Πολιτικό “θρίλερ” στη Βουλή για την ταυτότητα φύλου

Σε πολιτικό θρίλερ εξελίσσεται η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου στην Ολομέλεια της Βουλής. Οι πιέσεις για αλλαγή στην επίμαχη διάταξη για τα 15 έτη, συνεχίζονται τόσο από την πλευρά των ΑΝΕΛ, όσο και από την πλευρά της ΝΔ, που κατέθεσε και σχετική τροπολογία.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ανακοίνωσε, όμως, μόνον νομοτεχνικές βελτιώσεις στο άρθρο 3 του νομοσχεδίου ενώ δεν αλλάζει το ηλικιακό όριο. Προβλέπει την αντικατάσταση του ιατρικού συμβουλίου του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού -θα χορηγούσε την απαιτούμενη γνωμάτευση- από ένα διεπιστημονικό συμβούλιο στο οποίο θα μετέχουν ένας παιδοψυχίατρος, ένας ψυχίατρος, ψυχολόγος, ενδοκρινολόγος, παιδοχειρουργός και ένας κοινωνικός λειτουργός με εξειδίκευση σε αυτό το ζήτημα. Η θητεία του συμβουλίου θα είναι διετής, και αυτό θα ορίζεται με απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Υγείας.

Τσίπρας: πράξη γενναιότητας η ψήφιση του νομοσχεδίου 
«Η Εθνική Αντιπροσωπεία, καλείται αυτές τις μέρες να πράξει το αυτονόητο, απέναντι σε ένα σημαντικό τμήμα συμπολιτών μας που για δεκαετίες παρέμεινε ηθελημένα από την Πολιτεία, αόρατο», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή. 
«Καμιά παράδοση, καμιά θρησκεία, καμιά αντίληψη οικογένειας, δεν επιτάσσει να παραμένουν άνθρωποι στο περιθώριο, ή να πετιούνται σε ένα θεσμικό και κοινωνικό Καιάδα. Καμιά», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Κοντονής: Απολύτως αναγκαία η ρύθμιση για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου

“Απολύτως αναγκαία” χαρακτήρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής την νομοθετική ρύθμιση για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, ενώ ανήγαγε σε επίπεδο “ανθρωπιάς” την ψήφιση του άρθρου για την αλλαγή της ταυτότητας φύλου στα 15 έτη, μετά τις “συγκλονιστικές μαρτυρίες” των γονέων των έφηβων, οι οποίοι επιθυμούν να προβούν σε φυλομετάβαση. 
Ο κ. Κοντονής, απευθύνθηκε προς την Ολομέλεια του Σώματος εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι βουλευτές που αντιλαμβάνονται το μεγάλο καθήκον και τη μεγάλη υποχρέωση να αντιστοιχηθούμε σε ένα σύγχρονο κόσμο, “εμείς ένα Κοινοβούλιο της εποχής του, θα ανταποκριθούν σε αυτό το κάλεσμα της κυβέρνησης και θα υπερψηφίσουν το σχέδιο νόμου. 
Κοντονής - Βουλή
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, υπεραμύνθηκε της ρύθμισης για το 15ο έτος της ηλικίας, επικαλούμενος τα κράτη του Συμβουλίου της Ευρώπης και ενημερώνοντας ότι η Μάλτα, η Αυστρία, η Γερμανία, η Κροατία, η Ελβετία, η Μολδαβία και η Λευκορωσία, δεν έχουν κανέναν περιορισμό ηλικίας, ενώ η Ιρλανδία έχει νομοθετήσει για το 14ο έτος , η Ολλανδία από το 16ο χωρίς καμία προϋπόθεση, και η Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, η Λιθουανία, η Ισπανία και η Μ. Βρετανία είναι στη διαδικασία αναθεώρησης για να πάει το όριο από τα 12 μέχρι τα 14 έτη. 

Δένδιας: Αν δεν ψηφίσουν το άρθρο 3 οι ΑΝΕΛ δεν υπάρχει κυβέρνηση


Την πεποίθηση της ΝΔ ότι αν δεν ψηφίσουν το άρθρο 3 οι ΑΝΕΛ δεν υπάρχει δεδηλωμένη, και επομένως κυβέρνηση, εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Δένδιας σχολιάζοντας το νομοσχέδιο για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, το οποίο αποκάλεσε πρόχειρο.
«Τέλος ο κοινοβουλευτικός λαθρεπιβατισμός, αν δεν ψηφίσουν το άρθρο 3 οι ΑΝΕΛ, σας λέμε ευθέως ότι κυβέρνηση στη χώρα δεν θα υπάρχει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΝΔ.

