Κόντρα για το υδροηλεκτρικό του Νεστορίου

ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Δ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟ

Με νέα εμπρηστική επιστολή, προς τον υπουργό Εσωτερικών, για την αδειοδότηση του υδροηλεκτρικού σταθμού, στο φράγμα Νεστορίου, επανήλθε στο προσκήνιο κι αυτή την εβδομάδα, ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δ. Σαββόπουλος, προκαλώντας ποικίλα ερωτήματα, για την σκοπιμότητα των παρεμβάσεών του, σε σημεία τριβής, όπου απειλούνται τα τοπικά συμφέροντα, από την κυριαρχία της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας!

Στην επιστολή του αυτή, ο αντιπεριφερειάρχης επιτίθεται ευθέως εναντίον του προέδρου της Βουλής Φ. Πετσάλνικου και του δημάρχου Νεστορίου Χ. Γκοσλιόπουλου, τους οποίους κατηγορεί ότι προωθούν με νομοθετική ρύθμιση την μεταβίβαση της άδειας κατασεκυής και διαχείρισης του υδροηλεκτρικού, από την Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας στον Δήμο Νεστορίου. Αφήνοντας παράλληλα σαφή υπονοούμενα για εμπλοκή και ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων, στην συγκεκριμένη υπόθεση!
Συγκεκριμένα ο Δ. Σαββόπουλο αναφέρει:
“Θεωρούμε απαράδεκτη και προκλητική την ενέργεια σας να προβείτε στην εισαγωγή φωτογραφικής διάταξης στην παράγραφο 3, του Άρθρου 4, του Σχεδίου Νόμου «Ρυθμίσεις για την Τοπική Ανάπτυξη, την Αυτοδιοίκηση και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση – Ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/50/ΕΚ» που σύντομα θα κατατεθεί στην Βουλή προς ψήφιση, με την οποία μεταβιβάζετε τις άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των καταργούμενων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων στους ορεινούς Δήμους. “
Απαντώντας στον αντιπεριφερειάρχη ο δήμαρχος Νεστορίου Χ. Γκοσλιόπουλος με συνέντευξή του προς την εφημερίδα μας δήλωσε ότι: “Τα έσοδα από την διαχείριση του υδροηλεκτρικού, είναι το μοναδικό οικονομικό όφελος, που θα έχει ο Δήμος Νεστορίου. Διότι τα χωράφια που θα αρδεύονται από το φράγμα, ανήκουν σε άλλους Δήμους και κυρίως στον Δήμο Καστοριάς. Επομένως δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει το έργο να μεταβιβαστεί στην Περιφέρεια ή στην Περιφερειακή Ενότητα και τα έσοδά του να τα διαχειρίζεται ο Σαββόπουλος και ο κάθε Σαββόπουλος – και όχι αυτοί στους οποίους ανήκει”.
Το θέμα της διαχείρισης του υδροηλεκτρικού, έθεσε από την πρώτη στιγμή ο δήμαρχος Νεστορίου, όταν κατά την διάρκεια της ορκωμοσίας του, δήλωσε ενώπιον του περιφερειάρχη Γ. Δακή και του αντιπεριφερειάρχη Δ. Σαββόπουλου ότι: “Κακώς το έργο μεταφέρεται από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καστοριάς στην Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας. Διότι η Περιφέρεια έχει εισπράξει σε πέντε χρόνια 25 εκατ. ευρώ, από την τον τοπικό πόρο ανάπτυξης της ΔΕΗ, χωρίς να φτάσει ούτε σεντ στην Καστοριά! Τώρα θέλει να καρπωθεί και τα έσοδα από το υδροηλεκτρικό του Νεστορίου;”
Ο δήμαρχος Νεστορίου υπενθύμισε ότι ένα αντίστοιχο έργο είχε κατασκευάσει με δική της χρηματοδότηση η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης στην Βογόριτσα και τότε ο ίδιος ο Γ. Δακής, μεταβίβασε τα δικαιώματα της εκμετάλλευσης, στον Δήμο Τσοτυλίου. Τώρα έρχεται να καρπωθεί δια του αντιπεριφερειάρχη, τα δικαιώματα του Δήμου Νεστορίου;
Το έργο του Νεστορίου, δεν το κατασκευάζει η Περιφέρεια, αλλά χρηματοδοτείται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως και το φράγμα και μπορεί να κατασκευασθεί με δύο τρόπους. Είτε από τον φορέα, που έχει την άδεια, παίρνοντας ένα δάνειο π.χ. 10 εκατ. ευρώ, το οποίο θα αποπληρώσει από τα έσοδα. Είτε παραχωρώντας την άδεια σε τρίτους, χωρίς να βάλει ούτε ευρώ από τα ταμεία του, πετυχαίνοντας όμως ένα πολύ καλό ποσοστό συμμετοχής στην εκμετάλλευση, που μπορεί να αποφέρει πάγια έσοδα στον Δήμο περίπου 400-500 χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο! Αυτό συνεπάγεται μια επιπλέον ωφελημότητα για τον Δήμο, που θα αποφέρει σημαντικά έσοδα, για την κατασκευή έργων υποδομής.
“Αν ο Δήμος Νεστορίου έχει μια πιθανότητα οικονομικής επιβίωσης, είναι αυτό το έργο” υπογραμμίζει με έμφαση ο δήμαρχος Χ. Γκοσλιόπουλος και επισημαίνει ότι “Στο κάτω – κάτω τί μας έλεγαν όταν συγκροτούσαν τους ορεινούς και μειονεκτικούς δήμους; Δεν μας έλεγαν ότι είναι μια ευκαιρία να δοθούν κίνητρα, για να κρατήσουν τον κόσμο στον τόπο του; Ιδού η Ρόδος…”!
Αναπάντητα, ωστόσο παραμένουν τα ερωτήματα, για τα τα κίνητρα που ώθησαν τον αντιπεριφεριφερειάρχη, να ρίξει “λάδι στην φωτιά”, σε μια περίοδο που τα πνεύματα είναι ιδιαίτερα οξυμμένα, από τις παλινωδίες της Περιφέρειας στο θέμα των λαθρομεταναστών, αλλά και από τις ανισότηττες που καλλιεργεί στο εσωτερικό των Περιφερειακών Ενοτήτων, με στελέχη πρόθυμα, να ανταλλάξουν τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας με την προσωπική τους αναρρίχηση !