“Βαλλόμεθα πανταχόθεν”! Του Δημήτρη Ιατρίδη

Θα μπορούσε να είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας τύπου “Warstars”, όμως δεν είναι!

Είναι η καθμερινή ενημέρωση του μέσου έλληνα κάθε πρωί από την τηλεόραση:
– Οι τούρκοι απειλούν με απόβαση στα νησιά μας
– Οι αλβανοί διεκδικούν εδάφη της ελληνικής Ηπείρου
– Και οι σκοπιανοί σήκωσαν πάλι την σημαία του αλυτρωτισμού, ενθαρρυμένοι από την ενδοτικότητα της ελληνικής πλευράς.

Όλα αυτά για να αντιμετωπσθούν χρειάζεται εθνική ομοψυχία και κοινωνική συνοχή, αποφαίνονται οι χαζολογούντες σχολιαστές των τηλεπαραθύρων, ωσάν να μην έχουν καμία επαφή με την σημερινή πραγματικότητα.

Όταν σε μια ακριτική περιοχή, όπως η Καστοριά και ο τελευταίος αλβανός λαθροϋλοτόμος πιστεύει ότι μπορεί ανεμπόδιστα να λεηλατεί τα δάση του Γράμμου και να παράγει εθνικό πλούτο για την χώρα του. Ενώ αντίθετα οι κάτοικοι του νομού είναι υποχρεωμένοι να ξεπαγιάζουν, επειδή δεν μπορούν να αγοράσουν το πανάκριβο πετρέλαιο θέρμανσης και να προστατεύουν τα δάση τους.

Όταν η περιοχή μας παραδόθηκε με όρους αποικιοκρατίας, για να περάσει ο αγωγός ΤΑΡ που θα τροφοδοτεί με φυσικό αέριο την Ευρώπη, όχι όμως και τους “ιθαγενείς” της Καστοριάς, που τους ξεγέλασαν με κάποια “καθρεφτάκια”, όπως οι άποικοι του Κορτέζ τους ινδιάνους της Βραζιλίας!

Όταν χιλιάαδες συμπολίτες μας θα βρεθούν στον δρόμο με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και γίνουν πρόσφυγες σε καιρό ειρήνης, επειδή κάποιοι άφρονες πολιτικοί μετέτρεψαν την λεηλασία του εθνικού πλούτου σε ιδιωτικό χρέος και την φόρτωσαν στην λεγόμενη μεσαία τάξη, μέχρι την οριστική διαλυσή της.

Όταν το βιωτικό επίπεδο της άλλοτε ακμάζουσας Καστοριάς, έχει ισοφαρισθεί μ΄ εκείνο της Κορυτσάς και των Σκοπίων, αναγκάζοντας πολλούς κατοίκους να καταφεύγουν στις παραπάνω πόλεις για τα καθημερινά τους ψώνια και για φθηνά καύσιμα.

Όταν η συστηματική φτωχοποίηση ενός πραγματικά προικισμένου τόπου, οδηγεί στον εξανδραποδισμό και την μετανάστευση του μισού πληθυσμού του, τότε δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις για να αντιληφθεί κάποιος ποιο θα είναι το μέλλον του!

Απέναντι σ΄ όλα αυτά τα αμείλικτα ερωτήματα, η επίσημη Πολιτεία αντιτάσσει ένα πολύπλοκο γραφειοκρατικό σύστημα, που οδηγεί στον απόλυτο παραλογισμό!

Για να πάρει κάποιος σήμερα σύνταξη, θα πρέπει να εξοφλήσει εφάπαξ όλες τις οφειλές προς το ταμείο του, που δεν μπόρεσε να αποπληρώσει σταδιακά στα χρόνια της κρίσης και μάλιστα με τις αντίστοιχες προσαυξήσεις!

Αυτό σημαίνει ότι στο άμεσο μέλλον η σύνταξη μετατρέπεται σε προνοιακό επίδομα βαλκανικού τύπου.

Έτσι η “βαλκανιοποίηση” της χώρας μας στα πλαίσια μιας χαλαρής συνομοσπονδίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι και πολύ μακριά!

Αυτό δείχνουν και οι… διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια και την Αλβανία. Απλά δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος για να μας το σερβίρουν…