Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον κλάδο της γούνας

Μια ολοκληρωμένη μελέτη, που απηχεί τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, για την ανάπτυξη του κλάδου της γούνας, παρουσίασαν την περασμένη Δευτέρα, σε αίθουσα γνωστού ξενοδοχείου της πόλης, οι επικεφαλής του προεεκλογικού αγώνα και ο γνωστός γουνοποιός Γιάννης Αλκιβιάδης, μαζί με τα στελέχη του κόμματος Περικλή Ζαγάρα και Θεόδωρο Περτέκογλου.

Στην εκδήλωση, ανταποκρίθηκαν από τους φορείς μόνο η Ομοσπονδία Γούνας και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Γουνοποιών, οι εκπρόσωποι των οποίων είχαν την ευκαιρία να επανατοποθετηθούν στο τέλος, σε ορισμένα σημεία τριβής με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που αποδίδονται στην παρερμηνεία των δηλώσεων, που έκαναν κάποια στελέχη του, εντός και εκτός του κονοβουλίου.
Αναφερόμενος στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την γούνα, ο Γ. Αλκιβιάδης ξεκαθάρισε από την αρχή ότι: “Αυτές στηρίζονται στον άνθρωπο, την κοινωνία και την δημοκρατία” και συνέχισε: “Θεωρούμε θετικό και προοδευτικό, κάθε μέτρο ή δραστηριότητα, η οποία αναπτύσσει τις παραγωγικές δυνάμεις του νομού και έχει ανταποδοτικά ωφέλη για την κοινωνία. Με μία μόνο προϋπόθεση: Ότι κινείται στα πλαίσια των όρων, που η ίδια η κοινωνία θεσμοθετεί. Δηλαδή, με απλά λόγια, κάθε επένδυση, κάθε βιοτεχνία, κάθε φάρμα, που πληροί αυτές τις προϋποθέσεις και φέρνει νέες θέσεις εργασίας, άσχετα ποιός την δημιουργεί – παίζει θετικό ρόλο και οδηγεί στην ανάπτυξη”.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ εκείνο που προέχει είναι η αλλαγή πορειας της χώρας, από τα σκληρά μέτρα του μνημονίου, που έχουν οδηγήσει την κοιωνία στην φτώχεια και την εξαθλίωση. “Διότι δεν είναι κόμμα διαμαρτυρίας και καταγγελίας, αλλά είναι κόμμα ταων θέσεων και των προτάσεων”, όπως χαρακτηριστικά τονίσθηκε.
Απέναντι σ΄ αυτό τον κοινωνικό πόλεμο, που εξαπέλυσε η συγκυβέρνηση του Πασόκ και της Νέας Δημοκρατίας, ο ΣΥΡΙΖΑ απαντάει με το “κοινωνικό μέτωπο”, που συγκροτεί η νέα αριστερή, προοδευτική και δημοκρατική παράταξη.
“Η χώρα δεν αντέχει άλλο και ο λαός χρειάζεται φως και κατεύθυνση για το μέλλον” δήλωσαν με έμφαση τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισαν: “Θέλουμε μια άλλη Ελλάδα. Μια Ελλάδα της ανάπτυξης, της δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης, της υπερηφάνειας, της αξιοκρατείας, της διαφάνειας. Μακριά από διαπλοκές, μίζες και κομματικούς στρατούς Θέλουμε ένα κοινωνικό κράτος, που να δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους και να προστατεύει τους αδύνατους και κυριως τις ευπαθείς ομάδες του λαού μας. Είμαστε, λοιπόν, ένα υπεύθηνο μέτωπο και διεκδικούμε την διακυβέρνηση της χώρας”.
Στα πλαίσια αυτά, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πήραν την ευθύνη, πριν τις εκλογές, να παρουσιάσουν το πρόγραμμα του κόμματος για την γούνα, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στο νομό μας, ανοίγοντας τον διάλογο και με άλλους πολιτικούς χώρους.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που στηρίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες (τον άνθρωπο, την κοινωνία και την δημοκρατία) κατανέμεται στις εξής ενότητες!
Πρώτον, θεωρείται θετικό και προοδευτικό κάθε μέτρο ή δραστηριότητα, που αναπτύσσει τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, αρκεί να γίνεται στα πλαίσια των όρων, που η ίδια η κοινωνία θεσμοθετεί. Όπως, για παράδειγμα, αν μια επιχείρηση που λειτουργεί στην Λεύκη και απασχολεί 200 εργαζόμενους, αλλά ρυπαίνει την λίμνη, θα βρεθεί αντιμέτωπη με τους κανόνες που θεσμοθετεί η ίδια η κοινωνία και κατ΄ επέκταση ο πολιτικός χώρος που την εκφράζει.
Δεύτερον, θεωρείται αρνητιικό και αντιδραστικό κάθε μέτρο ή δραστηριότητα, που συρρικνώνει και καταστρέφει τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Σαν πιο χειροπιαστό παράδειγμα θεωρείται η κατασταροφή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου, που δούλευαν τα μικρά “κομματιαστά”, γεγονός για το οποίο ευθύνονται τα μεγάλα και αφορολόγητα ποσά, που παίρνουν τα “καμάκια” και τα πρακτορεία σαν “καπέλλο”! Η ΕΔΗΚΑ και όσοι από τους μεγαλογουναράδες συνεργάζονται και συμμετέχουν στο κύκλωμα αυτό. Και όλοι αυτοί που άσκησαν και ασκούν εξουσία και πολιτική, με πρώτους τους βουλευτές της Καστοριάς, που ανέχθηκαν και δεν ήρθαν ποτέ σε ρήξη, με το σάπιο αυτό κύκλωμα. Μερικές από τις λύσεις, που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι α) χαμηλότοκα δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις β) Αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της ΕΔΗΚΑ και γ) Επαναδιαπραγμάτευση των ποσοστών, που παίρνουν τα πρακτορεία.
