Σοκαριστικές είναι οι εικόνες που αντικρύζει ο επισκέπτης ανηφορίζοντας την οδό Μητροπόλεως, εκεί που κάποτε χτυπούσε η εμπορική και κοινωνική καρδιά της πόλης.
Παντού κυριαρχεί η εγκατάλειψη!
Κλειστά μαγαζιά, κατεβασμένα ρολά και σπασμένες βιτρίνες που συνήθως καλύπτονται, από αφίστες περαστικών θιάσων, οι οποίοι θεωρούν ακόμα την Καστοριά ως μια εύπορη πόλη, αναπολώντας στο ένδοξο παρελθόν της…
Ακόμα και η ιστορική πλατεία της Ομόνοιας που κάποτε έσφιζε από ζωή, με το πολύβουο μελίσσι των γουνεργατών, τώρα βρίσκεται βυθισμένη στην μοναξιά της, καρτερώντας μια φορά το χρόνο τα καρναβάλια, για να φορέσει τα γιορτινά της!
Ελάχιστοι είναι και οι καταστηματάρχες, που επιμένουν να κρατούν επιχειρήσεις σ΄ αυτή την “άγονη γραμμή” κυρίως για συναισθηματικούς λόγους.
Από τους πέντε κινηματογράφους που υπήρχαν κάποτε στην οδό Μητροπόλεως, σήμερα δεν υπάρχει κανένας!
Ευτυχώς το είδος που εξαφανίστηκε για αρκετά χρόνια από την Καστοριά έκανε πάλι την εμφάνισή του μόλις πρόσφατα, στο μετατοπισμένο εμπορικό κέντρο της πόλης.
Τραγική ειρωνεία, να δεσπόζει ακόμα το επιβλητικό κτήριο του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, στην οδό της παρακμής και της απομείωσης της οικονομικής ζωής της πόλης.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που έδωσαν οι αρμόδιοι φορείς το ποσοστό της ανεργίας στην περιοχή της Καστοριάς, υπερβαίνει το 50% του ενεργού πληθυσμού. Όταν πανελλαδικά η ανεργία δείχνει σημάδια υποχώρησης που φτάνει το 21%.
Για να υπάρξει όμως καθαρή εικόνα της ανεργίας, θα πρέπει σ΄ αυτή να συνυπολογισθούν και όσοι εργάζονται περιστασιακά μία ή δύο ώρες την εβδομάδα. Ενώ η ημιαπασχόληση που δεν θεωρείται πλήρης εργασία, έχει αυξηθεί κατακόρυφα σε ποσοστό 60% τα τελευταία χρόνια!
Ειδικότερα στην περιοχή της Καστοριάς, ελάχιστες είναι οι οικογένειες στις οποίες εργάζονται περισσότερα από ένα μέλη!
Αντίθετα το μέλλον διαγράφεται ζοφερό κυρίως για τους νέους, με τις επιχειρήσεις να κλείνουν συνεχώς και κάποιες που υπολειτουργούν δεν μπορούν να κάνουν προσλήψεις.
Ενώ η μετανάστευση των νέων που έγινε καθημερινό φαινόμενο, μείωσε το εργατικό δυναμικό και το κενό δεν μπορεί να καλυφθεί ακόμα και σε περίπτωση αναστροφής του αρνητικού κλίματος.
Ηλικιακά η ανεργία σήμερα επηρεάζει τους νέους μέχρι 30 ετών και τις ηλικίες άνω των 50 ετών που δεν έχουν εξειδικεύση σε κάποιο κλάδο.
Δραματικά είναι και τα στοιχεία της μείωσης του πληθυσμού, τα οποία κατά την απογραφή του 2011 έδιναν την εξής εικόνα:
Περιφερειακή Ενότητα
50.322
Καστοριά 13.387
Άργος Ορεστικό 7.482
Νεστόριο 1.411
Στα χρόνια της κρίσης που μεσολάβησαν τα (ανεπίσημα) στοιχεία, δίνουν μείωση του πληθυσμού στην Καστοριά γύρω στις 10.000 άτομα στο Άργος Ορεστικό στις 5.000 και στο Νεστόριο στα 500 περίπου άτομα.
Σ΄ αυτό συνετέλεσε η δημιουργία τριών μεγάλων “Καλλικρατικών” Δήμων στο νομό Καστοριάς, οι οποίοι μετά από ένα μεγάλο στάδιο προσαρμογής, έχουν χαθεί στα γρανάζια της γραφειοκρατίας για την διαχείριση της καθημερινότητας.
Ούτε λόγος βέβαια για στρατηγικές ανάπτυξης και απασχόλησης, που θα σταματήσουν το κύμα της μετανάστασευσης κυρίως στους νέους μέχρι 40 ετών!