Το πανηγύρι μας! (Του Δημήτρη Ιωαννίδη)

  Με αγιασμό ξεκίνησε φέτος το πανηγύρι του Άργους Ορεστικού!
Φαίνεται πως, μετά τις δηλώσεις Φίλη που προτίθεται να καταργήσει τον αγιασμό στα σχολεία, η εκκλησία μας κατεβαίνει με επιθετικό παιχνίδι:  Αγιασμός σε κάθε εκδήλωση!

  Δεν ξέρουμε αν μετά ο σεβασμιώτατος περιήλθε τους πάγκους των πραματευτών και ράντισε με αγιασμένο ύδωρ τα αιωρούμενα
κυλοτάκια και τις κομπινεζόν, έτσι για το καλό.

Πάντως, στην τελετή της έναρξης είχαν την ευκαιρία να ποζάρουν οι τοπικοί πολιτικοί και να βγάλουν λογύδρια. Άλλωστε παλιότερα τον πολιτικό λόγο τον έλεγαν “Πανηγυρικό”. 

Εκεί ακούσαμε τον δήμαρχο Άργους να λέει πως οι ιστορικοί  βρίσκονται  στα ίχνη της ανακάλυψης πως το πανηγύρι μπορεί να ξεκίνησε το 700 μ.Χ.!
Τί έγινε, βρέθηκε κάποιο απολιθωμένο χωνάκι παγωτού από τον Λάκη Πυραυλάκη; Ή κάποιο αποξηραμένο σουβλάκι απ΄τις υπαίθριες, λαμαρινένιες ψησταριές; (Μεταξύ μας,  μερικά μοιάζουν αποξηραμένα κι όταν σερβίρονται!)

  Κατά τα άλλα και πέρα απ΄ τις φετινές ιδιαιτερότητες, το πανηγύρι ήταν το ίδιο. Ελαφρώς πιο φροντισμένο μάλιστα. Ακόμα και καθαριστικό με αμονιαζόλ υπήρχε στις τουαλέτες!

  Η Αστυνομία είχε το δικό της σταντ (περιμέναμε να έχουν κρεμασμένα γύρω, σε κέρινα ομοιώματα, τα κεφάλια των ληστών του Τσιφλικιώτη ή κάποιων εμπόρων ναρκωτικών. Διαφημίστηκε τόσο αυτή η επιτυχία της τοπικής Αστυνομίας που αν ζούσε ο Γιάννης Μαρής θα το έκανε διήγημα νουάρ.  (Σε καμιά περίπτωση πάντως δεν θα δούμε συλληφθέντα κάποιον παραβάτη του αντικαπνιστικού νόμου. Γιατί οι αστυνομικοί πρέπει να συλλάβουν πρώτα τους… εαυτούς τους!

  Στα κιόσκια των βιβλίων κυριαρχούσαν η Λένα Μαντά και η Χρύσα Δημουλίδου. Καζαντζάκη και Καβάφη, αν ήθελε,  θα είχε ο πελάτης κατόπιν παραγγελίας. Του χρόνου!

Συναντήσαμε φίλες και  υποσχεθήκαμε πως δεν θα πούμε πουθενά πως τις είδαμε  να σκαλίζουν τους πάγκους με τα πανηγυρζίδικα ρούχα. Καθοτι δηλώνουν πως ντύνονται στην… Τσιμισκή!

Με την οικονομία μας να είναι γενικώς “για τα πανηγύρια”, τί να κάνει ο κόσμος;
Πάντως, ισχύει αδιάπτωτο το αξίωμα του κάθε πανηγυριού: Όσο φθηνά κι αν αγοράσεις κάτι, θα βρεις κάποιον που το αγόρασε φθινότερα.

  Με το πανηγύρι του Άργους να είναι η τελευταία των σουβλακογιορτών ή, κατ΄ άλλους, η τελετή λήξης του Καλοκαιριού, δεν έχουμε παρά να περιμένουμε τα Χριστούγεννα που θα είναι για μας η επόμενη περίοδος αγορών. Με παίχτες όμως μόνο τους τοπικούς μαγαζάτορες κι όχι τον κάθε γύφτο, κινέζο ή ξενόφερτο έμπορο που έρχεται να κάνει αρπαχτή… Καλύτερα το λίγο χρήμα που μας έμεινε να κυκλοφορεί γύρω μας, παρά να ξενιτεύεται σε μακρινές τσέπες.

Τα δικά μας μαγαζιά ήταν τα μόνα που δεν πανηγύρισαν…