Τα “ναι” και τα “όχι” …

ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι αναμένεται να πουν «ναι» στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Νέα Δημοκρατία, Ένωση Κεντρώων, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή θα καταψηφίσουν ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν έχει αποφασίσει ακόμα… διαφωνούντες και στην ΔΗΣΥ. Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος και ο Δημήτρης Κρεμαστινός ξεκαθάρισαν, πάντως, πως θα καταψηφίσουν το άρθρο 3, για τους ανήλικους. .
Διαρροές αναμένονται, όμως, και από το κυβερνητικό στρατόπεδο .
Οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Κ. Κατσίκης και Δ. Καμμένος έχουν δηλωσει ότι δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο
Θέμα συνείδησης επικαλέστηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Γεννιά. Να επανεξετάσει τη διάταξη για την ταυτότητα φύλου στα 15 έτη κάλεσε την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

«Ναι μεν αλλά»… από τους ΑΝΕΛ

Την καταψήφιση του άρθρου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου στα 15 έτη από τους βουλευτές του κόμματός του, ανακοίνωσε ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Θανάσης Παπαχριστόπουλος.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι «οι βουλευτές των ΑΝΕΛ έχουν κατακτήσει τη ψήφο κατά συνείδηση», υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει καμία διχογνωμία στο κόμμα και χαρακτήρισε κωμικά όσα υποστηρίζονται περί δεδηλωμένης.
«Το νομοσχέδιο βάζει ασφαλιστικές δικλείδες για τους ανήλικους, με τη γνωμάτευση ιατρικού συμβουλίου και με τη συγκατάθεση των γονέων. Όμως εμείς θέλουμε να διανύει το 18ο έτος της ηλικίας του, να είναι 17 και μία μέρα» σημείωσε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ.

Πρόταση νόμου από τη Νέα Δημοκρατία

Πρόταση νόμου για τη «νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου» κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία. Με την πρόταση νόμου, σε περίπτωση ασυμφωνίας μεταξύ ταυτότητας φύλου, νοούμενη ως την αντίληψη ενός ανθρώπου για το φύλο του και του καταχωρισμένου στα οικεία μητρώα φύλου, το πρόσωπο μπορεί, μια μόνο φορά, να ζητήσει τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου, ώστε αυτό να ανταποκρίνεται στην προσωπική του επιθυμία και αίσθηση του σώματός του, καθώς και στην εξωτερική του εικόνα.
Η διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου γίνεται με δικαστική απόφαση, η οποία εκδίδεται με τη διαδικασία των άρθρων 782 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Η δικαστική απόφαση εκδίδεται μετά από 2 αυτοπρόσωπες δηλώσεις του αιτούντος ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου, σε ιδιαίτερο γραφείο χωρίς δημοσιότητα, οι οποίες απέχουν μεταξύ τους 4 μήνες.
Με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων, τίθενται μια σειρά προϋποθέσεις, μια εκ των οποίων είναι το πρόσωπο που αιτείται τη διόρθωση να είναι ενήλικο.

Κόντρα Κοντονή – Γεωργιάδη

Στο πλευρό της Εκκλησίας στην κριτική που ασκεί για το νομοσχέδιο που αφορά στην αλλαγή της ταυτότητας φύλου στα 15 χρόνια, τάχθηκε ο Αδωνις Γεωργιάδης  που σε ήρθε σε κόντρα με τον Σταύρο Κοντονή.
«Εμείς πιστεύουμε και σεβόμαστε τις απόψεις της Εκκλησίας, ως ορθόδοξοι χριστιανοί. Εσείς που είστε άθεοι δεν έχετε δικαίωμα να μιλάτε για την Εκκλησία. Για την Εκκλησία έχουμε δικαίωμα να μιλάμε εμείς που την σεβόμαστε και την αγαπάμε», είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης είπε πως δεν μπορεί να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και με τον χωροφύλακα.
«Αν είσαι άθεος κύριε Κοντονή να βγεις και να το υπερασπιστείς, όχι και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ», ανέφερε με τον Σταύρο Κοντονή να απαντά ότι δεν θα μπει σε θεολογική συζήτηση με τον κ. Γεωργιάδη. «Εμείς είμαστε με την Οκτωβριανή επανάσταση. Δεν είμαστε με τον Στάλιν, αυτό το κατάλαβαν μέχρι και Εσθονοί βουλευτές και μας έστειλαν συγχαρητήρια επιστολή. Εσείς εδώ, το έχετε καταλάβει;», σχολίασε και πρόσθεσε «ο  κομμουνισμός και ο σοσιαλισμός είναι μια απελευθερωτική ιδεολογία που δυσφημίστηκε τα χρόνια του Στάλιν, -μπορούμε να μιλήσουμε ακόμη και για δεξιά παρέκκλιση” γιατί βάζει τις σχέσεις παραγωγής πάνω από τις κοινωνικές σχέσεις».
«Αστείο να μιλάτε για Οκτωβριανή Επανάσταση την ώρα που φιλάτε τα χέρια Πούτιν και  του Τράμπ, τα κοινωνικά δικαιώματα είναι ταξικά και είναι υποκριτική η στάση της κυβέρνησης στο ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων», πέρασε στην επίθεση η Αλέκα Παπαρήγα,  κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «όσο πιο δεξιά πάει τόσο πιο αριστεροφανή λάβαρα σηκώνει». 
ant1news.gr