δήμος Καστοριάς

Στην Διαθήκη Παπαλαζάρου ελπίζει τώρα ο Δήμος Καστοριάς για το Πνευματικό Κέντρο

Μετά την αποτυχία να ενταχθεί το Πνευματικό Κέντρο στα αντισταθμιστικά του ΤΑΡ, το ενδιαφέρον του Δήμου Καστοριάς στράφηκε πλέον προς την Διαθήκη Παπαλαζάρου, η οποία όμως σύμφωνα με το πόρισμα των Ορκωτών Λογιστών που έχει στα χέρια του ο Δημος, παρουσιάζει έλλειμμα 782.000 ευρώ σε σχέση με το αρχικό κεφάλαιο.

Αδιευκρίνιστο παραμένει ωστόσο το γεγονός πότε και από ποιούς δημιουργήθηκε αυτό το έλλειμμα της Διαθήκης και αν η Δημοτική Αρχή πρόκειται να κινήσει τις νόμιμες διαδικασίες για να καταλογιστούν ευθύνες στους υπεύθυνους.

Στον προϋπολογισμό του “κληροδοτήματος Ζήση Παπαλαζάρου” του έτους 2018, που απέστειλε ο Δήμος Καστοριάς προς έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, για πρώτη φορά φέτος υπάρχει ο κωδικός 6739.01 που προβλέπει την “Αγορά κτηρίου και την μετασκευή του σε Πολιτιστικό Κέντρο, με το ποσό του 1.280.000 ευρώ”.

Κάτι που αποτελεί άλλωστε και όρος της διαθήκης ως επιθυμία του δωροθέτη.
Τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2018 που κατέθεσε ο Δήμος Καστοριάς είναι τα εξής:

Προϋπολογισμός έτους 2018 (όπως υποβάλλεται εκ νέου)
Α) Υπόλοιπο προηγ. χρήσης: 1.312.322,05 €
Β) Έσοδα παρούσης: 93.041,24 €
Γ) Γενικό Σύνολο Εσόδων: 1.405.363,29 €
Δ) Έξοδα: 1.381.397,85 €
Ε) Αποθεματικό: 23.965,44 €
ΣΤ) Γενικό Σύνολο Εξόδων: 1.405.363,29 €

Ενώ τα στοιχεία της διαθήκης που δόθηκαν στην δημοσιότητα στις 8-12-1997 αναφέρουν ότι κατά το άνοιγμα της θυρίδας του δωροθέτη υπήρχε:

Παραστατικόν αξίας έγγραφον φέρον υπογραφές αρμόδιων της αυτής τράπεζας για κατάθεση τίτλων του Δημοσίου 350 εκατ. δρχ., πλέον καταθέσεων στην αυτή Τράπεζα εξ είκοσι (20) εκατομ. δρχ. δηλ. σύνολον εξ ομολόγων και καταθέσεων εκ δρχ. πλέον των 370 εκατ. δρχ.

Με την ως άνω ιδιόγραφη διαθήκη του ο καταθέτης εγκαθιστά κληρονόμον του τον Δήμο Καστοριάς, στον οποίο καταλίπει:

α) Το διαμέρισμα του τετάρτου ορόφου επί νεοδμήτου σχετικώς πολυ- κατοικίας, κειμένης στην Αθήνα, (επί της οδού Ηρακλείτου 4, πλ Κολωνακίου), που έχει έκταση 170 τ.μ. περίπου και στο οποίο διέμενε ο διαθέτης, (ο οποίος ήταν άγαμος),

β) Έτερο διαμέρισμα του πρώτου ορόφου, επί της αυτής πολυκατοικίας, μισθωμένο, που έχει έκταση 200 τ.μ. περίπου, και

γ) Δύο ισόγεια καταστήματα στην ίδια πολυκατοικία, μισθωμένα, αξίας, κατά προσέγγιση απάντων των ως άνω διαμερισμάτων και καταστη- μάτων, 400 εκατ. δρχ. περίπου.

Την επικαρπία, όμως, της ανωτέρω υπό στοιχεία α΄και γ΄ ακινήτων αφήνει εφ΄ όρου ζωής στην εξαδέλφη του Αναστασία (Σωσώ) χήρα Γεωργίου Κωνσταντίνου, το γένος Γεωργίου Μπαρμπατσιώτη).

