Ανοιχτή επιστολή προς τον Θ. Καρυπίδη από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πενταβρύσου

Κύριε Περιφερειάρχη

   Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πενταβρύσου Καστοριάς έχει προσαρμοστεί στον ν.4015/2011 και στον ν.4384/2016 που αφορά τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και τα  μέλη του δραστηριοποιούνται στις καλλιέργειες σιτηρών οσπρίων και λαχανικών σε έκταση 25000 στεμμάτων περίπου, πολύ πέρα από τα διοικητικά όρια του δημοτικού μας διαμερίσματος. Όμως οι αρδευόμενες εκτάσεις που χρησιμοποιούμε είναι περίπου 250 στρέμματα της παραποτάμιας περιοχής το 1% της έκτασης που δραστηριοποιούμεθα και το κυριότερο είναι ότι η άρδευση γίνετε με την απαρχαιωμένη μέθοδο της παρέκκλισης του ποταμού και της κατάκλισης. Αποτέλεσμα αυτού είναι να αποθαρρύνονται οι καλλιεργητές μέλη μας να επενδύουν σε αρδευόμενες καλλιέργειες στην περιοχή μας που θα την ενδυνάμωνε τόσο σε οικονομικότητα όσο και σε ευελιξία για την παραγωγή προϊόντων.

Το αρδευτικό έργο της Πενταβρύσου-Ομορφοκλλησιάς  που καλύπτει 1150 στρέμματα είναι επιτακτική ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε να προχωρήσει στην κατασκευή του (υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη με όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις) στον λιγότερο δυνατό χρόνο. Άλλωστε είναι το μόνο χωριό στο νομό με τόσο μεγάλη αγροτική δραστηριότητα που δεν διαθέτει κλειστό αρδευτικό δίκτυο υπό πίεση.

Παρακολουθούμε με προσοχή και αγωνία την πορεία υλοποίησης του φράγματος Νεστορίου (αρχική πρόβλεψη ολοκλήρωσης τέλος του 2018)  όπως και την αδικαιολόγητη καθυστέρηση της ανάθεσης του αρδευτικού δικτύου και κρίνουμε ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Η καλλιέργεια των ξερικών χωραφιών είναι πλέον ασύμφορη. Χρειαζόμαστε αρδευόμενες εκτάσεις και η πιο γρήγορη, αποτελεσματική και οικονομική λύση, είναι η κατασκευή του αρδευτικού δικτύου Πενταβρύσου -Ομορφοκλλησιάς δεδομένου ότι όταν κατασκευασθεί το φράγμα Νεστορίου το έργο αυτό θα ¨κουμπώσει¨ στο υπόλοιπο αρδευτικό δίκτυο και δεν θα χρειαστεί να ξαναγίνει. Σε αυτό συμφωνούνε όλοι οι διοικητικοί παράγοντες του νομού (περιφερειακή ενότητα Καστοριάς , Δήμος Καστοριάς) και το εντάσσουν στις προτάσεις των έργων τους.

Ταυτόχρονα θα λυθεί και άλλο ένα μεγάλο ζήτημα που μας απασχολεί, η διευθέτηση της κοίτης του ποταμού Αλιάκμονα στην περιοχή μας, που κάθε χρόνο πλημμυρίζει και καταστρέφει χωράφια δρόμους και υδραγωγείο που υδρεύει όλη την περιοχή και καθιστά ακατάλληλο το νερό για χρήση για μεγάλο διάστημα.            Πιστεύουμε ότι το αρδευτικό δίκτυο  Πενταβρύσου-Ομορφοκλλησιάς μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής μας στην ακριτική περιοχή που ζούμε  και ελπίζουμε στο δικό σας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επίτευξη αυτού του σκοπού.

Με τιμή

                                                      Για το Δ/Σ         

                                                      Ο πρόεδρος

                                            Λαζαρίδης Δημήτριος

Κοιν: Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς κ. Τεληγιωρίδου Ολυμπία

Βουλευτή Ν/Δ Καστοριάς κ. Αντωνίου Μαρία

Α/περιφερειάρχη Καστοριάς κ. Αδαμόπουλο Σωτήρη

Δήμαρχο Καστοριάς κ. Αγγελή Ανέστη