Εικόνα διάλυσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δ. Μακεδονίας

Σκηνές από τον ημιβυθιζόμενο “Τιτανικό”, με τον αξιολύπητο μαέστρο να διευθύνει την μπάντα, προσποιούμενος ότι δεν συμβαίνει τίποτε, έζησαν χθες οι ελάχιστοι ακροατές, οι οποίοι έσπευσαν να παρακολουθήσουν το “αποκεντρωμένο” Περιφερειακό Συμβούλιο, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο πολιτιστικό κέντρο του Άργους Ορεστικού.

Ανάμεσά τους και ο δήμαρχος Νεστορίου Πασχάλης Γκέτσιος, που το παρομοίασε με το “γήπεδο του ΠΑΟΚ”!
Ενώ ο διοργανωτής δήμαρχος Άργους Οερστικού Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου, που κάθονταν αμίλητος και μελαγχολικός καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, ασφαλώς και θα μετρούσε “απώλειες” από την στενή σχέση που οικοδόμησε όλα αυτά τα χρόνια με τον περιφερειάρχη!

Τα πνεύματα οξύνθηκαν από την αρχή της συνεδρίασης όταν ο εντεταλμένος σύμβουλος για έργα του ΕΣΠΑ Σταύρος Γιαννακίδης, αμφισβήτησε τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι απεντάχθηκαν έργα ύψους 35 εκατ. ευρώ, τις οποίες χαρακτήρισε “φούσκα”!

Αντίθετα υποστήριξε ότι απεντάχθηκαν “κάποια έργα” από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, τα οποία απέδωσε σε περιπτώσεις όπου ο ανάδοχος κηρύχθηκε έκπτωτος ή αυτά δεν έχουν προταθεί να ενταχθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο, από τους φορείς, γιατί δεν ήταν στον στρατηγικό τους σχεδιασμό”, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Για τον Δήμο Άργους Ορεστικού είπε ότι έχουν ενταχθεί και έχουν χρηματοδοτηθεί έργα συνολικού προϋπολογισμού 20.500.000 ευρώ και άλλα πέντε έργα ύψους 4,5 εκατ. ευρώ.

Ενώ για την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, δήλωσε χαρακτηριστικά: “Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπάρξει ισονομία, στο πλαίσιο της περιφερειακής συνείδησης”!

Η συνεδρίαση πήρε την εικόνα ρωμαϊκής αρρένας και κόντεψε να τιναχθεί στον αέρα, κάτω από το αμήχανο βλέμα του περιφερειάρχη, όταν στο βήμα ανέβηκε ο εντεταλμένος σύμβουλος Αντώνης Δασκαλόπουλος, για να απαντήσει “επί προσωπικού” στον Δημήτρη Σαββόπουλο, για τις 80 διανυκτερεύσεις στην Αθήνα, που δικαιολόγησε μέχρι στιγμής στην Οικονομική Επιτροπή!

Απαντώντας ο Α. Δασκαλόπουλος δήλωσε ότι: “Κατεβαίνω στην Αθήνα για λόγους διαφάνειας και προάπισης του δημοσίου συμφέροντος”.
Ενώ έκανε μνεία για την γνωστή υπόθεση του πρώην νομάρχη Γρεβενών, λέγοντας ότι “θα πρέπει να οδηγηθούν κάποιοι στην Δικαιοσύνη, όταν τόσα εκατομμύρια έκαναν φτερά”!

Στην συνέχεια από την μειοψηφία τέθηκε το περιβόητο business plan για την γούνα, που καθυστερεί εδώ και δύο χρόνια, επί του οποίου απάντησε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Κώττας, λέγοντας ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν είναι αυτοτελές αλλά αποτελεί μια αλληλουχία προγραμμάτων, τα οποία έχουν διαφορετική αφετηρία και διαφορετική κατεύθυνση.

Το θέμα της σήραγγας της Κλεισούρας που ήταν ένα από τα “προτάγματα” του συνδυασμού Καρυπίδη προεκλογικά, τέθηκε από τον σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας κ. Κιοσσέ, ο οποίος υπηρέτησε και ως επιτελάρχης στην Μεραρχία της Καστοριάς, και αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του έργου για την επικοινωνία των δύο όμορων περιοχών Καστοριάς και Πτολεμαϊδας.

Στον κ. Κιοσσέ απάντησε ο ίδιος ο περιφερειάρχης Θ. Καρυπίδης, ο οποίος με την αδέκαστη λογική που τον διακρίνει, είπε ότι αν είχε να επιλέξει ανάμεσα στην σήραγγα της Κλεισούρας και στον άξονα Πτολεμαϊδας – Φλώρινας, θα επέλεγε τον δεύτερο, γιατί αποτελεί την μόνη διέξοδο της Φλώρινας προς την Εγνατία.

Ο κ. Καρυπίδης απάντησε και στο δεύτερο ερώτημα του κ. Κιοσσέ, για την αρχιτεκτονική σχολή της Καστοριάς, που χάθηκε με ευθύνη της κ. Διαμαντοπούλου, προβάλλοντας ως “αντιστάθμισμα” τα δύο μεταπτυχιακά που υλοποιούνται αυτό τον καιρό, σε συνεργασία με την εταιρεία του αγωγού ΤΑΡ.

Στο σημείο αυτό αποχωρεί ο συνδυασμός της Γεωργίας Ζεμπιλιάδου, διότι δεν τέθηκε προς συζήτηση το θέμα με τις πλωτές εξέδρες στην λίμνη της Καστοριάς, που απασχόλησε την επικαιρότητα το προηγούμενο διάστημα και υπήρξε αντικείμενο αντιπαράθεσης της ιδίας με τον αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Σωτήρη Αδαμόπουλο.