Δικηγορικά γραφεία δημιουργούν κίνημα ομαδικών αγωγών κατά του ΕΝΦΙΑ

του Παναγιώτη Στάθη

Κίνημα ομαδικών αγωγών (ένα φαινόμενο ιδιαιτέρως διαδεδομένο στις ΗΠΑ αλλά και σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες) κατά του ΕΝΦΙΑ,
δημιουργούν μεγάλα δικηγορικά γραφεία της Αθήνας, προκαλώντας πονοκέφαλο στην κυβέρνηση. Οι αγωγές αυτές, δεν ζητούν μη καταβολή του φόρου, απλά προτείνουν την καταβολή του με επιφύλαξη ώστε στη συνέχεια να εγερθούν αγωγές για την επιστροφή του. Η νομική βάση στην οποία τοποθετούν την υπόθεση, σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους που καταχωρήθηκε ο δικηγόρος Χ. Οικονομόπουλος και οι καθηγητές Σπ. Φλογαϊτης και Γλυκερία Σιούτη, είναι απολύτως ξεκάθαρη και στηρίζεται στην νομολογία του Συμβουλίου Επικρατείας.

Λάθος αντικειμενικές αξίες

ΤΟ ΣτΕ με σειρά αποφάσεων (2334, 2337 του 2016) έχει κρίνει ότι είναι παράνομος ο τρόπος προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και κατά συνέπεια και ο προσδιορισμός του ΕΝΦΙΑ σε τέσσερις περιοχές της χώρας. Μάλιστα οι σύμβουλοι Επικρατείας ακύρωσαν την υπουργική απόφαση καθορισμού των αντικειμενικών αξιών κατά το σκέλος εκείνο μόνο που αφορά τις τέσσερις εν λόγω περιοχές καθώς μόνο σε αυτές τις περιοχές είχαν ακίνητα οι προσφεύγοντες (Φιλοθέη, Ψυχικό, Νέο Βουτσά και Δελφοί Άμφισσας). Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όποιος προσφύγει για ακίνητα ανα την επικράτεια θα δικαιωθεί αφού οι αντικειμενικές αξίες δεν έχουν αναπροσαρμοστεί, όπως θα έπρεπε σε πολλές περιοχές τα τελευταία δύο χρόνια ή αναπροσαρμόσθηκαν λανθασμένα.

Μάλιστα η Κυβέρνηση σύμφωνα με το ΣτΕ έπρεπε μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2016 να έχει προσδιορίσει τις νέες αντικειμενικές αξίες στις τέσσερις αυτές περιοχές προκειμένου να καθοριστεί -σύμφωνα με αυτές και όπως προβλέπει το ΣτΕ- ο ΕΝΦΙΑ για το 2017. Αυτό όμως σύμφωνα με τους δικηγόρους έγινε μόλις τρεις μέρες πριν την λήξη της προθεσμίας άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής για τους κατοίκους των περιοχών που δικαιώθηκαν.

Το πρόβλημα για τους πολίτες που θέλουν να προσφύγουν συλλογικά στις ΔΟΥ είναι πως δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο όσοι κατέθεσαν μέχρι 30 Σεπτεμβρίου ατομικές ενδικοφανείς προσφυγές στις Δ.Ο.Υ που υπάγονται. Και το ερώτημα είναι αν θα υπάρξει παράταση αυτής της προθεσμίας από τις αρμόδιες αρχες.

capital.gr

Η ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΜΕΛΟΣ Ε.Ι.Ε.Τ.

ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΝΤΥΠΟΥ 2242

ΕΔΡΑ Κορυτσάς 17, Τ.Κ. 52100 Καστοριά

Τηλ. & FAX: 2467027935

email: kasestia@otenet.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ – ΕΚΔΟΤΗΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

Δημήτρης Ιατρίδης


Βρείτε μας στο facebook

Βρείτε μας στο twitter

Βρείτε μας στο instagram


ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΕΝΤΥΠΟΥ

ΤΙΜΗ ΦΥΛΛΟΥ: 1 €

ΕΤΗΣΙΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ: Εντός νομού 30€/ εκτός νομού 60€/

Δήμων – Κοινοτήτων – Οργανισμών – Τραπεζών 90€

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ: Ευρώπη 100€/ ΗΠΑ 120$/ Αυστραλία 130$/ Καναδά 120$

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ: Δημοσίου 2€/εκατοστό

Δημοσίου που επιβαρύνουν ιδιώτες 5€/εκατοστό

(κοινή υπουργική απόφαση 2/28783Α/9-9-2005)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ: Σύμφωνα με τον κατάλογο

Τα ενυπόγραφα άρθρα και σχόλια εκφράζουν τις απόψεις ων συντακτών τους, οι οποίοι φέρουν και αποκλειστική ευθύνη.Newsletter

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Και μείνετε ενημερωμένοι για ότι συμβαίνει στο νομό μας και όχι μόνο


Κατηγορίες