Φυσικό αέριο σε χρόνο “τετελεσμένο μέλλοντα”! (Του Δημήτρη Ιατρίδη)

Αν κάποιος ουδέτερος παρατηρητής, άκουγε μόνο τις τοποθετήσεις των κυβερνητικών παραγόντων, στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, με αποκλειστικό θέμα την σύνδεση της Καστοριάς και του Άργους Ορεστικού με το φυσικό αέριο, θα αποκόμιζε την εντύπωση ότι αυτό βρίσκεται ήδη προ των πυλών και δεν απομένει παρά μόνο το άνοιγμα της στρόφιγγας, μετά από μια περίλαμπρη τελετή εγκαινίων!

Αν μάλιστα απομόνωνε αποκλειστικά, την ενθουσιώδη τοποθέτηση του δημάρχου Άργους Ορεστικού, τότε θα έφευγε με τον πρώτο λογαριασμό της ΔΕΣΦΑ στην τσέπη!

Αντίθετα υπήρξαν τοποθετήσεις κυρίως από την πλευρά της αντιπολίτευσης, σε βουλευτικό και περιφερειακό επίπεδο, που διεκδικούσαν για λογαριασμό τους “κομμάτι” από μια θετική εξελίξη στο θέμα αυτό. Κάτι που δεν φαίνονταν διατεθειμένος ο περιφερειάρχης Θ. Καρυπίδης να παραχωρήσει…

Υπήρξαν, ωστόσο και πιο ψύχραιμες φωνές, όπως του αντιπεριφερειάρχη Σ. Αδαμόπουλου, ο οποίος δήλωσε ότι: θα πρέπει ν΄ αφήσουμε κατά μέρος τις μεμψιμοιρίες και να δούμε τα πράγματα σε πιο αισιόδοξη διάσταση.

Στον αντίποδα βέβαια, με την… υπεραισιόδοξη πρόβλεψη του περιφερειάρχη, ότι στις αρχές του 2019 θα πιάσουν δουλειά τα μηχανήματα, για την καταασκευή του δικτύου.
Ενώ λίγες στιγμές πριν αναγκάστηκε να αποδεχθεί σιωπηρά, την εκτίμηση του πρώην αντιπεριφερειάρχη Δ. Σαββόπουλου ότι η ΔΕΣΦΑ ζήτησε τα γεωγραφικά δεδομένα των δύο Δήμων (Καστοριάς και Άργους Ορεστικού) μόλις τον περασμένο Αύγουστο!

Εκείνο που δεν αποδέχεται και επιρρίπτει συνέχεια ευθύνες στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, είναι η συμβολή τους στην ανάδειξη των τοπικών ζητημάτων, όπως η σύνδεση με το φυσικό αέριο, διότι ως άνθρωπος που προέρχεται από αυτό τον χώρο, θεωρεί την “αποκλειστικότητα” δικό του προνόμιο!

Κάποιος δύσπιστος παρατηρητής, που βρέθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ακούγοντας όλες αυτές τις υπερβολές, θα μπορούσε να συμπεράνει ότι έχει χαθεί η αίσθηση του μέτρου και ότι κάποιοι, για λόγους επικοινωνιακούς “βάζουν το κάρο πριν από τα άλογα”, και όπου τους βγάλει…

Ενώ θα μπορούσαν με κάθε ειλικρίνεια, να ανακοινώσουν στον κόσμο ότι το “τρένο” του φυσικού αερίου (όπως και τόσα άλλα τρένα) έχουν χαθεί προς το παρόν για την Καστοριά.

Και αφήνοντας κατά μέρος τα προσχήματα, θα μπορούσαν κοινή συναινέσει, να χαράξουν τον σχεδιασμό για την επόμενη φάση, στην βάση ενός ρεαλιστικού προγράμματος που θα φέρει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Μέχρι τώρα, τόσο τα κυβερνητικά στελέχη που επισκέπτονται την περιοχή μας όσο και οι παράγοντες της Περιφέρειας, δεν μας έχουν πείσει ότι κινούνται βάσει σχεδίου και δεν… αυτοσχεδιάζουν ανάλογα με την πολιτική συγκυρία.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν μπορούμε να αποφύγουμε τον πειρασμό, παραφράζοντας τον Τσώρτσιλ και να πούμε ότι: “Η αυτοδιοίκηση είναι πολύ μεγάλη υπόθεση, για να την εμπιστευόμαστε σε επαγγελματίες αυτοδιοικητικούς”!