Η φωτογραφία! (Του Δημήτρη Ιατρίδη)

Παλαιότερα είχαμε εκείνα τα περιβόητα “ανακοινωθέντα”,  που διανέμονταν χέρι με χέρι από τα βουλευτικά γραφεία και κοσμούσαν τις στήλες των τοπικών εφημερίδων σε περίοπτη θέση.

Με την χαρακτηριστική λεζάντα “κατόπιν ενεργειών μου…” κάτω από την ξεφτυσμένη φωτογραφία του τοπικού βουλευτή, όπου μόλις και μετά βίας “έπιανε” το μελάνι του τυπογραφείου στον ταλαιπωρημένο τσίγκο!

Τα χρόνια πέρασαν… Η τεχνολογία εξελίχθηκε… Αλλά η νοοτροπία των βουλευτών παρέμεινε η ίδια!

Μόνο που τώρα η κακοποιημένη φωτογραφία του βουλευτή, έγινε ψηφιακή και οι “συνεντεύξεις” δίνονται απ΄ ευθείας σε video διά ζώσης.

Σύμφωνα δε με την κρατούσα αντίληψη, “συνέντευξη” θεωρείται ο ακατάσχετος μονόλογος του βουλευτή, μπροστά από τα μικρόφωνα των τοπικών μ.μ.ε., που δεν αφήνει περιθώρια διαλόγου με τους συνεντευξιαζόμενους, για την εξέλιξη της συζήτησης, πέρα από αυτά που θέλει να “περάσει” ο ίδιος στον κόσμο!

Κι αν κάποτε οι δημοσιογράφοι γίνουν πιο απαιτητικοί, τότε αυτόματα λειτουργεί ο μηχανισμός του αποκλεισμού – με εύσχημο τρόπο είναι αλήθεια – από τις επόμενες “συνεντεύξεις”!

Τότε τον ρόλο της ενημέρωσης αναλαμβάνει το email, το οποίο εκτός από το καθιερωμένο δελτίο τύπου, περιλαμβάνει και άφθονο φωτογραφικό υλικό, σε ψηφιακή μορφή, για ευκολότερη διαχείριση από τα σύγχρονα μέσα ενημέρωσης, χωρίς καμία δική τους παρέμβαση!

Το οξύμωρο είναι ότι αυτού του είδους η “τυποποιημένη” ενημέρωση, που καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια από τα πολιτικά γραφεία, δεν υπεισέρχεται στην ουσία της είδησης αλλά περιορίζεται μόνο στην φωτογραφία!

Η οποία συνήθως εμφανίζει τον βουλευτή ή τον περιφερειάρχη αγκαζέ με τον αρμόδιο υπουργό, που θα εγκρίνει την χρηματοδότηση του αιτούμενου έργου.

Συνήθως τα περισσότερα από αυτά τα αιτήματα καταλήγουν στον… κάλαθο των αχρήστων, όπως απέδειξε η καθημερινή πρακτική, αλλά η φωτογραφία του βουλευτή ή του περιφερειάρχη με τον υπουργό, πέρασε στην συνείδηση του κόσμου ως δεδομένο!

Και αυτό είναι που θα μετρήσει την ώρα της (λαϊκής) κρίσης και θα εμπλουτίσει τα προεκλογικά φυλλάδια των υποψηφίων.

Αρκεί να θυμηθούμε πόσοι υποψήφιοι όλων των βαθμίδων εδώ στην Καστοριά, κέρδισαν τις εκλογές, κραδαίνοντας το χαρτί της αρχιτεκτονικής ή της σήραγγας της Κλεισούρας, φωτογραφιζόμενοι μ΄ όλους τους υπουργούς που πέρασαν από τα αντίστοιχα υπουργεία, τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία!

Αλλά το πιο δυνατό “χαρτί” αποδείχθηκε το τρένο στην Καστοριά, που εκλέγει συνέχεια βουλευτή από τον Κ. Σημαιοφορίδη μέχρι την Ολ. Τελιγιορίδου.

Ειδικά τώρα που θα συνδυαστεί και με το… λιμάνι του Πόρτο Άργους!