ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ Το Κοινωνικό Ιατρείο του Δήμου Καστοριάς

  Η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, ώθησε τον Δήμο Καστοριάς να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ίδρυση κοινωνικού ιατρείου και επιδημιολογικού κέντρου στην πόλη της Καστοριάς, που θα απευθύνονται κυρίως στους οικονομικά ασθενέστερους δημότες και στους μακροχρόνια ανέργους.
Αυτό τόνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κοινωνικής πρόνοιας Ευάγγελος
Στεργιόπουλος, κατά την εισήγησή του για την συγκρότηση του κανονισμού λειτουργίας του κοινωνικού ιατρειου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

  Προηγουμένως αναφέρθηκαν στις δράσεις του κοινωνικού ιατρείου, τόσο ο Δήμαρχος Καστοριάς Ανέστης Αγγελής όσο και ο ιατρός – καρδιολόγος Ηλίας Κανέλλος, ο οποίος συμμετέχει από την αρχή στην όλη διαδικασία και θα αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο του κοινωνικού ιατρείου με τα τριτοβάθμια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

  Σύμφωνα με τον Δήμαρχο η δράση του ιατρείου θα είναι “συμβουλευτική και κατευθυντήρια” για τους ασθενείς που θα το επισκέπτονται και περιλαμβάνει κινήσεις πρόνοιας και αλληλεγγύης του Δήμου προς τους δημότες, στο στάδιο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
Η ίδρυση του κοινωνικού ιατρείου στην Καστοριά, υπήρχε στις προγραμματικές εξαγγελίες της παρούσας δημοτικής αρχής και προβλέπεται η ένταξή του στο επόμενο ΣΕΣ, για να ξεκινήσει όσο γίνεται πιο σύντομα, την λειτουργία του.

  Ο Δήμαρχος τόνισε πολλές φορές κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ότι το κοινωνικό ιατρείο “δεν ανταγωνίζεται καμιά άλλη δομή είτε ιδιωτικού είτε δημοσίου χαρακτήρα και απλώς θα συνυπάρχει για να προσφέρει την συνεργασία του για το γενικότερο καλό”.

  Το κοινωνικό ιατρείο αναμένεται να λειτουργήσει  στις εγκαταστάσεις της παλιάς Πρόνοιας (πρώην ΚΠΕ) που βρίσκονται στον δρόμο προς τον Προφήτη Ηλία και εκεί θα συμπτυχθούν όλες οι δράσεις σε μια δομή πρόνοιας.
Σ΄ αυτή θα περιλαμβάνονται οι επιδημιολογικές έρευνες, η άμεση πρόσβαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και η δυνατότητα προσέγγισης στην δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια  περίθαλψη. Θα υπάρχει επίσης ο εξοπλισμός εκείνος που θα κατευθύνει τους ασθενείς σε ειδικά κέντρα και θα δίνονται απαντήσεις μέσα από εργαστηριακούς ελέγχους.

  Ο ιατρός – παθολόγος Ηλίας Κανέλλος, που θεωρείται η “ψυχή” της όλης προσπάθειας και είναι παράλληλα εκλεγμένος τοπικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Δημάρχου, δήλωσε με την σειρά του: “Εμείς ως γιατροί αντιμετωπίζουμε καθημερινά πάρα πολλά προβλήματα στα νοσοκομεία λόγω της κρίσης. Αυτή η δομή θα έχει ένα πρόσθετο ρόλο που θα ενισχύει τις υπάρχουσες δομές στον νομό της Καστοριάς.
Μ΄ αυτό τον τρόπο οι άνεργοι και ανασφάλιστοι πολίτες, θα έχουν πρόσβαση στο πολύτιμο αγαθό της υγείας σε δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο στάδιο.

  Το κοινωνικό ιατρείο της Καστοριάς, σύμφωνα με τον Η. Κανέλλο, “δεν θα δέχεται μόνο ασθενείς που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, αλλά επιπροσθέτως θα είναι συνδεδεμένο με την πανεπιστημιακή κλινική του ΑΧΕΠΑ και με άλλες δομές, όπως η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, η Παθολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος κλπ. Όπως επίσης θα συνεργάζεται με γιατρούς του εσωτερικού και του εξωτερικού, που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους σ΄ αυτό”

  Στο κοινωνικό ιατρείο του Δήμου, θα υπάρχει επίσης και μια “προσθήκη” που θα ονομάζεται Επιδημιολογικό Κέντρο, όπου θα ανιχνεύονται χρόνια νοσήματα όπως π.χ. ο διαβήτης τύπου 2, ο οποίος αν ανιχνευθεί έγκαιρα μπορεί να θεραπευθεί.

  Για όλα αυτά τα νοσήματα το Επιδημιολογικό Κέντρο θα συμβουλεύει και θα ενημερώνει καθημερινά το κοινό.