Το βράδυ της Πέμπτης η κρίσιμη ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών

Η προσεχής Πέμπτη αναδεικνύεται, εκτός απροόπτου, ως η κρισιμότερη ημέρα για τη συμφωνία των Πρεσπών, αφού ορίστηκε κατά τη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων ως η καταληκτική ημέρα για την ψήφιση-κύρωση της Συμφωνίας από την Ολομέλεια. Βάσει του σχεδιασμού, η συζήτηση αρχίζει σήμερα το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί αύριο Τρίτη στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων. Η διαδικασία στην Ολομέλεια αναμένεται να αρχίσει στις 10 το πρωί της Πέμπτης και η κρίσιμη ψηφοφορία σχεδιάζεται για την νύχτα της Πέμπτης. Η ώρα διεξαγωγής της δεν ορίστηκε και θα εξαρτηθεί από το πότε θα εξαντληθεί ο κατάλογος των ομιλητών που θα ζητήσουν να εγγραφούν για να τοποθετηθούν από το βήμα της Ολομέλειας.

Της κατ’ αρχήν αυτής απόφασης, είχε προηγηθεί μαραθώνιος παρασκηνιακών διεργασιών, κυρίαρχος στόχος των οποίων ήταν αφενός ο καθορισμός των συσχετισμών στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή (που φάνηκε να διαταράσσεται εξαιτίας των διαλυτικών εξελίξεων στο Ποτάμι και την διαγραφή Αθ. Θεοχαρόπουλου από το ΚΙΝΑΛ), όπως επίσης και η συμφωνία επί της διάρκειας που θα (πρέπει να) έχουν συνολικά οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Της παράξενης για τα κοινοβουλευτικά χρονικά κινητικότητας που αφορούσε διαμόρφωση ισορροπιών τέτοιων ώστε να υπάρχει στην εν λόγω κοινοβουλευτική Επιτροπή πλειοψηφία υπέρ της Συμφωνίας, σημειώνονται τα ακόλουθα:

Πρώτον, ο κ. Σπ. Δανέλλης τοποθετήθηκε ως ανεξάρτητος πλέον βουλευτής μέλος της Επιτροπής.

Δεύτερον ο κ. Π. Καμμένος ζήτησε και πέτυχε να αντικαταστήσει τον κ. Κ. Κατσίκη, ο οποίος ως τώρα εκπροσωπούσε τους ΑΝΕΛ.

Η διαγραφή Θεοχαρόπουλου έχει ως επίπτωση την κατά έναν βουλευτή μείωση της εκπροσώπησης του ΚΙΝΑΛ, και το «κενό» θα πληρωθεί με έναν ακόμα από τους ανεξάρτητους που θα προέλθει από κλήρωση.

Ολα αυτά σημειώνουν ότι «διασφαλίστηκε» με χειρισμούς ειδικής πολιτικής σημασίας η υπέρ της Συμφωνίας πλειοψηφία και στην Επιτροπή: 27 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και Σπ. Δανέλλης, έναντι συνολικά 27 της αντιπολίτευσης. Σε περίπτωση, μάλιστα, που από την κλήρωση προκύψει ανεξάρτητος επίσης υπέρ της Συμφωνίας, τότε ο συσχετισμός μπορεί και να γίνει 29-26, δεδομένου ότι το ΚΙΝΑΛ μένει με τρεις έναντι τεσσάρων βουλευτές.

Αξιοσημείωτοι είναι αυτοί οι χειρισμοί, δεδομένου ότι το τελευταίο 48ωρο πυρετωδώς κυκλοφορούσε στα κομματικά και τα δημοσιογραφικά γραφεία η (νεότερη) θέση του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την οποία ο Κανονισμός της Βουλής «δείχνει» πως η ύπαρξη ή μη πλειοψηφίας επί νομοθετήματος σε συνεδρίαση Επιτροπής, δεν έχει καθοριστική σημασία, καθώς η ψήφιση για την έγκριση ή όχι, διεξάγεται στην Ολομέλεια.

Ταυτόχρονα, επιβεβαιώθηκε η πληροφορία ότι ο κ. Π. Καμμένος ζήτησε να αντικαταστήσει εκείνος τον βουλευτή των ΑΝΕΛ στην Επιτροπή Κ. Κατσίκη.

Αντιδράσεις για Δανέλλη

Το ενδιαφέρον στρέφεται στην αποψινή πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, δεδομένου ότι η αξιωματική αντιπολίτευσης ζητεί να αποσύρει ο κ. Βούτσης την απόφασή του για τοποθέτηση του κ. Δανέλλη ως ανεξάρτητου στην Επιτροπή, με τον εκπρόσωπο της ΝΔ στην Διάσκεψη κ. Κ. Τσιάρα να λέει πως αν δεν γίνει κλήρωση και για τη θέση που καταλαμβάνει ο κ. Δανέλλης, θα τίθεται ζήτημα «κοινοβουλευτικής εκτροπής». Ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ πρόσθεσε: «Σε μια υπόθεση τόσο κρίσιμη δεν μπορούν να ακολουθούνται διαδικασίες που εγείρουν ερωτηματικά για πιθανές σκοπιμότητες. Επιμένουμε ότι για τις κενές θέσεις της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας, η πλήρωσή τους θα πρέπει να γίνει με κλήρωση».

Πριν αρχίσει, εξάλλου, η πρωινή Διάσκεψη των Προέδρων, πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προειδοποιούσαν ότι δεν θα γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε φημολογούμενη μεθόδευση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Βούτση, είτε για αλλοίωση των συσχετισμών στην Επιτροπή, είτε για διαδικασίες-εξπρές κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια. «Πρόκειται για ζήτημα εθνικής σημασίας και όχι απλό θέμα», σημείωναν οι ίδιες πηγές για να προσθέσουν: «Χρειάζεται επαρκής χρόνος για να καταλάβουν όλοι οι βουλευτές τί πρόκειται να ψηφίσουν. Το τριήμερο είναι επαρκής χρόνος». Στον απόηχο και αυτών των επισημάνσεων, στους διαδρόμους καταγράφηκε εκ νέου η εκτίμηση πως η ΝΔ είναι έτοιμη ακόμα και για κατάθεση προτάσεως μομφής, προκειμένου να διασφαλιστεί ο επιζητούμενος «επαρκής χρόνος» για συζήτηση ουσίας στην Ολομέλεια.

Ενα παράπλευρο θέμα που ανέκυψε, τέλος, αφορά τον εκ των αντιπροέδρων της Βουλής Σπ. Λυκούδη. Ο κ. Λυκούδης που είχε εκλεγεί στην θέση αυτή ως στέλεχος του Ποταμιού, φέρεται από τη στιγμή που διαλύθηκε η ΚΟ (μετά την ανεξαρτητοποίηση του Γ. Αμυρά) να γνωστοποίησε στα υπόλοιπα μέλη της Διάσκεψης την πρόθεσή του να παραιτηθεί της θεσμικής θέσης του, εάν κριθεί πως κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο, δεδομένου πως δεν υφίσταται πλέον το κόμμα του με βάση τα κοινοβουλευτικά δεδομένα.