“Επιτρέπεται με επιφύλαξη η κατανάλωση ψαριών από την λίμνη της Καστοριάς”

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Καστοριανής Εστίας η καθηγήτρια του ΑΠΘ και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης κ. Μαρία Μουστάκα
δήλωσε τα εξής:
“Επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριών από την λίμνη της Καστοριάς αλλά με κάποια επιφύλαξη για την περίοδο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου, όπου παρατηρείται έξαρση στις τοξίνες και τα κυανοβακτήρια με το γνωστό φαινόμενο της “πράσινης σούπας” που καλύπτει μεγάλο μέρος της επιφάνειας της λίμνης”. 

Η κ. Μουστάκα που ήταν κάθετα αντίθετη στην κατανάλωση ψαριών από την λίμνη της Καστοριάς στις αρχές του 2014 παρατηρεί ότι τα τελευταία 3 χρόνια υπάρχει μία σαφής βελτίωση της οικολογικής εικόνας της λίμνης από τότε που η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ανέλαβε την διαχείριση του θυροφράγματος και τη συνεχή παρακολούθηση του υδάτινου όγκου με το τηλεμετρικό δίκτυο.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η κ. Μουστάκα το 2014 η κατάσταση της λίμνης ήταν πολύ κακή. Και το 2015 δεν διέφερε σημαντικά από τον προηγούμενο χρόνο.  Ενώ το 2016 η κατάσταση της λίμνης παρουσιάζει μια θεαματική μεταβολή προς το καλύτερο. Σ΄ αυτό συνέβαλαν βέβαια και οι κλιματικοί παράγοντες εκείνης της χρονιάς, με την μεγάλη διαθεσιμότητα νερού που υπήρχε.

Φέτος, όπως παραδέχεται η κ. Μουστάκα, ήταν μια δύσκολη χρονιά, εξ΄ αιτίας του πάγου που υπήρχε στην επιφάνεια της λίμνης για μεγάλο χρονικό διάστημα και η λίγες βροχοπτώσεις του χειμώνα έκαναν ακόμα πιο δύσκολη της ρύθμιση της στάθμης.