Φασόλια Καστοριάς: χειμωνιάτικη συνταγή | Καστοριανή Εστία

Συνταγή φασόλια Καστοριάς

Συνταγή φασόλια ΚαστοριάςΕίναι χειμερινό φαγητό, όπως πολλοί θα ισχυριστούν, έχοντας κατά νου τη φασολάδα.

Οι ποικιλίες τους όμως είναι πολλές, το ίδιο και οι συνταγές με τις οποίες μπορούν να μαγειρευτούν, οπότε τα φασόλια πρέπει απαραιτήτως να κατέχουν σημαντική θέση στο διατροφολόγιό μας.

Δείτε παρακάτω τη συνταγή της κλασικής φασολάδας:

Συστατικά

1/2 κιλό φασόλια Πλακέ Μεγαλόσπερμα
2/3 φλιτζανιού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 φλυτζάνι του τσαγιού φρέσκια σάλτσα ντομάτα
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
2 καρότα
1 μάτσο σέλινο
αλάτι, κόκκινο πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τα φασόλια και τα αφήνουμε να μουλιάσουνε 8 με 12 ώρες.
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα φασόλια με νερό περίπου 1 φασόλια προς 3 νερό.
Ρίχνουμε το κρεμμύδι (περασμένο από τον τρίφτη), τα καρότα (κομμένα σε ροδέλες), από το σέλινο μόνο 4 με 5 κλωνάρια και την σάλτσα ντομάτας.
Τα βράζουμεα έως ότου να μαλακώσουν τα φασόλια χωρίς όμως να λιώσουν, ελέγχουμε το νερό. Προς το τέλος προσθέτουμε το πιπέρι και το αλάτι και το υπόλοιπο σέλινο ψιλοκομμένο.
Αφήνουμε να βράσει η σούπα για περίπου 2 με 3 λεπτά.  Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
Για να χυλώσει η σούπα την βράζουμε σε ανοικτή κατσαρόλα προσθέτοντας ανάλογο νερό.