Καταγγελία: Ατέλειωτη Ταλαιπωρία Αγροτών Καστοριάς και πάσης Ελλάδος

Ο αριθμός ταυτότητας ακινήτου (ΑΤΑΚ) είναι ένας μοναδικός αριθμός για κάθε ιδιοκτήτη και για κάθε ιδιοκτησία.
Αναγράφεται στο Ε9 των φορολογούμενων και για πρώτη φορά φέτος είναι υποχρεωτικό να καταχωρηθεί κατά τη σύνταξη του ΟΣΔΕ.

Η υποχρεωτικότητα αυτή δημιουργεί αξεπέραστα προβλήματα.
Υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις όπου δεν έγινε αποδοχή κληρονομιάς, αλλά δύναται ο ένας από τους κληρονόμους να υπογράφει ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης για όλα τα αγροτεμάχια του κλήρου, πράγμα που δεν μπορεί να γίνει με την νέα διάταξη, όπως επίσης, οι κληρονόμοι ή και οι ιδιοκτήτες, να βρίσκονται στο εξωτερικό να είναι δεύτερης και τρίτης γενιάς και να μην κάνουν δήλωση στην εφορία για την ιδιοκτησία τους που είναι πλέον πολυτεμαχισμένη.

Δεν είμαστε αντίθετοι στο να καταγραφούν και να δηλωθούν όλα τα αγροτεμάχια της χώρας, αλλά αυτό γιατί πρέπει να γίνει σε ένα μήνα και γιατί πρέπει να το κάνουμε εμείς;

Η δική μας δουλειά είναι να κατέχουμε νόμιμα τις εκτάσεις που καλλιεργούμε να τις δηλώνουμε όπου και εάν χρειάζεται και να παράγουμε προϊόντα.

Δεν είναι δουλειά δική μας να λύσουμε τα κληρονομικά της χώρας.
Δεν αρνούμαστε να βοηθήσουμε στο εγχείρημα αλλά σε βάθος χρόνου και σιγά σιγά, όπου γίνεται και με πρόβλεψη εξαιρέσεων, ώστε να μην χαθούν καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Το κράτος θα πρέπει να αναζητεί τρόπους απελευθέρωσης εκτάσεων για χρήση και όχι να δεσμεύει σε αχρηστία εκτάσεις που είδη καλλιεργούνται και που προσμετρούνται στην συνολική καλλιεργήσιμη έκταση της χώρας.

Πρέπει να αποσυρθεί η διάταξη αυτή πριν δημιουργηθεί αδιέξοδο και χαθούν καλλιεργήσιμες εκτάσεις και αντίστοιχα δικαιώματα που δεν θα τα καρπωθεί ούτε το κράτος ούτε κανένας άλλος.

Ας αναζητηθούν άλλοι τρόποι ώστε να δηλωθούν όλα τα αγροτεμάχια από τους ιδιοκτήτες τους χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουμε εμείς είκοσι φορές παραπάνω από τα προσδοκώμενα οφέλη για το κράτος, όλο αυτό το εγχείρημα.

Λαζαρίδης Δημήτριος
(πρόεδρος Α.Σ.Πενταβρύσου Καστοριάς)