603
kepaptsoglou

Γενναίο «κούρεμα» στα κόκκινα δάνεια –Παραδείγματα (video)

Πρόταση «βόμβα» για την διαχείριση των «κόκκινων» δανείων έχει κατατεθεί από Ευρωπαίους αξιωματούχους, προκειμένου να δοθεί μία σημαντική ανάσα στους δανειολήπτες, αλλά και στις τράπεζες. Το σχέδιο προβλέπει γενναίο κούρεμα του δανείου υπό την προϋπόθεση ότι θα το εξυπηρετεί το εναπομείναν ποσό μέχρι την αποπληρωμή του.

Το αποκαλούμενο ιρλανδικό μοντέλο – εφαρμόστηκε με επιτυχία στην Ιρλανδία – προβλέπει το σπάσιμο του δανείου σε δύο κομμάτια. Το καλό και το κακό. Το καλό θα συνδέεται με το ύψος των εγγυήσεων που έχει δώσει ο δανειολήπτης σε συνθήκες όμως αγοράς και αυτό θα ρυθμίζεται και θα εξυπηρετείται μέχρι την αποπληρωμή του. Το υπόλοιπο ποσό θα «παρκάρεται» και εφόσον ο δανειολήπτης εξυπηρετεί κανονικά το καλό κομμάτι του δανείου μέχρι τέλους, τότε αυτό θα διαγράφεται. Στην αντίθετη περίπτωση θα γίνεται απαιτητό στο σύνολό του.

Ας δούμε ένα παράδειγμα για να γίνει κατανοητό:

Ας υποθέσουμε έχει κάποιος κόκκινο δάνειο ύψους 500.000 ευρώ και έχει εξασφαλίσεις που σήμερα ανέρχονται σε όρους αγοράς (τόση είναι η σημερινή τους αξία) στις 200.000 ευρώ. Τότε η τράπεζα «παρκάρει» τις 300.000 ευρώ σε ένα κακό δάνειο και τις υπόλοιπες 200.000 ευρώ, τις ρυθμίζει με τον πελάτης της. Εφόσον ο δανειολήπτης πληρώσει κανονικά της δόσεις των 200.000 ευρώ μέχρι την αποπληρωμή, τότε οι 300.000 ευρώ διαγράφονται. Στην αντίθετη περίπτωση το υπόλοιπο του καλού δανείου και το σύνολο του κακού (οι 300.000 ευρώ δηλαδή) καθίστανται όλες απαιτητές με ότι αυτό σημαίνει για τον δανειολήπτη. 

Η λύση αυτή δίνει ανάσα, αν και όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, πολλές τράπεζες σε πολλά κόκκινα δάνεια εφαρμόζουν αυτή την πρακτική.

Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί στην Αθήνα και όπως τόνισε «οι εγχώριες τράπεζες τα πήγαν καλά στα stress test και η κατάστασή τους έχει βελτιωθεί. Ελπίζουμε ότι οι καταθέτες θα πειστούν ώστε να επιστρέψουν τα χρήματά τους».

Τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες και αυτές πλέον αποδίδουν καρπούς, σημείωσε, ενώ πρόσθεσε πως ο SSM θα διασφαλίσει ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν προς την σωστή κατεύθυνση.

Πιστεύουμε ότι μπορεί να ξεκινήσει ένας ενάρετος κύκλος υπογράμμισε η Ντ. Νουί συμπληρώνοντας ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι ένα καλό εργαλείο που μπορεί να αντιμετωπίσει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Οι τράπεζες μπορούν να προσφέρουν λύσεις για να εξυπηρετηθούν τα δάνεια και να γίνουν βιώσιμα, να ξεχαστεί ένα κομμάτι του δανείου και το υπόλοιπο να μπορεί να εξυπηρετηθεί, τόνισε. Είναι ένα «προϊόν» που χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες και αυτό έχει αρχίσει να συμβαίνει και στην Ελλάδα, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τον οδικό χάρτη που κατέθεσε η κυβέρνηση για την περίοδο μετά το πρόγραμμα, το χαρακτήρισε ένα καλό σχέδιο και τόνισε την ανάγκη εφαρμογής του. «Προφανώς η καθοριστική στιγμή θα είναι τι θα συμβεί στο τέλος του προγράμματος, το οποίο έρχεται σύντομα και αν η κυβέρνηση είναι αφοσιωμένη στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Η κυβέρνηση κατέθεσε τον οδικό χάρτη, είναι ένα καλό σχέδιο το οποίο πρέπει να εφαρμοστεί», σημείωσε.

ΠΗΓΗ: newsit.gr

 


Η ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΜΕΛΟΣ Ε.Ι.Ε.Τ.

ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΝΤΥΠΟΥ 2242

ΕΔΡΑ Κορυτσάς 17, Τ.Κ. 52100 Καστοριά

Τηλ. & FAX: 2467027935

email: kasestia@otenet.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ – ΕΚΔΟΤΗΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

Δημήτρης Ιατρίδης


Βρείτε μας στο facebook

Βρείτε μας στο twitter

Βρείτε μας στο instagram


ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΕΝΤΥΠΟΥ

ΤΙΜΗ ΦΥΛΛΟΥ: 1 €

ΕΤΗΣΙΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ: Εντός νομού 30€/ εκτός νομού 60€/

Δήμων – Κοινοτήτων – Οργανισμών – Τραπεζών 90€

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ: Ευρώπη 100€/ ΗΠΑ 120$/ Αυστραλία 130$/ Καναδά 120$

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ: Δημοσίου 2€/εκατοστό

Δημοσίου που επιβαρύνουν ιδιώτες 5€/εκατοστό

(κοινή υπουργική απόφαση 2/28783Α/9-9-2005)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ: Σύμφωνα με τον κατάλογο

Τα ενυπόγραφα άρθρα και σχόλια εκφράζουν τις απόψεις ων συντακτών τους, οι οποίοι φέρουν και αποκλειστική ευθύνη.Newsletter

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Και μείνετε ενημερωμένοι για ότι συμβαίνει στο νομό μας και όχι μόνο


Κατηγορίες