Συνταγή για σπιτικό Χριστουγεννιάτικο Μπακλαβά!

Ο μπακλαβάς είναι από τα γλυκά των Χριστουγέννων που υπάρχει στα τραπέζια και τα ζαχαροπλαστεία όλο τον χρόνο.

Είναι όμως και – απαραίτητη για πολλούς – παράδοση των Χριστουγέννων. Αποτελείται από φύλα ζύμης στρωμένα το ένα πάνω στο άλλο με μείγμα που αποτελείται συνήθως από καρύδια, ζάχαρη, και κανέλα ανάμεσά τους. Οι συνταγές συνήθως περιλαμβάνουν αρκετή ποσότητα βουτύρου και μετά το ψήσιμο περιχύνεται με γλυκό σιρόπι.

Πολλές χώρες διεκδικούν την προέλευση του μπακλαβά, που όπως φαίνεται προέρχεται από την Δαμασκό της Συρίας. Πήρε όμως τη σημερινή του μορφή κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Τι χρειαζόμαστε:

Ανοίγουμε φύλλα η παίρνουμε έτοιμα περίπου 500 γραμ. φύλλο μπακλαβά (15 με 17 φύλλα)
500 γραμ. καρυδόψιχα “ψιλοκοπανισμένη” (στο multi ή στο γουδί)
8 κουταλιές σούπας ζάχαρη
2 κουταλιές σούπας φρυγανιά τριμμένη
1 κουταλάκι γλυκού (κοφτό) κανέλλα
1 κουταλάκι γλυκού (κοφτό) γαρύφαλλο
1 και 1/2 περίπου κούπα τσαγιού λιωμένο βούτυρο φρέσκο ή φυτίνη λίγο κονιάκ (προαιρετικό)
γαρυφαλλάκια ολόκληρα για το στόλισμα

Σιρόπι:
2 και 1/2 ποτήρια (νερού) ζάχαρη
2 ποτήρια (νερού) νερό
1 κουταλιά σούπας μέλι
1 κουταλιά σούπας λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλλα

Πως το κάνουμε:

Σε μία λεκάνη βάζουμε όλα τα παραπάνω υλικά και τα ραντίζουμε με λίγο κονιάκ (προαιρετικό).
Βουτυρώνουμε καλά ένα τετράγωνο μέτριο ταψί και βάζουμε κάτω 3 φύλλα βουτυρώνοντας το καθένα από αυτά πολύ καλά.
Στη συνέχεια, πασπαλίζουμε με γέμιση, καλύπτουμε με ένα φύλλο καλά βουτυρωμένο, ξαναπασπαλίζουμε με γέμιση και συνεχίζουμε με φύλλο καλά βουτυρωμένο κ.λπ. μέχρις ότου τελειώσει η γέμιση και τελειώσουμε με τρία φύλλα καλά βουτυρωμένα.
Το τελευταίο φύλλο αφού το βουτυρώσουμε το ραντίζουμε με λίγο νερό και λίγο κονιάκ.
Κόβουμε το γλυκό σε κομμάτια και με κοφτερό μαχαίρι (προσεκτικά) “μπήγουμε” στο κάθε κομμάτι από ένα γαρύφαλλο.
Το ψήνουμε σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει (στην “αντίσταση” όχι στον αέρα), σε μέτρια θερμοκρασία για 40 με 50 λεπτά περίπου.
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, το λεμόνι, την κανέλλα και τ΄ αφήνουμε να βράσουν (ή να “κοχλάσουν”) για 5 λεπτά, ανακαταεύοντάς τα λίγο στην αρχή (το ξυλάκι της κανέλλας το πετάμε στο τέλος).
Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και μόλις βγει το γλυκό από το φούρνο, έτσι ζεστό όπως είναι, του ρίχνουμε με μία κουτάλα το σιρόπι ώστε να πάει παντού.
Περιμένουμε να κρυώσει το γλυκό και να “πιεί” τα υγρά του χωρίς να το σκεπάσουμε με κάτι.

Λίγα μυστικά ακόμα

Ο χρόνος βρασίματος στο σιρόπι δε ξεκινάει από την αρχή, αλλά από την ώρα που θα δούμε “φουσκάλες” ή “κόχλους” να δημιουργούνται στην επιφάνεια του.
Το καλύτερο θα είναι το γλυκό να μείνει με το σιρόπι του όλο το βράδυ (για να να το “πιεί” σιγά – σιγά) και να σερβιριστεί την επομένη.