Απάντηση της ΑΝ.ΚΟ σε δημοσίευμα της kastorianiestia.gr για την μελέτη βιωσιμότητας του φυσικού αερίου στην Δυτική Μακεδονία

Την δική του ερμηνεία στα συμπεράσματα της μελέτης για την βιωσιμότητα της παροχής φυσικού αερίου σε Καστοριά και Γρεβενά, δίνει ο γενικός Διευθυντής της ΑΝ.ΚΟ κ. Γιώργος Αμανατίδης.

Χωρίς ωστόσο οι απόψεις της εταιρείας να διαφέρουν κατά πολύ από τις γνωστές θέσεις της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας οι οποίες έχουν προκαλέσει τόση μεγάλη σύγχυση στον κόσμο.

Εμείς από την πλευρά μας, ωστόσο,  χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του κ. Αμανατίδη, να ανοίξει επιτέλους τον δημόσιο διάλογο σε επίπεδο τεχνοκρατών για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά το μέλλον του τόπου μας.

Ακολουθεί η απάντηση του κ. Αμανατίδη

ΘΕΜΑ : Διατύπωση απόψεων σχετικά με δημοσίευμα στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Kastorianiestia.gr» με τίτλο : Μελέτη της ΑΝΚΟ βγάζει «μη βιώσιμη» την παροχή φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία»

