Πώς έφθασε η ΕΛΑΣ στη σύλληψη του τζιχαντιστή στην Αλεξανδρούπολη

Υπενθυμίζεται ότι εξετάζεται η συμμετοχή του σε τρομοκρατικές πράξεις εκτός Ελλάδος.

Η αστυνομία έφθασε στη σύλληψή του μετά από καταγγελίες της συζύγου του, τον περασμένο μήνα, για κακοποίηση της ίδιας και των ανήλικων παιδιών τους. Σύμφωνα, όμως, με έγκυρες πληροφορίες, φαίνεται πως δεν ήταν καθόλου αδιάφορος στις ελληνικές αρχές, καθώς από την αρχή υπήρχε για την περίπτωσή του εντολή διακριτικής παρακολούθησης.

Όπως έγινε γνωστό από τις αστυνομικές πηγές, ο 32χρονος Σύρος, μαζί με την οικογένεια του, μπήκαν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Λέρο τον Ιούνιο του 2016.

Από την πρώτη στιγμή υπέβαλε αίτημα ασύλου, για το οποίο ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία. Ταυτοχρόνως όμως, από τη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, εκδόθηκε το διοικητικό μέτρο της διακριτικής παρακολούθησης.

Τον Σεπτέμβριο η σύζυγός του κατέφυγε στην αστυνομία στη Θεσσαλονίκη, όπου διέμεναν και κατήγγειλε ότι κακοποιούσε την ίδια και τα δύο τους παιδιά, γι’ αυτό και σχηματίστηκε σε βάρος του δικογραφία για ενδοοικογενειακή βία.

Λίγες ημέρες αργότερα, υπήρξε και άλλη καταγγελία, κατά την οποία, ο 32χρονος είχε συμμετοχή σε ενέργειες του ISIS στη Συρία.

Έτσι, το αρχικό μέτρο για διακριτική παρακολούθηση μετατράπηκε σε απαγόρευση εισόδου στη χώρα. Έτσι, θα συλλαμβανόταν όπου εντοπιζόταν ή αν έβγαινε από τη χώρα δεν θα μπορούσε να ξαναμπεί.

Την Πέμπτη εμφανίστηκε στην Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να δώσει συνέντευξη για το άσυλο, αλλά συνελήφθη και στον έλεγχο που έγινε βρέθηκαν τα βίντεο και οι φωτογραφίες στο κινητό του τηλέφωνο. Σε κάποια από τα βίντεο μάλιστα, όπως αναφέρει αστυνομική πηγή, εμφανίζεται και ο ίδιος.

Το βράδυ, όταν έμαθε ότι επρόκειτο να παραπεμφθεί για συμμετοχή σε τρομοκρατικές πράξεις, επιχείρησε να αυτοκτονήσει στο κελί του, κάνοντας βρόγχο την κουβέρτα του, αλλά τον πρόλαβαν οι αστυνομικοί. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου διαπιστώθηκε ότι δεν είχε κάτι σοβαρό και επέστρεψε στα κρατητήρια.

Με την υπόθεση ασχολείται η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ενώ γίνεται έλεγχος στο σπίτι που έμενε, σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και σε άλλα προσωπικά του αντικείμενα.

naftemporiki.gr