνικού συστήματος υγείας που διαθέτουν .
Στατιστικώς αποδεδειγμένα…