κ. Ιατρίδη,
τις προηγούμενες ημέρες δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Kastorianiestia.gr» είδηση με τίτλο : Μελέτη της ΑΝΚΟ βγάζει «μη βιώσιμη» την παροχή φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία.
Όπως με διαβεβαιώσατε στην τηλεφωνική μας επαφή, που έγινε με πρωτοβουλία μου, πρόθεσή σας αποτελεί η αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών του Νομού Καστοριάς.
Σας διαβεβαιώνω ότι δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω την πρόθεσή σας καθόσον, απ’ ότι μου είπατε κι εσείς, δεν είστε τεχνικός ή ειδικός επιστήμονας επί των συναφών θεμάτων.
Για το λόγο αυτό άλλωστε αποτυπώσατε με το δικό σας τρόπο και σύμφωνα με την αντίληψη που σχηματίσατε, τα συμπεράσματα της μελέτης που συνέταξαν σε συνεργασία η Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. – ΑΝΚΟ και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).
Το έργο «ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία» και ειδικότερα στην Καστοριά, στους Μανιάκους, στο Άργος Ορεστικό και στα Γρεβενά βρίσκεται σε διαδικασία ωριμότητας με προοπτική έναρξης των διαδικασιών εντός του 2019, σύμφωνα με έγγραφες διαβεβαιώσεις της ΔΕΔΑ Α.Ε. που είναι και ο αρμόδιος φορέας υλοποίησής του.
Στο πλαίσιο αυτό στον τοπικό τύπο της Καστοριάς δημοσιεύθηκε, στις 06.05.2017, ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ των δύο αιτήσεων της ΔΕΔΑ Α.Ε. προς τη ΡΑΕ για χορήγηση Άδειας Διανομής Φυσικού Αερίου και για χορήγηση Άδειας Διαχείρισης Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Οι παραπάνω διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη ενώ η συνολική πορεία ωρίμανσης του έργου παρουσιάστηκε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) Καστοριάς στις 29.01.2018 και είναι περιττό να την επαναλάβω.
Πρόκειται για ένα μεγάλο, καινοτόμο για τα δεδομένα της περιοχής και σύνθετο έργο.
Ως εκ τούτου απαιτείται ο αναγκαίος χρόνος για να επιλυθούν όλα τα διοικητικά, μελετητικά και χρηματοδοτικά ζητήματα καθώς και ο συντονισμός με την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TAP, από τον οποίο θα προμηθεύεται φυσικό αέριο.
Επομένως τα έργα απομάστευσης φυσικού αερίου και τα δίκτυα διανομής θα πρέπει να είναι έτοιμα να υποδεχθούν το φυσικό αέριο όταν υπάρχει δυνατότητα παροχής από τον αγωγό ΤΑΡ.
Η επίτευξη του παραπάνω στόχου απαιτεί γνώση και μεθοδικότητα ενώ παράλληλα οι φορείς της περιοχής θα πρέπει να συμβάλλουν στην επιτάχυνση των αναγκαίων διαδικασιών, στην επίλυση προβλημάτων που είναι προφανές ότι θα ανακύπτουν συνεχώς, στην εύρεση χρηματοδότησης και στο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων μερών.
Στο πλαίσιο αυτό ζητήματα όπως η έγκριση του τιμολογίου, η χορήγηση άδειας διανομής και άδειας διαχείρισης του δικτύου διανομής από τη ΡΑΕ προς τη ΔΕΔΑ Α.Ε. βρίσκονται σε φάση αξιολόγησης και εκτιμάται ότι στο επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθούν.
Ένα άλλο θέμα αφορά στην υποβολή, την κατάλληλη στιγμή, Αιτήματος προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕτΕ) για δανειοδότηση τμήματος της επένδυσης, σε συνέχεια του εγκριθέντος ήδη ποσού ύψους 12,62 εκατ. Ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
Παράλληλα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η ωρίμανση του έργου και να εκδοθούν οι αναγκαίες διοικητικές αποφάσεις που απαιτούνται μέχρι τη φάση υλοποίησης.
Από τα ανωτέρω γίνεται κατανοητό ότι υπάρχουν, αναμφισβήτητα, αρκετές προϋποθέσεις και διαδικασίες προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες για την ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην περιοχή της Καστοριάς, καθόσον πρόκειται για ένα μεγάλο και πολυπαραμετρικό έργο που απαιτεί συνεχείς προσπάθειες όπως κάθε μεγάλο έργο που υλοποιήθηκε στην περιοχή.
Το θετικό είναι ότι γνωρίζουμε τις διαδικασίες, τις παρακολουθούμε από κοντά και συμβάλλουμε, με πρωταγωνιστή την Περιφέρεια, στην επίλυση προβλημάτων και στην επιτάχυνση των διαδικασιών.
Αναφερόμενος στα υπόλοιπα σημεία και ειδικότερα στα θέματα που αφορούν στη μελέτη, ο τίτλος του δημοσιεύματος δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα, δικαιολογείται όμως για τους λόγους και το σκεπτικό που ανέφερα στην αρχή.
Για τους ίδιους λόγους εκτιμώ ότι η αποδοχή της πραγματικότητας από μέρους σας θα συμβάλλει στο στόχο που έχετε για αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών του Νομού Καστοριάς.
