SOS Κινδυνεύει να καταστραφεί ένα βυζαντινό μνημείο στο Επταχώρι Καστοριάς

Η Παναγία, το βυζαντινό μνημείο μας, κινδυνεύει…
(Ι.Ν. Εισοδίων Θεοτόκου στο Επταχώρι Καστοριάς, 17ου αι.)
Βρίσκεται λίγο πιο πάνω απ΄το Μοναστήρι Αγίου Γεωργίου Επταχωρίου. Δείτε πώς ήταν το 2007 στο εξαιρετικό ντοκιμαντέρ που πήρε ο Αργύρης Παφίλης

και πώς είναι σήμερα (στην τελευταία φωτογραφία) η περιτυλιγμένη με νάιλον στέγη του, που κινδυνεύει να καταρρεύσει. Θαυμάστε τον Παντοκράτορα-τοιχογραφία τρούλου! Θαυμάστε τον τρούλο!

Η Εκκλησιαστική Επιτροπή του χωριού μας (που περιτύλιξε τη στέγη) κάνει αγώνα εδώ και κάποια χρόνια να περισωθεί το μνημείο. Κάλεσε επανειλημμένα την Εφορεία Αρχαιοτήτων-Τμήμα Βυζαντινών μνημείων Καστοριάς, έγινε μελέτη, διαπιστώθηκε το σοβαρό πρόβλημα, όμως χωρίς θετικό αποτέλεσμα, η υπηρεσία αυτή δεν προχώρησε δηλαδή στη συντήρηση.

Επίσηςαπευθύνθηκε και στο Δήμο Νεστορίου, όπου ανήκει το χωριό μας, όμως χωρίς αποτέλεσμα. Γι αυτό η Εκκλησιαστική Επιτροπή, μετά και από παρότρυνση κατοίκων του χωριού, ξεκίνησε τη συγκέντρωση του ποσού που χρειάζεται για την επισκευή, κάτι που θα γίνει υπό την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Ανταποκρίθηκαν αρκετοί κάτοικοι του χωριού μας, υποσχέθηκαν να στείλουν και οι ξενιτεμένοι μας στην Αμερική. Μαζεύτηκε σημαντικό ποσό, συνεχίζονται οι προσφορές Επταχωριτών, αλλά και φίλων Επταχωρίου.

Ένιωσα πως οφείλω να κάνω αυτή τη δημοσίευση ως Επταχωρίτισσα, με έσπρωξαν και fb-φίλοι επιστήμονες-ερευνητές-περιηγητές φίλοι Επταχωρίου που εδώ και δυο χρόνια φωνάζουν: ΣΩΣΤΕ το μνημείο σας! Πονάω για το μνημείο μας εκτιμώντας την αξία του και ως ειδική, αφού σπούδασα στο Τμήμα Αρχαιολογίας και Τέχνης Φιλοσοφικής Θεσσαλονίκης, όπου ήμουν τυχερή, γιατί είχα καθηγητή στο μάθημα Βυζαντινής Τέχνης τον σπουδαίο Στυλιανό Πελεκανίδη, που μας πέρασε, μας έπεισε τι σημαίνουν τα βυζαντινά μνημεία για τον πολιτισμό μας (για τον Ανδρόνικο και τον Πελεκανίδη παρά λίγο να επέλεγα την Αρχαιολογία ως επάγγελμα και όχι την Εκπαίδευση, που γι αυτό μπήκα στη Φιλοσοφική…)
Ευκαιρία να δούμε το έργο του, προσέξτε πόσα μνημεία συντήρησε και αναστήλωσε στην ΚΑΣΤΟΡΙΑ.

“Το αρχαιολογικό έργο του Πελεκανίδη υπήρξε πολυεπίπεδο: ερευνητικό, ανασκαφικό, αναστηλωτικό και συγγραφικό. Περιήλθε τη Μακεδονία και Θράκη ανακαλύπτοντας νέα μνημεία στις περιοχές Εορδαίας, Ορεστιάδος, Ελιμείας, Αλμωπίας και Βέροιας. Μελέτησε τα βυζαντινά μνημεία της Πρέσπας. ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ εκτέλεσε εργασίες συντήρησης τοιχογραφιών και αναστήλωσης εκκλησιών, συγκέντρωσε σε αρχαιολογική συλλογή αριθμό φορητών εικόνων και χειρόγραφα. Στο Άγιο Όρος καταλογράφησε τα κειμήλια των μονών Παντοκράτορος, Σταυρονικήτα, Κουτλουμουσίου, Ξενο-φώντος, Δοχειαρίου και Ξηροποτάμου.

Η ανασκαφική δραστηριότητά περιελάμβανε τον τρίκογχο ναό του μαρτυρίου του β’ μισού του 4ου αι. στην Ακρινή Κοζάνης, τον κάτω από τη βασιλική αρχαιότερο ναό στο Δίον της Πιερίας και στους Φιλίππους: στην πρώτη ερεύνησε την αρχαιότερη παλιοχριστιανική βασιλική και στους Φιλίππους συνέχισε την ανασκαφή του κτηριακού συγκροτήματος του Οκταγώνου και τον κάτω από αυτόν αρχαιότερο χριστιανικό λατρευτικό χώρο, αφιερωμένο στη μνήμη του απόστολου Παύλου. Αναστήλωσε την Αγία Αικατερίνη τον Προφήτη Ηλία, τον Άγιο Νικόλαο Ορφανό, τους Ταξιάρχες και μεγάλα τμήματα των τειχών στη Θεσσαλονίκη, τις εκκλησίες στην ΚΑΣΤΟΡΙΑ:

ΑγίουςΑναργύρους, Άγιο Νικόλαο του Κασνίτζη, Παναγία Κουμπελίδικη, Ταξιάρχη της Μητροπόλεως, Άγιο Αθανάσιο του Μουζάκη και Παναγία Μαυριώτισσα. Την εκκλησία της Αναστάσεως του Χριστού στη Βέροια και το καθολικό της μονής της Παναγίας της Πορφύρας στη Μικρή Πρέσπα.

Δίδαξε βυζαντινή αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το 1962 έως το 1975.
Ήταν μέλος επιστημονικών επιτροπών για την αποκατάσταση των μνημείων της Θεσσαλονίκης μετά τους σεισμούς του 1978 και για την διοργάνωση του 10ου Διεθνούς Συνεδρίου Χριστιανικής Αρχαιολογίας στη Θεσσαλονίκη το 1980.”
Ο Πελεκανίδης πέθανε το 1980, 71 χρονών…

Ιωάννα Λουλάκη, συνταξιούχος φιλόλογος απ΄το Επταχώρι.