Με επτά κλάσεις το νέο σύστημα εισφορών στον ΕΦΚΑ για μη μισθωτούς

Αρχές του 2020 η κυβέρνηση θα φέρει το νέο σχέδιο νόμου για τις ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών στον ΕΦΚΑ, στα πλαίσια και της απόφασης του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό τον αναλογικό υπολογισμό σύμφωνα με το εισόδημα στον νόμο Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες των αρμόδιων υπουργών το νέο σύστημα πληρωμής εισφορών θα είναι με κλάσεις ελεύθερης επιλογής για του μη μισθωτούς ( Αυτοαπασχολούμενους, Ελεύθερους Επαγγελματίες ) με ανώτερο και κατώτερο πλαφόν.

Από  τα σενάρια που διαρρέουν στις κλάσεις αυτές η πρώτη και υποχρεωτική θα κυμαίνεται πάνω από 200 ευρώ τον μήνα,  από τα 185 ευρώ που είναι σήμερα με βάση το νόμο Κατρούγκαλου για όσους δηλώνουν μικρό εισόδημα, ενώ υπάρχει η πιθανότητα να υπάρχει και κλάση κάτω από 200 ευρώ για τους νέους ασφαλισμένους.

Μετά από την κατώτερη και υποχρεωτική κλάση θα υπάρχουν πέντε ακόμη κλιμακούμενες κλάσεις  που θα μπορεί να επιλέξει ο ασφαλισμένος να ενταχθεί.

Όλες οι κλάσεις θα συνδέονται με τις συντάξεις που θα λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι επιλέγοντας κάποια από αυτές .Δηλαδή όσο μικρότερη κλάση ασφάλισης τόσο μικρότερη σύνταξη και αντίστοιχα όσο μεγαλύτερη κλάση τόσο και μεγαλύτερη σύνταξη.

asfalisinet.gr