Η μελέτη, που εκπονήθηκε σε συνεργασία της ΑΝΚΟ με το ΕΚΕΤΑ, στόχευε να χαρτογραφήσει και να καταδείξει τις προοπτικές, τις δυνατότητες και την πιθανή ελκυστικότητα σε επενδυτές για την αξιοποίηση του αγωγού ΤΑΡ. Εκ του αποτελέσματος τα συμπεράσματα αυτής επιβεβαιώθηκαν από το ενδιαφέρον της πραγματικής οικονομίας, όπως εκδηλώθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς από τη ΔΕΔΑ Α.Ε.
Η αναφορά σας «………………………. για να είναι βιώσιμη η κατασκευή των δικτύων, θα πρέπει τουλάχιστον δύο μονάδες της ΔΕΗ να συνδεθούν με το φυσικό αέριο» ουδεμία σχέση έχει με τα συμπεράσματα της μελέτης για την περιοχή της Καστοριάς και αποπροσανατολίζει τους αναγνώστες.
Στη μελέτη αναφέρεται ότι, «Στις σημερινές συνθήκες η κύρια επιλογή ανάπτυξης δικτύου αφορά στην περιοχή της Καστοριάς, ενώ κρίσιμη χαρακτηρίζεται η δυνατότητα μελλοντικής χρήσης του φυσικού αερίου στην περιοχή με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα ως προς την κατανάλωση αλλά και ως προς τη βαρύτητα ανάπτυξης δικτύου, στον άξονα Φλώρινας – Πτολεμαίδας – Κοζάνης».
Είναι σαφές λοιπόν ότι, το έργο δικτύου διανομής φυσικού αέριου στην ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς αποτελεί προτεραιότητα – κύρια επιλογή, κάτι που επιβεβαιώνεται από τη συνταχθείσα, με πρωτοβουλία της ΔΕΔΑ Α.Ε., μελέτη ανάλυσης κόστους – οφέλους και από την εξέλιξη σχεδιασμού του έργου μέχρι σήμερα.
Στην ίδια μελέτη αναφέρονται οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται για την ανάπτυξη δικτύου φυσικού αερίου στον άξονα Κοζάνη – Πτολεμαίδα – Φλώρινα καθόσον οι πόλεις αυτές (όπως και μερικοί οικισμοί του Δήμου Αμυνταίου συμπεριλαμβανομένου του οικισμού Αμυνταίου) διαθέτουν ήδη συστήματα τηλεθέρμανσης τα οποία και στο μέλλον θα στηρίζονται στην παραγωγή ενέργειας από εγχώριο λιγνίτη.
Επομένως το φυσικό αέριο, όπως ορθά εντόπισε η μελέτη, θα πρέπει να ανταγωνιστεί τη θερμική μεγαβατώρα.
Η προοπτική στον άξονα αυτό επηρεάζεται σημαντικά από το πιθανό ενδιαφέρον της ΔΕΗ, ο Πρόεδρος της οποίας έχει ενημερωθεί ή άλλου μεγάλου καταναλωτή.
Σύμφωνα με τη ίδια μελέτη αναμένεται η κάλυψη επικουρικών απαιτήσεων κατανάλωσης που θα αφορούν στις εναύσεις μονάδων της ΔΕΗ Α.Ε. καθώς και σε αιχμές στη ζήτηση των τηλεθερμάσεων.
Περιγράφονται επίσης σενάρια περαιτέρω αξιοποίησης του φυσικού αερίου στον άξονα Κοζάνη – Πτολεμαίδα – Φλώρινα προκειμένου να ενισχυθεί η ελκυστικότητά του για εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης από τη ΔΕΗ που θα επιμηκύνει χρονικά τη διαθεσιμότητα του λιγνίτη.
Αυτό αφορά μόνον στον παραπάνω άξονα και όχι την ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς.
Το σημαντικό και στην περίπτωση αυτή είναι ότι υπάρχει πρόβλεψη σημείου εξόδου από τον αγωγό ΤΑΡ στη θέση «Περδίκας» όπως αντίστοιχα για την περιοχή της Καστοριάς, στην ευρύτερη περιοχή της «Πορειάς».
Για το λόγο αυτό ο τίτλος του δημοσιεύματος είναι παραπλανητικός (χωρίς να υπονοώ ότι έγινε εσκεμμένα) για τους κατοίκους της Καστοριάς, των Μανιάκων, του Άργους Ορεστικού και των Γρεβενών. Άλλωστε έγινε ειδική αναφορά σ’ αυτήν κατά την προαναφερθείσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) Καστοριάς στις 29.01.2018.
Κλείνοντας επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω ότι η πορεία του σχεδιασμού είναι επιταχυνόμενη. Ζητήματα όπως ο προσδιορισμός της ακριβούς θέσης εγκατάστασης της απομάστευσης φυσικού αερίου βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης. Όλες οι ενδείξεις, που στηρίζονται σε πραγματικά δεδομένα, είναι θετικές επισκιάζοντας τη θολή άποψη που «περνάει» το δημοσίευμα, τουλάχιστον σε ότι αφορά στη μελέτη που συντάχθηκε από την ΑΝΚΟ και το ΕΚΕΤΑ τα συμπεράσματα της οποίας παραμορφώθηκαν δημιουργώντας ερωτήματα σε κάθε ενημερωμένο και καλοπροαίρετο αναγνώστη για τα κίνητρα και τους στόχους του.
Προς αποφυγή παρερμηνειών διευκρινίζω ότι τα παραπάνω αποτυπώνουν την πραγματικότητα και δεν εκπροσωπούν τις απόψεις τρίτων.
Με την ευκαιρία σας προτρέπω να ανοίξετε, όσο ο προγραμματισμός βρίσκεται σε εξέλιξη, ένα διάλογο για την καλύτερη αξιοποίηση του φυσικού αερίου στη βιοτεχνία – βιομηχανία και σε άλλες παραγωγικές δραστηριότητες, εκτός από την οικιακή χρήση, έτσι ώστε να καταστεί στην κυριολεξία αναπτυξιακό έργο για την περιοχή.
Στην περίπτωση αυτή είμαστε στη διάθεσή σας.
Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Για την ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Α.Ε.

Αμανατίδης Γιώργος
Γενικός Δ/ντής