“Ρεάλ Πολιτίκ”!

Άρθρο του Δημήτρη Ιατρίδη

  Όταν στις αρχές του ΄70 ο καγκελάριος Βίλλι Μπραντ εγκαινίαζε την “Ρεάλ Πολιτίκ” στις σχέσεις του με τους ανατολικούς, ποτέ δεν θα φανταζόταν ότι σαράντα τόσα χρόνια μετά, οι ηγέτες μιας μικρής περιφέρειας της “ευρωπαϊκής” πλέον Ελλάδος, δεν θα μπορούσαν να μοιράσουν “σε δυο γαϊδάρους άχυρο” από τα “ανταποδοτικά οφέλη”, του αγωγού φυσικού αερίου!

  Ο λόγος είναι: είτε ότι αντιμετωπίζουν τα πράγματα με την δική τους κοντόφθαλμη λογική είτε απλά στρουθοκαμηλίζουν, βάζοντας το κεφάλι τους στην άμμο. 
Εκείνο που απουσιάζει από τις διαπραγματεύσεις για τον αγωγό είναι ο ρεαλισμός και η ενιαία γραμμή στις διεκδικήσεις. 
Διότι εκτός από την πανσπερμία των προτάσεων, που έπεσαν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, υπάρχει και η αμφισβήτηση του ηγετικού ρόλου της Περιφέρειας από τους Δήμους, που θέτουν θέμα ποσόστωσης στην κατανομή των “ανταποδοτικών” τελών, ανάλογα με την επιβάρυνση που θα προκαλέσει ο αγωγός στα διοικητικά όρια εκάστου Δήμου. 
Η άποψη αυτή έχει την δική της λογική αλλά προσκρούει στην αμετακίνητη θέση της Περιφέρειας να διαχειριστεί με τα δικά της κριτήρια (και τα δικά της συμφέροντα) ολόκληρο το πακέτο των οφελημάτων. 
Αν επικρατήσει αυτή η θέση, θα επανέλθουμε στην ίδια κατάσταση που προωθούσε παλαιότερα η δοτή περιφερειακή διοίκηση, για την συνεκμετάλλευση των νερών του Γράμμου με την Κοζάνη!
Διότι ο βασικός “παίκτης” της περιφέρειας, θέλει να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε κάθε τακτικό ή έκτακτο πόρο, που θα προκύψει για την περιοχή μας. 
Στην προκειμένη περίπτωση, ο αγωγός διέρχεται στο μεγαλύτερο μέρος από τον Δήμο Καστοριάς και δευτερευόντως από τους Δήμου Αμυνταίου, Εορδαίας, Άργους Ορεστικού και Νεστορίου. 
Επομένως τα ανταποδοτικά οφέλη θα πρέπει να θεωρούνται διαδημοτική υπόθεση και η κατανομή θα πρέπει να γίνει αναλογικά με την κατάληψη εδάφους για κάθε Δήμο. 
Οποιαδήποτε εμπλοκή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, νομιμοποιεί την διάχυση των κονδυλίων σ΄ όλη την Περιφέρεια, με την “μερίδα του λέοντος” να καταλήγει και πάλι στην έδρα της!
Παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις του, για “ρεαλιστικές προσεγγίσεις” ο νέος περιφερειάρχης Θεόδωρος Καρυπίδης, φαίνεται να διολισθαίνει συνέχεια στο “κοζανοκεντρικό” δόγμα, το οποίο απέρριπτε κάποτε μετά βδελυγμίας…
Αλλά και οι Δήμαρχοι από την πλευρά τους έπρεπε από την αρχή να απορρίψουν το προηγούμενο καθεστώς με το “υδροκέφαλο” κέντρο που απομυζά την περιφέρεια!
Με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την μετάλλαξη της αρχιτεκτονικής σχολής της Καστοριάς, σε τμήμα μηχανικών περιβάλλοντος του πανεπιστημίου της Κοζάνης…
Στο θέμα των ανταποδοτικών τελών ο Δήμος Καστοριάς πρότεινε την κατασκευή ενός πνευματικού κέντρου, που στερείται επί χρόνια η πόλη.
Ενώ πληθαίνουν οι φωνές από επιχειρηματικούς κυρίως κύκλους, που ασκούν πιέσεις αποκλειστικά για την παροχή φυσικού αερίου στην περιοχή, με αντάλλαγμα την απόσυρση από οποιαδήποτε άλλη διεκδίκηση!
Κι όλα αυτά χωρίς να έχουν αποσαφηνισθεί επακριβώς οι προθέσεις της εταιρείας του ΤΑΡ και χωρίς να έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια των διαπραγματεύεων με την άλλη πλευρά. 
Με κίνδυνο να υπερισχύσει και πάλι το γνωστό δόγμα των “καλών προθέσεων” έναντι μιας “ρεάλ πολιτίκ”, που θα βγάλει τον τόπο από το τέλμα…