Τρίτον, η καταστροφή των μικροβιοτεχνών, έχει μια ακόμα μεγαλύτερη σημασία: Πλήττει ευθέως και όλα τα άλλα επαγγέλματα, που εξαρτώνται από αυτούς (Εμπόριο, παροχή υπηρεσιών κλπ) Όλο αυτό, σε συνδυασμό με τα μνημόνια και την λιτότητα, γίνεται ένα μίγμα εκρηκτικό, που οδηγεί στην φτωχοποίηση και στην ανεργία την κοιωνία.
Αυτά δεν είναι απόρροια θεομηνιών ή άλλων φαινομένων, αλλά προέρχεται από την εφαρμοζόμενη πολιτική των δύο κομμάτων εξουσίας.
Τέταρτον, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ μιας επιχειρηματικότητας, που η ίδια η κοινωνία θεσμοθετεί. Τώρα που ο νομός και η χώρα βρίσεκται σ΄ αυτή την τραγική κατάσταση, λόγω του μνημονίου, πρέπει να επιχειρεί όχι με βάση το μέγιστο κέρδος, αλλά και την προσφορά στην κοινωνία, με αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας, που προάγουν το επίπεδο των εργασιακών σχέσεων. Διότι οι εργαζόμενοι αποτελούν αναπόσπαστο κεφάλαιο και μέρος της παραγωγικής διαδικασίας των επιχειρήσεων. Οποιαδήποτε μείωση των μισθών, θα φέρει κοντόθωρα αποτελέσματα σε μερικούς κοντόθωρους επιχειρηματίες, στην ουσία όμως υποθηκεύουν το μέλλον των εργαζομένων και το μέλλον της γούνας!
Πέμπτον, λέγεται ότι το κεφαάλαιο δεν έχει πατρίδα και ότι μπορούν να πάρουν τις επιχειρήσεις τους και να πάνε αλλού. Αυτό κατά τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλο λάθος, διότι το κεφάλαιο πρέπει να έχει πατρίδα και ο κοινωνικός του ρόλος, πρέπει να είναι πατριωτικός. Κανείς δεν έχει το διακαίωμα, να στρέφει το κεφάλι, μπροστά σ΄ ένα 40%-50% ανεργία σ΄ ένα κλάδο. Αυτός ο τόπος έδωσε πολλά στην γούνα και πρέπει να υπάρχει ανταποδοτικότητα.
Έκτον, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετος, με το πολτικό σύστημα της περασμένης 20ετίας, το οποίο ιδιωτικοποίησε τα κέρδη των επιχειρήσεων και κοινωνικοποίησε τις ζημιές.
Παράδειγμα: Ενώ στςι αρχές της δεκαετίας του ΄90 έγιναν κάποιες ρυθμίσεις των χρεών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της γούνας, στην συνέχεια έγιναν μπούμεραγκ, διότι αυτές ήταν αδύνατον να ξαναβγούν στην παραγωγή, αφού ρυθμίζοντας ορισμένα δάνεια, δεν είχαν κεφάλαιο κίνησης και με την αύξηση της τιμής της πρώτης ύλης, αυτές οι επιχειρήσεις ήταν καταδικασμένες να κλείσουν.
Έβδομο.Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει σ΄ ένα αδέσμευτο συνδικαλιστικό όργανο, που κινείται με κριτήρια αξιοσύνης και όχι πελατειακά κριτήρια!
Τα κριτήρια εκπροσώπησης στους συνδικαλιστικούς φορείς, θα πρέπει να είναι για το καλό του τόπου και του κλάδου και όχι για την προωπική ανέλιξη του καθενός!
“Κάποτε θα πρέπει να βάλουμε πάνω από το εγώ, το εμείς” τόνισαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό της Καστοριάς.
Όγδοο, προτείνεται η δημιουργία μιας “Πόλης της γούνας”, αντί η την ΕΔΗΚΑ, που θα λειτουργήσει στα πρότυπα των συνεταιριστικών ενώσεων όλου του κόσμου, με αγορά των εμπορευμάτων, απ΄ ευθείας από τον παραγωγό.
Τελευταίο θέμα στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν οι θέσεις του κόμματος, για την εκτροφή των γουνοφόρων ζώων, όπου ο κ. Γ. Αλκιβιάδης, τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι: “Από την στιγμή που αυτή η δραστηριότητα, αναπτύσσει τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και βοηθάει στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, είμαστε υπέρ”.
Ενώ κατηγόρησε την Ομοσπονδία Γούνας, η οποία με ανακοίνωσή της, επιτέθηκε κατά του ΣΥΡΙΖΑ, βάζοντας στο ίδιο “τσουβάλι” με τα άλλα κόμματα της αριστεράς, χωρίς να γνωρίζει τις διαφοροποιημένες
θέσεις του για τον κλάδο.
Επειδή θεωρήθηκε ότι η Ομοσπονδία έπεσε θύμα παραπληροφόρησης, ο κ. Αλκιβιάδης, ζήτησε από τον παριστάμενο πρόεδρο της κ.Καρακουλάκη να ανακαλέσει, ειδάλλως θα θεωρηθεί “συκοφαντική” η ανακοίνωση και ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί νομικά εναντίον της.