Ραγδαίες εξελίξεις με τη λίστα Λαγκάρντ – Ο Φαλτσιανί κατέθεσε σε Έλληνες εισαγγελείς πως λείπουν στοιχεία

Κατάθεση-βόμβα έδωσε σήμερα ο Ερβέ Φαλτσιανί σε τέσσερις εισαγγελείς έπειτα από ραντεβού που κλείστηκε κάτω από άκρα μυστικότητα. Η συνάντηση των ελλήνων εισαγγελέων με τον άνθρωπο που έριξε φως στο μεγάλο σκάνδαλο της HSBC έγινε στο Παρίσι και οι πληροφορίες αναφέρουν πως κράτησε πάνω από 4

ώρες. Ωστόσο οι εισαγγελείς επιστρέφουν με υλικό που θα προκαλέσει αίσθηση και αν επιβεβαιωθεί αναμένεται να προκαλέσει ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση

Η εφημερίδα «Το Βήμα» η οποία εντόπισε τον Ερβέ Φαλτσιανί στην ελληνική πρεσβεία αναφέρει πως έχει αποκλειστική δήλωσή του στην οποία αναφέρει πως «Έδωσα όλα τα στοιχεία, νομίζω ότι βοήθησα πολύ την ελληνική δικαιοσύνη. Η λίστα που έφτασε στη χώρα σε είχε ελάχιστα στοιχεία από αυτά που πραγματικά υπάρχουν».
«Πρέπει να βοηθήσουμε να αποκαλυφθούν όλα» είπε. Δήλωσε μάλιστα πολύ ευχαριστημένος από την πρώτη του επαφή με την ελληνική Δικαιοσύνη. «Έδωσα ένα πρώτο δείγμα όλων των στοιχείων που έχω» συμπλήρωσε.
Παρόντες στην εξέταση Φαλτσιανί ήταν ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Ηλίας Ζαγοραίος, και οι τρεις εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση Παπασταύρου – Μεταξά κυρία Ελένη Τουλουπάκη και κκ. Χρήστος Τζούρας, Γιώργος Καλούδης.
Στις πληροφορίες για περισσότερα ονόματα τα οποία «κόπηκαν» από το αντίγραφό της λιστας που είχε παραδοθεί στην Ελλάδα, αναφέρθηκε και ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Όπως υποστήριξε ο κ. Καμμένος, σύμφωνα με πληροφορίες τα στοιχεία αυτά προσκομίζουν οι τέσσερις εισαγγελείς οι οποίοι ερευνούσαν την υπόθεση αυτή, καθώς και την υπόθεση Παπασταύρου, και οι οποίοι πήραν κατάθεση από τον κ. Φαλτσιανί στο Παρίσι.
Ο Ερβέ Φαλτσιανί άλλοτε στέλεχος της μηχανογραφικής υπηρεσίας της τράπεζας , φέρεται να αντέγραψε από το 2006 έως το 2008 ηλεκτρονικά αρχεία για περίπου 24 χιλιάδες πελατών της HSBC. Τα στοιχεία αυτά επιχείρησε να πουλήσει σε διάφορες χώρες που ενδιαφέρονταν να εντοπίσουν φοροφυγάδες υπηκόους του. Οι γερμανικές αρχές μάλιστα φαίνεται πως πράγματι πλήρωσαν για να παραλάβουν τα στοιχεία Φαλτσιανί για φορολογούμενους που έκρυβαν στην Ελβετική τράπεζα αδήλωτα ποσά. Ο άλλοτε υπάλληλος της τράπεζας τελικώς παρέδωσε , καθώς είχε εκδοθεί εναντίον του ένταλμα σύλληψης από τις Ελβετικές αρχές, το υποκλαπέν υλικό στις γαλλικές αρχές .Το υλικό ελληνικού ενδιαφέροντος είχε αποσταλεί στην Ελλάδα όταν υπουργός Οικονομικών στην Γαλλία ήταν η Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Φαλτσιανί φέρεται να είναι απόλυτα συνεργάσιμος με τους Έλληνες εισαγγελείς πρόθυμος να απαντήσει στα ερωτήματά τους και να συνδράμει το έργο των δικαστικών αρχών.
m.lifo.gr