AA_2015_Epixeiriseis_April16_trapezes_661727489

Τι αλλάζει στον νόμο Κατσέλη– Ποια θα είναι η «απάντηση» των τραπεζών

Από «ψιλό κόσκινο» θα περνούν οι δανειολήπτες που ζητούν ένταξη στο νόμο Κατσέλη και θα μπορούν να επωφεληθούν από τις διατάξεις προστασίας της πρώτης κατοικίας μόνον εφόσον πληρούν τις βασικές προϋποθέσεις, έτσι ώστε να είναι σχεδόν βέβαιο  ότι η αίτηση τους θα εγκριθεί από το δικαστήριο.Είναι μία από τις σημαντικότερες αλλαγές  που σχεδιάζονται στον αναθεωρημένο «νόμο Σταθάκη» και θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης με τους εκπροσώπους των Θεσμών, στον νέο κύκλο διαπραγματεύσεων που θα ανοίξει στα μέσα Μαϊου, στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης.

Στο σχέδιο που έχει ετοιμάσει η ελληνική πλευρά προβλέπεται η δημιουργία μηχανισμού αυστηρού ελέγχου των αιτήσεων, ώστε να αποκλείονται αμέσως  δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης, αλλά καταθέτουν αιτήσεις μόνο  και μόνο για να επωφεληθούν προσωρινά και να βρεθούν σε καθεστώς προστασίας ώσπου να εκδικασθεί η υπόθεση τους.

Αρση τραπεζικού απορρήτου

Στις νέες διατάξεις θα υπάρχει πρόβλεψη για:

• Αμεση «έξωση» από το νόμο όσων δεν δικαιούνται την προστασία του.
• Αρση του τραπεζικού απορρήτου, προκειμένου να αποδεικνύεται η οικονομική αδυναμία του αιτούντος.

Έτσι, η δυνατότητα υπαγωγής ενός οφειλέτη στο νόμο Κατσέλη δεν θα κρίνεται πλέον όταν φτάσει η υπόθεση στο δικαστήριο, αλλά στην πρώτη φάσης της διαδικασίας, αμέσως μετά την κατάθεση της αίτησης του και με τον έλεγχο της περιουσιακής του κατάστασης το άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών.

Η αίτηση θα απορρίπτεται άνευ ετέρου και θα ενεργοποιούνται  μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που έχουν ανασταλεί, εάν αποδειχθεί δόλος εκ μέρους του οφειλέτη. Ως δόλος θα εκλαμβάνεται η μεταβίβαση ακινήτων σε συγγενείς, η απόκρυψη οικονομικών και περιουσιακών στοιχείων, η πτώχευση εταιρίας κλπ.

Γρήγορο ξεκαθάρισμα

Κι ενώ η «πόρτα» εισόδου στο νόμο Κατσέλη μισοκλείνει, οι τράπεζες αποφασίζουν να  κινηθούν συντονισμένα, υιοθετώντας ενιαία κριτήρια προκειμένου να περιορισθεί ο αριθμός των δανειοληπτών που έχουν εξασφαλίσει ένταξη, ή απολαμβάνουν προστασίας έχουν υποβάλει αίτηση ένταξης.

Στους δανειολήπτες αυτούς οι τράπεζες θα προτείνουν να τους ρυθμίσουν τις οφειλές με ειδικούς ευνοϊκούς όρους, εφ’ όσον παραιτηθούν από τις προστατευτικές διατάξεις του νόμου.

Στόχος τους είναι να περιορίσουν τις εκκρεμότητες σ’ αυτόν τον τομέα και να επιταχύνουν το ξεκαθάρισμα του χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων.

sofokleousin.gr


Η ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΜΕΛΟΣ Ε.Ι.Ε.Τ.

ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΝΤΥΠΟΥ 2242

ΕΔΡΑ Κορυτσάς 17, Τ.Κ. 52100 Καστοριά

Τηλ. & FAX: 2467027935

email: kasestia@otenet.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ – ΕΚΔΟΤΗΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

Δημήτρης Ιατρίδης


Βρείτε μας στο facebook

Βρείτε μας στο twitter

Βρείτε μας στο instagram


ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΕΝΤΥΠΟΥ

ΤΙΜΗ ΦΥΛΛΟΥ: 1 €

ΕΤΗΣΙΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ: Εντός νομού 30€/ εκτός νομού 60€/

Δήμων – Κοινοτήτων – Οργανισμών – Τραπεζών 90€

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ: Ευρώπη 100€/ ΗΠΑ 120$/ Αυστραλία 130$/ Καναδά 120$

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ: Δημοσίου 2€/εκατοστό

Δημοσίου που επιβαρύνουν ιδιώτες 5€/εκατοστό

(κοινή υπουργική απόφαση 2/28783Α/9-9-2005)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ: Σύμφωνα με τον κατάλογο

Τα ενυπόγραφα άρθρα και σχόλια εκφράζουν τις απόψεις ων συντακτών τους, οι οποίοι φέρουν και αποκλειστική ευθύνη.Newsletter

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Και μείνετε ενημερωμένοι για ότι συμβαίνει στο νομό μας και όχι μόνο


Κατηγορίες