ΕΦΚΑ: Επιστρέφει σήμερα χρήματα σε περισσότερους από εκατό χιλιάδες συνταξιούχους

Το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει πως οι επιστροφές υπολογίστηκαν με βάση το Νόμο 4501/2017, ο οποίος εφαρμόστηκε από την ΗΔΙΚΑ χωρίς καμία παρέκκλιση και συνεπώς, παραδείγματα που έχουν δημοσιοποιηθεί και δείχνουν επιστροφές μικρότερες από τις πραγματικές δεν στηρίζονται σε ορθούς υπολογισμούς.

Παράλληλα, διαβεβαιώνει πως κανένα δικαίωμα δεν πρόκειται να χαθεί για καμία απολύτως κατηγορία συνταξιούχων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του euro2day.gr.

Από την άλλη, ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης επιμένουν πως η κυβέρνηση επιστρέφει μόλις το 60% των ποσών που παρακρατήθηκαν λανθασμένα, καθώς εξαιρούνται παράτυπα η εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Α.Σ.) που θεσπίστηκε με τον Νόμο 3863/2010, με ποσοστά παρακράτησης από 3% έως και 10% και ισχύει από 1/8/2010, αλλά και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης που προβλέφθηκε με το Νόμο 3986/2011.

Με τις εξαιρέσεις αυτές, στην πράξη, εκτιμούν ότι το υπουργείο Εργασίας επιστρέφει μόλις το 60% των ποσών που θα έπρεπε να επιστρέψει.

Με έγγραφό του ο ΕΦΚΑ επισημαίνει ότι στις περιπτώσεις θανόντων συνταξιούχων που δικαιούνται διαφορές ποσών που παρακρατήθηκαν υπέρ υγειονομικής περίθαλψης, τα ποσά θα αποδοθούν στους νόμιμους κληρονόμους, μετά από αίτηση που θα πρέπει να υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες πληρωμής/εκκαθάρισης συντάξεων, αφού προσκομιστούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Επισημαίνεται δε, ότι στις περιπτώσεις συνταξιούχων των οποίων η σύνταξη μηνός Δεκεμβρίου 2017 δεν καταβλήθηκε, είτε γιατί η σύνταξη βρισκόταν σε αναστολή, είτε επειδή έληξε το δικαίωμα σε σύνταξη (π.χ. αναπηρίας) και εκκρεμεί αίτημα παράτασης ή επαναχορήγησης, τα δικαιούμενα ποσά θα χορηγηθούν επίσης μετά από αίτηση.

Τέλος, και στις περιπτώσεις αιτήσεων συνταξιοδότησης που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, τα δικαιούμενα ποσά θα καταβληθούν με τη χορήγηση των αναδρομικών ποσών συντάξεων κατά την πρώτη πληρωμή/εκκαθάριση της σύνταξης.

Το κοινωνικό μέρισμα

Την ίδια στιγμή, με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι αιτήσεις για το
κοινωνικό μέρισμα. Μέχρι χθες το απόγευμα, όπως φαίνεται από τα επίσημα
στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, είχαν υποβληθεί 1.675.596 αιτήσεις, εκ των οποίων
εγκρίθηκαν οι 719.814 (42,96%). Το συνολικό ποσό που δικαιούνται
ανέρχεται σε 417,79 εκατ. ευρώ, με μέσο ποσό ανά αίτηση 574,86 ευρώ.

Παράλληλα βέβαια, απορρίφθηκαν 341.713 αιτήσεις (20,39%), ακυρώθηκαν
άλλες 147.835 αιτήσεις (8,82%) και παραμένουν σε εκκρεμότητα 403.520
(24,08%).

ant1news.gr