Απεντάξεις έργων και “επιτήρηση” στον Δήμο της Καστοριάς!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΟΝ ΑΝΤΔΗΜΑΡΧΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΜΠΙΝΙΑΚΟ

  Τα προς απένταξη έργα, που εγγίζουν το εκπληκτικό ποσοστό του 40% και ο εκτροχιασμός του προϋπολογισμού κατά το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, που έφερε τον Δήμο της Καστοριάς ένα βήμα πριν από την επιτήρηση του Οικονομικού Παρατηρίου, ήταν τα βασικά σημεία της συνέντευξης τύπου, του αντιδημάρχου Προγραμμα- τισμού Μιχάλη Μπινιάκου προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. 

  Αναφερόμενος στοπρώτο σκέλος της συνέντευξης ο κ. Μπινιάκος δήλωσε:
 “Το πρόβλημα των απεντάξεων είναι ένα πανελλήνιο φαινόμενο, διότι υπήρχε υπερδέσμευση στις εγκρίσεις έργων του ΕΣΠΑ και αναγκαστικά τον Απρίλιο αποφασίστηκε να χαραχθεί μια “κόκκινη γραμμή” που έλεγε ότι τα έργα που περισσεύουν πρέπει να απενταχθούν”!

  Όσον αφορά τον Δήμο της Καστοριάς αυτός βρέθηκε να έχει αρκετά έργα προς απένταξη, που έφθαναν στο ανησυχητικό ποσοστό του 40% επί του συνόλου, με τις αντίστοιχες πιστώσεις να φθάνουν τα 12 εκατ. ευρώ αλλά για διαφορετικούς λόγους το καθένα. 
Οι βασικότεροι λόγοι που οδήγησαν αυτά τα έργα στην απένταξη, είναι κατά τον αντιδήμαρχο “τα στοιχεία ανωριμότητας που εντοπί- στηκαν στους φακέλλους”. 
  Συγκεκριμένα στα έργα των αποχετεύσεων Μεσοποταμίας, Πολυκάρπης και Μαυροχωρίου, έλλειπαν οι αδειοδοτήσεις από την Διεύθυνση Υδάτων. 
Ενώ για τις αναπλάσεις του Σιδηροχωρίου, υπήρξε μια ολιγωρία κατά τον κ. Μπινιάκο, διότι θα μπορούσε να δημοπρατηθεί όχι μόνο ένα τμήμα αλλά ολόκληρο το έργο και να μην κινδυνεύει σήμερα με απένταξη!
Υπάρχουν, ωστόσο και ορισμένα έργα που είχαν ξεκινήσει αλλά κινδυνεύουν με απένταξη, διότι το φυσικό τους αντικείμενο είναι αποτρεπτικό για την συνέχισή τους. Δηλ. αυτά δεν μπορούν να ολοκληρωθούν μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, οπότε διακόπτονται αναγκαστικά οι εργασίες κατασκευής από την έλευση του χειμώνα. 
“Όλα αυτά τα έργα ήταν ενταγμένα και είχαν προεγκριθεί. Αν όμως είχαν δημοπρατηθεί, έστω και σε πρώτο  στάδιο, θα ήταν πιο εύκολο για τον Δήμο να επιχειρηματολογήσει υπέρ της συνέχισής τους, στη νέα προγραμματική περίοδο. Δηλαδή να περάσουν ως έργα – “γέφυρες”, κατέληξε ο κ. Μπινιάκος

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ  ΚΕΝΤΡΟ  & ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΚΟ

Προς απένταξη οδεύουν και τα δύο αυτά πολύ σημαντικά έργα για την πόλη της Καστοριάς παρόλο που δεν ανήκουν στο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας αλλά στην ΜΟΔ του αντίστοιχου υπουργείου.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Μπινιάκος “σ΄ αυτή τη φάση υπάρχει μια σύμβαση με την ΑΝΚΟ για την προετοιμασία της προκήρυξης των μελετών.
Δυστυχώς όμως και εδώ υπήρξαν κάποιες ολιγωρίες και κάποιες ελλείψεις. 
Υπάρχει μια πληροφόρηση προς εμάς να σταματήσουν οι όποιες ενέργειες  γιατί βρίσκονται προς απένταξη και τα δύο αυτά έργα”!

