Οι δέκα μικροί Μαυρίκοι χωρίς … την γάτα Ιμαλαϊων

  Αν τα έβρισκαν ο Τσίπρας με τον Ψυχάρη, τη συνάντηση για την ανίερη συνεργασία τους θα ήξερε μόνο η περιβόητη… γάτα των Ιμαλαϊων που ήταν παρούσα!…

Παλιότερα, αν ο Κωστάκης ο Καραμανλής δεν εισήγαγε στο παιχνίδι τον “Βασικό Μέτοχο”, δεν θα του πήγαινε κόντρα το εκδοτικό συγκρότημα
Πήγασου (διάβαζε Μπόμπολας) και ίσως να μας κυβερνούσε ακόμα ο Καραμανλισμός….

Κι αν ο Γιωργάκης Παπανδρέου μεσολαβούσε για το μεγάλο αιτούμενο δάνειο του ΔΟΛ, ίσως ο Πετσάλνικος να  ήταν ακόμα πρόεδρος της Βουλής!
Σε μια αιώνια τραμπάλα, λοιπόν η 3η με την 4η εξουσία έχουν υπομόχλιο εμάς το λαό (τους ψηφοφόρους και τους αναγνώστες αντίστοιχα, δηλαδή) για να είναι ψηλά πότε η μία και πότε η άλλη!

Φτωχοί συγγενείς οι εκδότες και οι καναλάρχες της επαρχίας! Κυριολεκτικά φτωχοί, αφού τα μπάτζετ είναι τόσο χαμηλά που δεν επαρκούν ούτε για τον στοιχειώδη επαγγελματισμό.
Να έχουν δηλαδή κάποιους καλούς δημοσιογράφους για να κάνουν την δουλειά τους, κάποιους ρεπόρτερ για να φιλοξενούν κάποιες φωτογραφίες της προκοπής, κάποιους διορθωτές, για να μη  “δολοφονούν” την ελληνική γλώσσα!

Κάποιοι, φυσικά το παλεύουν εκ των ενόντων. Μια – δυο, άντε τρεις (διόμισυ για την ακρίβεια) τοπικές εφημερίδες της Καστοριάς πασχίζουν να εμφανίζονται αξιοπρεπείς, φιλοξενώντας στις σελίδες τους έρευνες, παίρνοντας θέση στα προβλήματα του τόπου και κάνοντας ορατό το ταλέντο κάποιων που ασχολούνται μ΄ αυτές.
Οι άλλες είναι από άνευρες μέχρι ανεκδιήγητες!

Οι λόγοι είναι απλοί….
Η πασιφανής αγραμματοσύνη κάποιων “δημοσιογράφων”. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης έχει πει πως πρέπει να ντρέπεται αυτός που κάνει ένα επάγγελμα που δεν το ξέρει. Οι δικοί μας (απόφοιτοι του δημοτικού, δύο απ΄ αυτούς) δεν ντρέπονται. Αντίθετα επαίρονται!

Η μικρή, ελάχιστη έως μηδενική, αμοιβή των “δημοσιογράφων”, τους κάνει ν΄ αναζητούν με άλλον τρόπο  την πληρωμή των κόπων τους, εκβιάζοντας έμμεσα τους “πρωταγωνιστές” των κειμένων τους. Δεν χρειάζεται καν  να πούνε το “Για να σε προβάλλω, θέλω αμοιβή”.Και οι μεν και οι δε καταλαβαίνουν πως έτσι πρέπει να γίνει…
Το μεγάλο μειονέκτημα της επαρχίας είναι η έλλειψη δημοσιογραφικής ύλης. Τα γεγονότα λίγα, κάποιων η σημασία μηδαμινή: Όπως π.χ. η προβολή των βασιλοπιτο- γιορτών. Ποιο πανελλήνιο έντυπο ασχολείται με τις κοπές της βασιλόπιτας;

Έτσι, βλέπουμε στην Καστοριά να συντηρούνται θέματα όπως η κατάσταση της λίμνης, η κρίση στη γουναρική, το στρ/δο Μαθιουδάκη, το Ξενία κ.λ.π. κ.λ.π.
Χιλιοειπωμένα πράγματα που αποψύχονται κάθε φορά που δεν υπάρχουν θέματα της επικαιρότητας. Είναι όμως ποιότητα αυτή;

Η απουσία κριτικών κειμένων από τα έντυπα τα μεταμορφώνει σε απλά ταμπλώ δελτίων τύπου. Υπάρχουν όμως δημοσιογράφοι με “κότσια” να στήσουν τέτοια κείμενα;
Και αν υπάρχουν, θα βοηθηθούν μετά, όταν ο “θιγόμενος” τους σύρει στα δικαστήρια για να τους τιμωρήσει;

  Σε πολλές  εφημερίδες συναντούμε άθλια άρθρα, γελοία ποιήματα, αδιάφορες συνεργασίες, ναρκισσιστικά ρεπορτάζ (ιδίως αυτά με δράσεις συλλόγων). Ο λόγος που φιλοξενούνται; Μη τυχόν και διαγραφεί ο συνδρομητής – συντάκτης τους,αν απορριφθούν.
Κι έτσι η χαμηλή πτήση της ποιότητας των περισσοτέρων τοπικών ΜΜΕ συνεχίζεται.

Χρέος όλων μας; Να στηλιτεύσουμε τους κακούς του επαγγέλματος (για λειτούργημα ούτε συζήτηση) και να εξάρουμε την προσπάθεια των καλών. Γιατί η ποιότητα με αγώνα εξασφαλίζεται. Και, μιας και μας λείπουν όλα  τ΄ άλλα για την ευζωϊα μας, ας συντηρήσουμε την ποιότητα. Για να έχουμε κάτι να παραδώσουμε στους επιγενομένους….

Ι.Δ.