Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗΣ ΕΣΤΙΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: Εφημερίδα “Καστοριανή Εστία”
ΔΕΙΓΜΑ: 300 ατόμων
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Καστοριάς
ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ: Από 17/4/2012 έως 20/4/2012
ΜΕΘΟΔΟΣ: Ερωτηματολόγια σε κάλπη

Εντυπωσιακά είναι τα δημοσκοπικά ευρήματα, που προκύπτουν από την νέα μεγάλη έρευνα της εφημερίδας “Καστοριανή Εστία”, όπου αποτυπώνεται ανάγλυφα στα γραφήματα που ακολουθούν, ο κατακερματισμός των πολιτικών δυνάμεων σε μια πολυκοματική βουλή, καθώς και οι πιέσεις που δέχονται τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, σε τοπικό επίπεδο, καταγράφοντας τα χαμηλότερα εκλογικά ποσοστά όλων των εποχών!

Στην 1η ερώτηση: Ποιό κόμμα ψηφίσατε στις προηγούμενες εκλογές της 4ης Οκτωβρίου του 2009  οι απαντήσεις που πήραμε ήταν:

Εδώ βλέπουμε τα ποσοστά που έδωσε το συγκεκριμένο δείγμα στα κόμματα κατά την  προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, η οποία δεν απέχει πολύ από τα ποσοστά που έπαιρναν παραδοσιακά τα κόμματα στο νομό της Καστοριάς

Στην 2η ερώτηση: Στις επερχόμενες εκλογές της 6ης Μαϊου 2012 ποιό κόμμα θα ψηφίσετε;
Οι απαντήσεις που πήραμε φέρνουν την μεγάλη ανατροπή που πραγματοποιήθηκε στους συσχετισμούς δυνάμεων όλων των κομμάτων με βάση τις εξελίξεις των δύο τελευταίων ετών που διαμόρφωσαν μια άλλη πραγματικότητα στην ελληνική κοινωνία.

Πρώτο “κόμμα” αναδεικνύονται οι αναποφάσιστοι και η αποχή με ποσοστό 18% και 11,3% αντίστοιχα.
Αυξητικές τάσεις εμφανίζουν επίσης οι πρωτοεμφανιζόμενοι “Ανεξάρτητοι Έλληνες” του Π. Καμμένου, με ποσοστό 13,3% που εκτοξεύθηκαν στην δεύτερη θέση με διαφορά στήθους από την Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 14%. Η άνοδος του κόμματος του Π. Καμμένου βάζει σε δοκιμασία την διεκδίκηση της δεύτερης έδρας από το Πασόκ που παίνει μόλις 4% και τον Φ. Πετσάλνικο, αν η αποσυσπείρωση  που εμφανίζει το κόμμα του, συνεχισθεί με τους ίδιους ρυθμούς, μέχρι την ώρα της κάλπης!
Ως βασική αιτία της καταβύθισης των δημοσκοπικών ποσοστών του Πασόκ, θεώρούν το ψηφοδέλτιο του κόμματος, στην περιφέρεια της Καστοριάς, που συγκροτείται με την ίδια “συνταγή” τα τελευταία τριάντα χρόνια…
Εντυπωσιακή άνοδο εμφανίζει  στο δείγμα η “Χρυσή Αυγή” με ποσοστό 11,3%, που φυγουράρει δημοσκοπικά στην τρίτη θέση αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, που φαίνεται να απορροφάει μεγάλο κομμάτι της νεολαίας, απ΄ όλους τους κομματικούς χώρους.
Σταθερά ανοδική πορεία εμφανίζει στην έρευνα το ΚΚΕ , που παρουσίασε ένα ανανεωτικό ψηφοδέλτιο και με την μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών σε περιφερειακό επίπεδο.
Αντίθετα η “Δημοκρατική Αριστερά” του Φ. Κουβέλη με ποσοστό 2% βρίσκεται πολύ χαμηλά στις προτιμήσεις των καστοριανών, κυρίως από τις θέσεις που εκφράζει στα ζητήματα της γούνας.
Με αρκετή καθυστέρηση και με υποψηφίους χαμηλών … προσδοκιών, έκαναν την εμφάνισή τους  τα δύο μικρότερα κόμματα, ένθεν και ένθεν του Πασόκ και της Ν.Δ.  δηλαδή η “Δημοκρατική Συμμαχία” της Ντόρας Μπακογιάννη και η “Κοινωνική Συμφωνία” των Κατσέλη – Καστανίδη που στο δείγμα παίρνουν από 1,3% το καθένα.
Οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι ένας παλαίμαχος πολιτικός της Καστοριάς, ενεργοποιείται υπέρ της κόρης του Κ. Μητσοτάκη δεν φαίνεται να αποτυπώνονται στο δείγμα αυτό για προφανείς λόγους…
Πολύ χαμηλά ποσοστά  εμφανίζει επίσης ο ΛΑΟΣ, που τοπικά τουλάχιστον απέχει πολύ από τα αντίστοιχα του παρελθόντος, γεγονός που αποδίδεται στις παλινωδίες του αρχηγού, στο θέμα των δύο μνημονίων!

Στην 3η ερώτηση: Ποιόν υποψήφιο του Πασόκ θα επιθυμούσατε για βουλευτή του νομού Καστοριάς, η απάντηση στο σύνολο του δείγματος ήταν 84,7% ο “κανένας” και ακολουθεί ο εξής ένας…. με ποσοστό 7,3%
Ενώ στο ποσοστό που δήλωσε ότι θα ψηφίσει Πασόκ, ανεβαίνει στο 33,3%

Στην 4η ερώτηση: Ποιόν υποψήφιο της Ν.Δ. θα επιθυμούσατε για βουλευτή του νομού Καστοριάς;
στο σύνολο του δείγματος το 68,6% καταλαμβάνει ο κανένας, ενώ με διαφορά στήθους συναγωνίζονται οι δύο πρώτοι που απέχουν όμως αρκετά από τους δύο δεύτερους…

Περισσότερες πληροφορίες δίδονται προφορικά στο τηλέφωνο 2467027935 τις εργάσιμες ημέρες και ώρες