Στο Δήμο Καστοριάς καταλίπει, επίσης, τη βιβλιοθήκη του, που σύγκειται από νομικά και άλλα εγκυκλοπαιδικά βιβλία, καθώς και τους ως άνω τίτλους του Δημοσίου εξ ομολόγων και τις καταθέσεις σε ρευστό, της τάξεως, (τίτλων καταθέσεων), των 370 εκατ. δρχ. και πλέον, δηλ. απάντων των περιουσιακών στοιχείων, διαμερισμάτων, καταστημάτων, τίτλων, καταθέσεων και βιβλιοθήκης 800 εκατ. δρχ. Ο διαθέτης ποιείται, ωσαύτως, την παράκληση (ευχή) να συστήσει ο Δήμος Καστοριάς με τα ως άνω περιουσιακά στοιχεία και τα εντεύθεν εισοδήματα αυτών Κοινωφελές Ίδρυμα υπέρ των κατοίκων του Νομού.

Από την σύγκριση των παραπάνω στοιχείων προκύπτει ότι δεν υπήρξε ουσιαστική μεταβολή του χρηματικού ποσού της διαθήκης με αυξητικές τάσεις, στα είκοσι χρόνια που μεσολάβησαν από τότε, παρόλο που θα έπρεπε να καταχωρηθούν επιπλέον έσοδα από τραπεζικούς τόκους και από ενοίκια της ακίνητης περιουσίας του αείμνηστου δωρητή.

Το γεγονός αυτό υποχρέωσε την Δημοτική Αρχή του Ανέστη Αγγελή να προσφύγει σε διαχειριστικό έλεγχο της διαθήκης τον Ιούνιο του 2015.

Πράγματι με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής ο Δήμος Καστοριάς ανέθεσε σε ορκωτούς λογιστές τον διαχειριστικό έλεγχο της Διαθήκης Παπαλαζάρου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν η τελική αποτίμηση του κληροδοτήματος είναι συμβατή με την επιθυμία του εκλειπόντος δωρητή.
Που αποσκοπούσε στην κατασκευή ενός Πνευματικού Κέντρου στην πόλη της Καστοριάς.

Με καθυστέρηση περίπου δύο χρόνων οι ελεγκτές κοινοποίησαν το πόρισμα στον Δήμο Καστοριάς.

Το πόρισμα των Ορκωτών Λογιστών που έγινε ο κλειδί, για να “ξεμπλοκάρει” η διαθήκη Παπαλαζάρου, επιβεβαιώνει, σύμφωνα με πληροφορίες, το έλλειμμα των 782.000 ευρώ από τον λογαριασμό της διαθήκης.

Με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής το πόρισμα των Ορκωτών Λογιστών για την διαθήκη Παπαλαζάρου, στάλθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και από εκεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τα περαιτέρω.

Η πολύκροτη αυτή υπόθεση που απασχόλησε επί μακρόν την δικαιοσύνη και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης είχε μια δυσάρεστη εξέλιξη για τους πρωταγωνιστές της στους οποίους είχαν αποδοθεί σοβαρότατες ευθύνες από τον διαχειριστικό έλεγχο.
Τελικά όμως με απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών η υπόθεση μπήκε στο αρχείο.

Υπάρχουν όμως σε εκκρεμότητα οι αστικές ευθύνες για όλους τους διαχειριστές της Διαθήκης των προηγούμενων ετών για τους οποίους αναμένεται να αποδωθούν ευθύνες και να καταλογιστούν τα ελλείμματα από τα αρμόδια όργανα του κράτους.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Η ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ

Τηλ. & FAX: 2467027935

email: kasestia@otenet.gr


Βρείτε μας στο facebook

Βρείτε μας στο twitter

Βρείτε μας στο instagram


ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΕΝΤΥΠΟΥ

ΤΙΜΗ ΦΥΛΛΟΥ: 1 €

ΕΤΗΣΙΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ: Εντός νομού 30€/ εκτός νομού 60€/

Δήμων – Κοινοτήτων – Οργανισμών – Τραπεζών 90€

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ: Ευρώπη 100€/ ΗΠΑ 120$/ Αυστραλία 130$/ Καναδά 120$

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ: Δημοσίου 2€/εκατοστό

Δημοσίου που επιβαρύνουν ιδιώτες 5€/εκατοστό

(κοινή υπουργική απόφαση 2/28783Α/9-9-2005)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ: Σύμφωνα με τον κατάλογο

Τα ενυπόγραφα άρθρα και σχόλια εκφράζουν τις απόψεις ων συντακτών τους, οι οποίοι φέρουν και αποκλειστική ευθύνη.Newsletter

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Και μείνετε ενημερωμένοι για ότι συμβαίνει στο νομό μας και όχι μόνο

[contact-form-7 id=”2056″ title=”Newsletter form”]

Κατηγορίες