Τέλος στην ελεύθερη επιλογή γιατρού, υποχρεωτική η υπαγωγή στον οικογενειακό 154

Μέχρι το τέλος του 2018, για να επισκεφτούμε έναν ειδικό γιατρό, θα πρέπει πρώτα να έχουμε ειδικό παραπεμπτικό από τον οικογενειακό στον οποίο θα υπαγόμαστε, ανάλογα με το τόπο διαμονής μας.

Όπως αναφέρει το κείμενο του SMοU με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά, εντός του έτους θα πρέπει να έχει εφαρμοστεί πλήρως η παραπομπή σε ειδικούς γιατρούς αποκλειστικά από τον οικογενειακό γιατρό στον οποίο θα υπαγόμαστε.

Και μπορεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να σημείωνε πως δεν τίθεται ζήτημα “gate keeping”, ο όρος αναφέρεται ρητώς στο σχέδιο της συμφωνίας με τους Θεσμούς. Παράλληλα στο κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου τονίζεται πως πρέπει να ολοκληρωθεί η υποχρεωτική εγγραφή στον οικογενειακό γιατρό, ο οποίος θα λειτουργεί ως “gate keeper”.

Η επίσκεψη σε εξειδικευμένο γιατρό μόνο μετά από παραπεμπτικό του οικογενειακού έχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους των ιατρικών συλλόγων. Ζητούν την ελεύθερη επιλογή γιατρού, σημειώνοντας πως το νέο σύστημα του υπουργείου Υγείας- στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης (με τη δημιουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας)- θα δυσχεράνει και θα καθυστερεί την πρόσβαση των ασθενών στο δημόσιο σύστημα, οι οποίοι τελικά, αν έχουν τη δυνατότητα, θα επιλέξουν να πληρώσουν ιδιωτικά την ιατρική επίσκεψη. Ερώτημα παραμένει τι θα γίνει με την περίθαλψη των χρονίως πασχόντων.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Υγείας, ο οικογενειακός γιατρός θα παραπέμπει τους ασθενείς στα κέντρα Υγείας, τις δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας/ τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών υγείας, εφόσον όμως το κρίνει ιατρικώς απαραίτητο. Στη συνέχεια με το παραπεμπτικό οι ασθενείς θα προγραμματίζουν επίσκεψη κατά προτεραιότητα στο σύστημα μέσω της υπάρχουσας διαδικτυακής εφαρμογής (σύστημα ηλεκτρονικών ραντεβού της ΗΔΙΚΑ). Εξαιρούνται εντούτοις τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά.

Τα ερωτήματα που διατυπώνουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ είναι πολλά: ποιος θα είναι ο αρμόδιος ιατρός (οικογενειακός ιατρός ή ο εξειδικευμένος ιατρός του ΕΟΠΥΥ) που θα πιστοποιεί την επείγουσα κατάσταση του ασθενούς, πως θα προκύπτει ο έλεγχος της αποζημίωσης της επίσκεψης, πως θα κρίνει ο οικογενειακός γιατρός την κατάσταση ενός ασθενούς που δεν παρακολουθεί, εάν χρήζει ή όχι παραπομπής πρώτα στο δημόσιο σύστημα και στην τελική ανάγκη στο συμβεβλημένο και πολλά άλλα.

 

Πρόσφατα και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζήτησε το ξήλωμα της απόφαση για το “gate keeping”, προειδοποιώντας πως οι γιατροί δεν θα γίνουν “τροχονόμοι” του υπουργείου Υγείας.

Βέβαια ακόμη δεν έχουν βρεθεί οι οικογενειακοί γιατροί που θα στελεχώσουν τις Τοπικές Μονάδες, ούτε έχει εξασφαλιστεί ο απαιτούμενος αριθμός όσων θα συνεργαστούν με τον ΕΟΠΥΥ. Η δεύτερη προκήρυξη για τη στελέχωση των ιατρείων της γειτονιάς δεν έχει προχωρήσει, μετά τη χαμηλή συμμετοχή στην πρώτη του Σεπτεμβρίου (583 γιατροί έκαναν αίτηση για 1.200 θέσεις). Αλλά και στην πρόσκληση του ΕΟΠΥΥ του Ιανουαρίου που αφορούσε στη σύναψη συμβάσεων με 2.829 ιδιώτες παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους, μόλις 657 υπέβαλλαν αίτηση για να συνάψουν σύμβαση ως οικογενειακοί γιατροί.

Βασιλική Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr