“Και η πλώρη μας τραβάει για Γρεβενά…”

 Άρθρο του Δημήτρη Ιατρίδη

 Η πρόσκληση είχε τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος!
Και καλούσε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Γρεβενών σε “έκτακτη συνεδρίαση”, με θέμα το προσφυγικό.
Όπως θα έκανε με κάθε… θεομηνία, που
προβλέπει η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας για την περιοχή του.
Μόνο που αυτή την φορά την πρόβλεψη της “θεομηνίας” έκανε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό, ο οποίος μετά την διάλυση της Ειδομένης, ανακοίνωσε την δημιουργία καταυλισμού και στα Γρεβενά!

Αμέσως σήμανε συναγερμός στα ανώτερα κλιμάκια του Δήμου, τα οποία μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό, έψαχναν τρόπους για να διαχειριστούν επικοινωνιακά το θέμα, σφυγμομετρώντας παράλληλα τις αντιδράσεις του κόσμου που εύκολα μεταφράζονται σε πολιτικό κόστος!

  Μετά την πρώτη παράγραφο του ανακοινωθέντος, που ενημέρωνε ότι “θα φτιαχτεί ένας πρότυπος χώρος φιλοξενίας, υψηλών προδιαγραφών και δυναμικότητας 1.300 έως 1.500 στα Πατώματα Γρεβενών”. Ακολουθούσε η σχετική “λείανση” του ζητήματος, με το ανάλογο επικοινωνιακό “μασάζ” των δημοτών: “Πιστεύουμε ότι για το προσφυγικό ζήτημα στα Γρεβενά, επιβάλετε η ενημέρωση όλης της κοινωνίας και των φορέων αυτής, προκειμένου να γίνει απεικόνιση της κατάστασης και του ζητήματος που αιφνιδιαστικά εισήλθε και να αντιμετωπιστεί από κοινού έτσι ώστε να δοθεί η καλύτερη δυνατή λύση”.

Μ΄ αυτό τον τρόπο το Δημοτικό Συμβούλιο Γρεβενών προσφεύγει στην “συμμετοχική δημοκρατία”, για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού ζητήματος.
Ενώ για τον εαυτό του διατηρεί τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, δια παν ενδεχόμενο…

  Το ίδιο Δημοτικό Συμβούλιο πριν αρκετά χρόνια αποφάσισε την εγκατάσταση των δικαστικών φυλακών στα Γρεβενά, χωρίς να προσφύγει στην κρίση των δημοτών, την οποία προφανώς θεωρούσε δεδομένη, για ένα έργο που από την αρχή χαρακτήρισε ως “αναπτυξιακό”, με θετική επίδραση στην τοπική οικονομία.

Αν και είχε να κάνει με αδίστακτους ποινικούς κρατούμενους, ενώ τώρα με ξερριζωμένους από τον πόλεμο ανθρώπους.
Αυτό που κάνει επιφυλακτικούς τους αυτοδιοικητικούς των Γρεβενών, είναι προφανώς ο αιφνιδιασμός της κυβέρνησης, η οποία επιχειρεί για μια ακόμα φορά, να δημιουργήσει τετελεσμένα, εξαγγέλοντας “πρότυπους χώρους” φιλοξενίας προσφύγων, μέσα σε διάστημα ολίγων ημερών!

  Και από εκεί ξεκινάει το πρόβλημα, με άγνωστη κατεύθυνση και απροσδιόριστο χρονικό ορίζοντα….
Το ίδιο θέμα προσπάθησε να εισάγει ως πιθανό πρόβλημα στο Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς, ένας πρώην Δήμαρχος με καταγωγή από τα Γρεβενά, ερμηνεύοντας προφανώς και τα αισθήματα των συμπατριωτών του για τους πρόσφυγες.

Όμως εδώ υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά που υπαγορεύει η κοινή λογική και λέει ότι: ένα πρόβλημα δεν λύνεται με τη δημιουργία ενός άλλου…
Δηλαδή το πρόβλημα της Ειδομένης στα σκοπιανά σύνορα, δεν μπορεί να λυθεί με την δημιουργία μιας άλλης Ειδομένης στα αλβανικά σύνορα…
Και αυτό είναι κάτι που προσδιορίζει την πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό.