Στην Δικαιοσύνη η ρύπανση του Αλιάκμονα και η διαγραφή του προστίμου που επιβλήθηκε στον Δήμο Άργους Ορεστικού!

Στην Εισαγγελία Καστοριάς έχει διαβιβασθεί, σύμφωνα με πληροφορίες της “Καστοριανής Εστίας”, το πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος που αφορά την ρύπανση του ποταμού Αλιάκμονα, με τα αστικά λύματα της πόλης του Άργους Ορεστικού, τα οποία καταλήγουν σ΄ αυτό από κτήσεως κόσμου!

Ενώ παράλληλα διατάχθηκε έρευνα, από τους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, για τις συνθήκες υπό τις οποίες διαγράφηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, το πρόστιμο των 98.000 ευρώ που είχε επιβληθεί στον Δήμο Άργους Ορεστικού, από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας.

Το θέμα είχε αποκαλύψει για πρώτη φορά το 2015 η “Καστοριανή Εστία” και γρήγορα πήρε πανελλήνιες διαστάσεις καθότι από την ποιότητα του νερού του Αλιάκμονα, εξαρτάται η υδροδότηση δεκάδων οικισμών και της Θεσσαλονίκης!

Αλλά παρόλα αυτά ο Δήμος του Άργους Ορεστικού δεν έλαβε κάποια μέριμνα για να περιορίσει το φαινόμενο και αρκέστηκε να εξαγγείλει για το μέλλον την κατασκευή βιολογικού καθαρισμού, αποκλειστικά για την έδρα του Δήμου.

Όμως το πρόβλημα δεν σταματάει εδώ!

Ο Δήμος του Άργους Ορεστικού βαρύνεται και με την κατασκευή του νέου αποχετευτικού δικτύου, το οποίο έγινε με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, 5,5 εκ. ευρώ και παραδόθηκε το 2009 αλλά δεν λειτούργησε ποτέ για λόγους που δεν έγιναν ευρύτερα γνωστοί.

Για το συγκεκριμένο έργο ο νυν δήμαρχος Π. Κεπαπτσόγλου, με δημόσιες δηλώσεις του είχε επισημάνει ότι: “Το αποχετευτικό δίκτυο του Άργους, δεν ήταν δυνατόν να συνδεθεί με τον βιολογικό καθαρισμό της ΔΕΥΑΚ στους Αμπελόκηπους, γιατί σ΄ αυτό εμπλέκονται οι αγωγοί των λυμάτων με τους αγωγούς των ομβρίων, με αποτέλεσμα τα φορτία που θα μεταφέρονται, να μην γίνονται ανεκτά από τον βιολογικό καθαρισμό της Καστοριάς”!

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το πρόβλημα του Άργους Ορεστικού δεν είναι ο βιολογικός καθαρισμός της ΔΕΥΑΚ αλλά το αποχετευτικό δίκτυο, το οποίο – υποτίθεται – κατασκευάστηκε με σύγχρονες προδιαγραφές, για να μπορεί να διοχετεύσει τα λύματα στον βιολογικό καθαρισμό, όπως προέβλεπε η μελέτη του έργου και όχι στο … ποτάμι!

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καστοριανής Εστίας της 3ης Σεπτεμβρίου 2015 εντυπωσιακά είναι τα ευρύματα της δημοσιογραφικής έρευνας, που έκανε η “Καστοριανή Εστία” στο παραποτάμιο δάσος του Άργους, όπου κατευθύνονται οι αγωγοί αποχέτευσης, καμουφλαρισμένοι όμως από πυκνή βλάστηση, που φρόντισε η μητέρα φύση… (βλ. video στο kastoriani estia.blogspot.com).
Αντίθετα ο Δήμος, φρόντισε με ευρωπαϊκά κονδύλια, να θωρακίσει την κοίτη των αγωγών με ζαρζανέτια, για να μην υπάρχουν… απώλειες στα λύματα καθοδόν προς το ποτάμι…
Ανυπολόγιστες είναι και οι ποσότητες των λυμάτων που εκχύνονται στον Αλιάκμονα από τον οποίο υδροδοτούνται δεκάδες οικισμοί στην μακρινή πορεία του μέχρι τον Θερμαϊκό!
Το ζητούμενο όμως είναι ότι ο Δήμος και ειδικά η παρούσα Δημοτική Αρχή του Πάνου Κεπαπτσόγλου, αν και γνωρίζει το πρόβλημα από την προηγούμενη θητεία της, δεν φρόντισε να ενεργοποιήσει το νέο αποχετευτικό σύστημα, το οποίο κόστισε περίπου 4,5 εκατ. ευρώ εκτός από τα αντλιοστάσια!
Η περιοχή όπου εκβάλουν οι αγωγοί τα λύματα, θεωρείτα εξαιρετικού φυσικού κάλλους και αποτελεί βιότοπο της άγριας πανίδας αλλά και μοναδικό πνεύμονα οξυγόνου για την πόλη του Άργους.
Επίσης προστατεύεται από την ευρωπαϊκή οδηγία Natura 2000, η οποία προβλέπει σοβαρότατες κυρώσεις για κάθε παραβατικοτητα.