Η απάντηση της Moody’s στην οργή Ερντογάν: Υποβάθμισε και τις 14 τράπεζες της Τουρκίας!

Μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση εναντίον του οίκου Moody’s για την υποβάθμιση της οικονομίας της χώρας του, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης όμως δεν πτοήθηκε, αντιθέτως η απάντησή του ήταν να υποβαθμίσει το αξιόχρεο 14 τουρκικών τραπεζών.

Όπως αναφέρει ο Moody’s σε ανακοίνωσή του, οι πιστοληπτικές αυτές αξιολογήσεις καθοδηγήθηκαν από:

1) Την εξασθενημένη δυνατότητα της τουρκικής κυβέρνησης να στηρίξει τις τράπεζες της χώρας, η οποία αντανακλάται στην προχθεσινή υποβάθμιση του αξιόχρεου των ομολόγων της σε Ba2 με σταθερές προοπτικές από Ba1 με αρνητικές προοπτικές,

2) Την υποβάθμιση από τον οίκο του μακροοικονομικού προφίλ της Τουρκίας σε αδύναμο+ από μέτριο- και

3) Την άποψή του ότι το λειτουργικό περιβάλλον στην Τουρκία θα γίνει πιο δύσκολο το 2018.

Η υποβάθμιση του αξιόχρεου των ομολόγων της τουρκικής κυβέρνησης καθοδηγήθηκε από την άποψη του Moody’s για συνεχιζόμενη μείωση της θεσμικής ισχύος και τον αυξημένο κίνδυνο να υπάρξει ένα εξωτερικό σοκ.

Οργή Ερντογάν: Με ποια μέτρα και ποια σταθμά μας υποβαθμίσατε;

«Πείτε μας με ποια μέτρα και ποια σταθμά μας υποβαθμίσατε. Οι γείτονές μας έχουν καταποντιστεί, είναι εξαντλημένοι. Σας ξέρουμε καλά», είπε μεταξύ άλλων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας yeniakit.

Ο οίκος Moody’s υποβάθμισε περαιτέρω την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας, επικαλούμενος τη συνεχιζόμενη αποδυνάμωση των οικονομικών και πολιτικών θεσμών της, καθώς και τον αυξημένο κίνδυνο από το διευρυμένο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.

Η πιστοληπτική αξιολόγηση της γειτονικής χώρας υποβαθμίστηκε κατά μία βαθμίδα στο Ba2.

«Η κυβέρνηση φαίνεται ότι συνεχίζει να είναι επικεντρωμένη στα βραχυπρόθεσμα μέτρα, σε βάρος της αποτελεσματικής νομισματικής πολιτικής και της θεμελιώδους οικονομικής μεταρρύθμισης», ανέφερε ο οίκος.

Ο Ερντογάν αναρωτήθηκε επίσης με ποιο κριτήριο η Moody’s αναβάθμισε πρόσφατα την ελληνική οικονομία.

Ο τουρκικός Τύπος αναφέρει σε δημοσιεύματα ότι «Η έκθεση της Moody’s γράφτηκε στο σπίτι του Φετουλάχ Γκιουλέν».

Χαρακτηριστική η ανάρτηση αρθρογράφου στην «Daily Sabah» με τίτλο «Η αγάπη της Moody’s για τον Φετουλάχ Γκιουλέν». Στο κείμενο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η έκθεση συντάχθηκε στο γραφείο του Γκιουλέν και ότι «ο στόχος της έκθεσης δεν είναι να απεικονίσει την τουρκική οικονομία αλλά να παραποιήσει τα στοιχεία».


real.gr