Η μεταστέγαση των δημοσίων υπηρεσιών σε δημοτικά κτήρια

ΣΗΜΕΙΟ ΤΡΙΒΗΣ ΟΙ ΠΑΛΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΙΔΙΩΤΕΣ

  Δυσανάλογες διαστάσεις με τον βαθμό δυσκολίας του, έλαβε το θέμα της μεταστέγασης της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από ιδιωτικά σε δημόσια κτήρια, όταν η Αντιπεριφέρεια Καστοριάς επιχείρησε για λόγους επικοινωνιακούς, να μεταθέσει το βάρος των ευθυνών της καθυστέρησης στις πλάτες του Δήμου!

  Το θέμα αυτό απασχολεί την κοινή γνώμη εδώ και πολλά χρόνια αλλά υποβαθμίζεαι συνεχώς από την τοπική αυτοδιοίκηση και τους πολιτικούς παράγοντες στο επίπεδο των “καλών προθέσεων” χωρίς καμιά αξιόλογη συνέχεια…
Ιδιαίτερα οι αντιδράσεις του κόσμου επικεντρώνονται στην πολυδάπανη μεταστέγαση, πριν από χρόνια, της τοπικής ΔΟΥ από το κτήριο της πρώην Νομαρχίας σε… εμπορικό κέντρο της πόλης, που επιβαρύνει το Δημόσιο με μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ το χρόνο!
Η συγκεκριμένη υπηρεσία παραμένει στο ίδιο κτήριο ακόμα και στην περίοδο της κρίσης, διότι θεωρείται από ορισμένους “ταμπού” που δεν το αγγίζει κανένας!
  Αντίθετα από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά της η νέα Περιφερειακή Αρχή, τέθηκε το θέμα της μεταστέγασης των δύο υπηρεσιών της Εκπαίδευσης και των Εντελλομένων σε δημοτικά κτήρια, που ζήτησε να παραχωρήσει ο Δήμος. 
  Από την πλευρά του ο Δήμος Καστοριάς ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα της Αντιπερι- φέρειας, ζητώντας όμως παράλληλα να προχωρήσει η λύση των συμβάσεων με τους ιδιοκτήτες των μισθωμάτων, για να μην υπάρχει τυχόν νομική εμπλοκή στο ζήτημα που θα καθυστερήσει τις διαδικασίες. 
  Αυτό ήταν και το σημείο τριβής με τον Δήμο, το οποίο η Αντιπεριφέρεια επιχείρησε να διογκώσει αναίτια, με διαρροές στον τοπικό τύπο!
Στο θέμα παρενέβη ο Δήμαρχος Καστοριάς Ανέστης Αγγελής, ο οποίος με συνέντευξη τύπου προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους λέγοντας ότι: ”Θεωρεί αυτο- νόητο το θέμα της παραχώρησης δημοτικού κτηρίου για τη στέγαση των υπηρεσιών του δημοσίου,  εφόσον όμως γίνουν σεβαστές ορισμένες προϋποθέσεις από την άλλη πλευρά”. 
  Συγκεκριμένα ο κ. Αγγελής δήλωσε ότι: “Για το θέμα αυτό δεν υπάρχει καμιά αντιπαράθεση με την Αντιπεριφέρεια. Είναι θεσμικό όργανο και την σεβόμαστε απόλυτα. Πρόθεση του Δήμου είναι – και αυτό το θεωρώ αυτονόητο – κάθε θεσμικό όργανο να βοηθάει το άλλο προς κάθε κατεύθυνση. 
Αλλά για οποιοδήποτε  θέμα, θα πρέπει να ακολουθούνται με αυστηρότητα οι διαδικασίες που αρμόζουν”
Για το σημείο τριβής με την Αντιπεριφέρεια, ο Δήμαρχος Καστοριάς τόνισε: “Εδώ είμαι κατη- γορηματικός. Όπου υπάρχουν συμβάσεις με ιδιώτες πρέπει πρώτα να λύνονται και μετά να προχωρούν οι διαδικασίες παραχώρησης των δημοτικών κτηρίων.
Πολύ περισσότερο σε διάφορες υπηρεσίες, οι οποίες έχουν δημόσιο χαρακτήρα”.
  Μετά από αυτό ο Δήμος προχωράει με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην καταγραφή όλων των δημοτικών κτηρίων, προκειμένου αυτά να  αξιοποιηθούν από συλλόγους και κοινωνικές εκφράσεις του Δήμου. 
Τέλος ο Δήμαρχος Καστοριάς έκανε ιδιαίτερη μνεία στην παραπληροφόρηση που υπάρχει γύρω από αυτό το θέμα, λέγοντας ότι: “Η πεμπτουσία της Δημοκρατίας είναι η κριτική προς την εκάστοτε εξουσία. Έστω κι αν γίνεται με αιχμηρό τρόπο. Το σεβόμαστε απόλυτα. Από εκεί και πέρα όμως υπάρχουν και κάποια όρια. Εμείς που ασχολούμαστε με τα κοινά κινούμαστε θεσμοθετημένα και όχι μ΄ αυτά που λέγονται και ακούγονται ως διαρροές”. 
Στην διελκυνστίδα του Δήμου Καστοριάς με την Αντιπεριφέρεια, παρενέβη, σύμφωνα με πληροφορίες ο Δήμαρχος Άργους Ορεστικού, ο οποίος πρότεινε την στέγαση των υπηρεσιών της Εκπαίδευσης σε δημοτικό κτήριο που θα παραχωρήσει ο ίδιος στην… Μηλίτσα!