Ο Κουρκουμάς έχει πολλές ονομασίες, όπως κουρκούμη, κιτρινόριζα, χρυσόριζα. Είναι η αστραφτερή κίτρινη σκόνη που προέρχεται από το θρυμματισμό του ξερού κοτσανιού του φυτού curcuma longa – τροπικός πολυετής θάμνος που ανήκει στην οικογένεια της πιπερόριζας και τον συναντάμε κυρίως στην Ινδία και την Ινδονησία.
Ιστορία και Παράδοση
Η κουρκούμη θεωρείται ιερό φυτό στις χώρες αυτές ιδιαίτερα στην Ινδία όπου για μεγάλο διάστημα κατείχε σημαντική θέση στην κοινωνική, πολιτιστική και θεραπευτική παράδοση. Επίσης κατέχει διακεκριμένη θέση στην ινδική ιατρική παράδοση, την Αγιουβέρδα μια και θεωρείται τροφή με ιδιότητες που καθαρίζουν τον οργανισμό και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πεπτικών ανωμαλιών, πυρετού, φλεγμονών, αρθρίτιδας, ηπατικών νόσων.
Η κουρκούμη χρησιμοποιείται και στην κινέζικη και τη θιβετιανή παραδοσιακή ιατρική.
Στην αρχαιότητα οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν την κουρκούμη για να βάφουν τα ρούχα τους κίτρινα, ενώ οι βαφείς του μεσαίωνα τη αναμείγνυαν με το λουλακί (βαθύ γαλάζιο) για να εξασφαλίσουν μια όμορφη πράσινη απόχρωση. Σήμερα η κουρκούμη – κρυμμένη πίσω από τον κωδικό “Ε100″ χρησιμεύει ως για να δίνει στη μουστάρδα το κίτρινο της χρώμα.
Η λατινική ονομασία του φυτού κουρκούμη, curcuma longa, προέρχεται από την αραβική λέξη kurkum που σημαίνει σαφράν- κρόκος. Η κουρκούμη είναι επίσης γνωστή ως ινδικό σαφράν ή κίτρινη πιπερόριζα στα κινέζικα. Η λέξη turmeric που χρησιμοποιείται στα αγγλικά για την καυρκούμη προέρχεται από τον παλιό απαρχαιωμένο γαλλικό όρο terre – merite, ο οποιός προέρχεται με τη σειρά του από τον λατινικό όρο terra merita, δηλαδή “αξιέπαινη γη” πιθανόν επειδή η αλεσμένη κουρκούμη μοιάζει με πολύτιμες ορυκτές χρωστικές ουσίες όμοιες με την ώχρα.
Η κουρκούμη δεν πρέπει να συγχέεται με το κάρυ το οποίο δεν αποτελεί ξεχωριστό καρύκευμα αλλά είναι μείγμα που παρασκευάζεται από 20-30% κουρκούμη αναμειγμένη με κόλιαντρο,κύμινο κάρδαμο και διάφορα είδη πιπεριών.
Ο κουρκουμάς, είναι η φυσική κορτιζόνη χωρίς τις παρενέργειες της. Περιέχει τους φυσικούς αναστολείς COX-2 οι οποίοι, περιέχονται και στα φαρμακευτικά παυσίπονα, που συστήνονται κατά του πόνου.
Οι Θεραπευτικές ιδιότητες της κουρκούμης
– Είναι γνωστή για την αντικαρκινική της δράση
– Όταν συνδυάζεται με κουνουπίδι προλαμβάνει τον καρκίνο του προστάτη
– Μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση μεταστάσεων σε πολλές μορφές καρκίνου
– Ελαττώνει τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος σε διαβητικούς
– Διαθέτει αντιφλεγμονώδη δράση ανάλογη αυτής της κορτιζόνης
– Προκαλεί υποχώρηση συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας
– Μειώνει τον κίνδυνο της παιδικής λευχαιμίας
– Βοηθάει στην πρόληψη και τη θεραπεία των κρυολογημάτων
– Φάρμακο εξπρές κατά της καταρροής και του φλέγματος
– Προστατεύει το συκώτι από τις τοξίνες
– Κατά της αναιμίας
– Κατά της διάρροιας
– Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση τραυμάτων, καθώς επιταχύνει τη διαδικασία της επούλωσης
– Χρησιμοποιείται και στην κοσμετολογία για την αντιμετώπιση του αποχρωματισμού του δέρματος και τα σημάδια της ακμής
Ο κουρκουμάς είναι εξίσου αποτελεσματικός με ισχυρά φάρμακα
Η κουρκούμη είναι ένα φυτό για το οποίο έχουν γίνει πολλές έρευνες. Οι φαρμακευτικές ιδιότητες και τα συστατικά (κυρίως η κουρκουμίνη) της έχουν αποτελέσει αντικείμενο για πάνω από 5600 δημοσιευμένες κατόπιν ομότιμης αναθεώρησης βιοϊατρικές μελέτες. Στην πραγματικότητα, το 5ετες μας ερευνητικό έργο σχετικά με αυτό το ιερό φυτό αποκάλυψε πάνω από 600 πιθανές προληπτικές και θεραπευτικές χρήσεις, καθώς και 175 ξεχωριστά ευεργετικά αποτελέσματα.
Με δεδομένο τον τεράστιο αριθμό ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί για το συγκεκριμένο μπαχαρικό, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός μελετών έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μπορεί να συγκριθεί με διάφορα συμβατικά φάρμακα, όπως τα παρακάτω:
- Lipitor / ατορβαστατίνη (φάρμακα κατά της χοληστερίνης)
- Κορτικοστεροειδή (στεροειδή φάρμακα)
- Prozac / φλουοξετίνη και ιμιπραμίνη (αντικαταθλιπτικά)
- Ασπιρίνη (αραιωτικό αίματος)
- Αντιφλεγμονώδη φάρμακα
- Οξαλιπλατίνη (φάρμακο χημειοθεραπείας)
- Μετφορμίνη (φάρμακο κατά του διαβήτη)
enallaktikidrasi.com