screenshot_12_2

Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της ΠΓΔΜ για το όναμα – Στο τραπέζι το δημοψήφισμα

Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της ΠΓΔΜ πραγματοποιείται αυτή την ώρα στα Σκόπια, στην οποία θα εξετασθεί το πλαίσιο για την επίλυση του θέματος της ονομασίας, που παρουσίασε στις 17 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) και πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ο Πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι και ο αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ, του DUI, Αλί Αχμέτι.

Η συνάντηση διεξάγεται με πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και σε αυτήν θα παραβρεθεί και ο ΥΠΕΞ της χώρας, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ ο Πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος ανήκει στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, εμφανίζεται αρκετά επιφυλακτικός και συνιστά στον Ζόραν Ζάεφ να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στις κινήσεις του.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί λύση τους προσεχείς μήνες, μία αισιοδοξία την οποία σε μεγάλο βαθμό βασίζει στη βελτίωση του κλίματος και στις εντατικές συναντήσεις μεταξύ κυβερνητικών παραγόντων της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας.

Πολιτικοί αναλυτές και μέρος των μέσων ενημέρωσης των Σκοπίων σημειώνουν ότι ο Ζόραν Ζάεφ, στους οχτώ μήνες που βρίσκεται στην εξουσία της χώρας, έχει συμβάλει αποφασιστικά στην αλλαγή του κλίματος και σε μία μεταστροφή της τοπικής κοινής γνώμης στο θέμα του ονόματος, η οποία τα προηγούμενα 10 χρόνια ήταν αρκετά επηρεασμένη από την προπαγάνδα και την αδιάλλακτη στάση του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο νέος αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, παρά το γεγονός ότι εμμένει στις προγραμματικές θέσεις του κόμματος αυτού, πως η όποια λύση προωθηθεί στο θέμα του ονόματος δεν πρέπει να συνοδευτεί και από αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, αποφεύγει συστηματικά τη «φλογερή» και «εθνικιστική» φρασεολογία του προκατόχου του στην ηγεσία του VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος το τελευταίο διάστημα απέχει συστηματικά από τον δημόσιο διάλογο στη χώρα και έχει αφήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στη νέα ηγεσία του κεντροδεξιού κόμματος.

Στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της ΠΓΔΜ, από αλβανικής πλευράς θα συμμετάσχει ο αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της χώρας, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού, ο Αλί Αχμέτι, ο οποίος σε δηλώσεις το τελευταίο διάστημα επισημαίνει συνεχώς την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο θέμα του ονόματος το συντομότερο δυνατό, προκειμένου η ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, ο Αλί Αχμέτι εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις και φέρεται να διαφωνεί με το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ σχετικά με τη λύση που θα μπορούσε να προωθηθεί στο θέμα του ονόματος. Πάντως το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος υποστηρίζεται τόσο από το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE, όσο και από το κυβερνών κόμμα του Ζάεφ.

topontiki.gr


Η ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΜΕΛΟΣ Ε.Ι.Ε.Τ.

ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΝΤΥΠΟΥ 2242

ΕΔΡΑ Κορυτσάς 17, Τ.Κ. 52100 Καστοριά

Τηλ. & FAX: 2467027935

email: kasestia@otenet.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ – ΕΚΔΟΤΗΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

Δημήτρης Ιατρίδης


Βρείτε μας στο facebook

Βρείτε μας στο twitter

Βρείτε μας στο instagram


ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΕΝΤΥΠΟΥ

ΤΙΜΗ ΦΥΛΛΟΥ: 1 €

ΕΤΗΣΙΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ: Εντός νομού 30€/ εκτός νομού 60€/

Δήμων – Κοινοτήτων – Οργανισμών – Τραπεζών 90€

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ: Ευρώπη 100€/ ΗΠΑ 120$/ Αυστραλία 130$/ Καναδά 120$

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ: Δημοσίου 2€/εκατοστό

Δημοσίου που επιβαρύνουν ιδιώτες 5€/εκατοστό

(κοινή υπουργική απόφαση 2/28783Α/9-9-2005)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ: Σύμφωνα με τον κατάλογο

Τα ενυπόγραφα άρθρα και σχόλια εκφράζουν τις απόψεις ων συντακτών τους, οι οποίοι φέρουν και αποκλειστική ευθύνη.Newsletter

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Και μείνετε ενημερωμένοι για ότι συμβαίνει στο νομό μας και όχι μόνο


Κατηγορίες