  Για το άλλο σκέλος της συνέντευξης, που αφορά την πιθανολογούμενη επιτήρηση του Δήμου Καστοριάς από το  από το Οικονομικό Παρατηρητήριο, ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού δήλωσε:
“Υπό επιτήρηση τίθεται ένας Δήμος όταν δεν εκτελείται σωστά ο προϋπολογισμός. Όταν δηλ. έχεις μεγαλύτερη απόκλιση στα έσοδα και στα έξοδα από αυτή που επιτρέπει ο νόμος. 
Για τον Δήμο της Καστοριάς η απόκλιση ήταν πολύ κοντά στην “κόκκινη γραμμή” του 10% κατά τα 2/3 του τρίτου τριμήνου του τρέχοντος έτους”!
Ως δημόσιος φορέας ο Δήμος Καστοριάς είναι υποχρεωμένος να διατηρεί ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, καθ΄ όλη την διάρκεια του έτους. Η παρακολούθηση γίνεται ανά τρίμηνο αλλά και σε μηνιαία βάση. 
Το κύριο κριτήριο όμως είναι οι τριμηνιαίες αξιολογήσεις από το Παρατηρητήριο Τιμών και ο βασικός κανόνας, που κάθε υπηρεσία απεύχεται είναι να μην έχει απόκλιση μεγαλύτερη του 10% σε δύο συνεχόμενα τρίμηνα. 
  Σ΄ αυτό το σημείο έφθασε ο Δήμος Καστοριάς κατά το τρίμηνο του καλοκαιριού, στο μεταβατικο στάδιο μεταξύ της παλιάς και της νέας Δημοτικής Αρχής, διότι όπως υπογραμμίζει ο κ. Μπινιάκος, που δέχθηκε τα πυρά του πρώην Δημάρχου Μανώλη Χατζησυμεωνίδη: “Εγώ νομίζω ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή το συνειδητοποίησε έγκαιρα και προσπάθησε με μια τροποποίηση του προϋπολογισμού να το αποτρέψει, αλλάζοντας και τους στόχους αλλά και τις προβλέψεις για έσοδα – έξοδα προς τα κάτω”.
Το θέμα, όμως ήταν όπως επισημαίνει ότι: “Η τροποποίηση του προϋπολογισμού δεν είχε έγκριση νομιμότητας. Και αν είχε ακυρωθεί, όπως αρχικά έγινε, τότε θα υπήρχε πρόβλημα για τον Δήμο στο τρίτο τρίμηνο και πιθανόν και στο τέταρτο τρίμηνο, το οποίο παραδοσιακά είναι το χειρότερο στην απόδοση των εσόδων και των εξόδων”.

ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

Τους άμεσους στόχους της αντιδημαρχίας Προγραμματισμού ανέλυσε ο κ. Μπινιάκος στην ίδια συνέντευξη τονίζοντας ότι: “Εμείς καλούμαστε να διαχειριστούμε το τέλος του ΕΣΠΑ και να σχεδιάσουμε την επόμενη προγραμματική περίοδο του ΣΕΣ όπως λέγεται αυτή”.

Οι στόχοι αυτοί είναι:

– Η ολοκλήρωση των φυσικών αντικειμένων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ όσο και το κλείσιμο των λογαριασμών, με καταληκτική ημερομηνία τον Οκτώβριο του 2015. 

-Σχεδιασμός και επεμβάσεις ταυτόχρονα από μηδενική βάση που πρέπει να γίνουν κατά την νέα προγραμματική περίοδο. 

– Νέο μοντέλο διοίκησης και δράσης που να απέχει από αυτό του “παντογνώστη” αντιδημάρ- χου ή υπαλλήλου και πιο κοντά στη συμμετοχική δημοκρατία. 

  Για το σκοπό αυτό η αντιδημαρχία προγραμματισμού έχει ξεκινήσει μια σειρά επαφών με τα τοπικά συμβούλια και τους προϊσταμένους όλων των διευθύνσεων με σκοπό να καταγραφούν οι άμεσες και μακροχρόνιες ανάγκες. 
Έτσι αναδεικνύεται ο ρόλος των τοπικών κοινωνιών όχι μόνο στο κομμάτι της συμμετοχής αλλά και στον τομέα της συνευθύνης. 
Η φιλοσοφία του νέου ΣΕΣ οδηγεί σε νέου είδους και χαρακτήρα επεμβάσεις  που είναι πιο ολοκληρωμένες και πιο ποιοτικές σε κατά τόπους γεωγραφικές ενότητες. 
Η νέα προγραμματική περίοδος  ξεφεύγει από τον τομέα των υποδομών που ήταν το κύριο και βασικό μέλημα των προηγούμενων παρεμβάσεων και στρέφει την προσοχή των φορέων στην ανταγωνιστικότητα, στην εξωστρέφεια, στην καταπολέμηση της ανεργίας και στην καινοτομία.
Όσον αφορά τα θέματα της διαφάνειας, ο δήμος Καστοριάς έχει αποφασίσει ότι ακόμα και για τις απ΄ ευθείας αναθέσεις που είναι ένα χρήσιμο και ευέληκτο  για την δημόσια διοίκηση εργαλείο, να γίνονται με δημόσια πρόσκληση για κάθε ενδιαφερόμενο. 
 Υπάρχει ακόμα σε εξέλιξη μια διαδικασία ανακατασκευής της ιστοσελίδας του δήμου, όπου θα υπάρχουν συγκεκριμένες ενότητες στα περιεχόμενα, με όλες τις αποφάσεις και τα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου και των επιτροπών του δήμου. 
“Ευελπιστούμε να μετατρέψουμε τον δήμο μας σε ψηφιακό και αυτό σημαίνει ότι σε ένα επόμενο στάδιο θα μπορεί να εκδίδει τα διάφορα πιστοποιητικά μέσω ίντερνετ” κατέληξε ο κ. Μπινιάκος