Καστοριά: Κάθε φορά που ανακοινώνονται “επενδύσεις” στον Γράμμο έχουμε αυτό το αποτέλεσμα!

Οι απόπειρες για την “αξιοποίηση” του Γράμμου με ιδιωιτκές επενδύσεις έχουν μακρά παράδοση στον τόπο μας.

Που ξεκινούν από το 1981 με τον αείμνηστο Κ. Σημαιοφορίδη και φτάνουν μέχρι τα πρόθυρα της μνημονιακής περιόδου.

Όλες όμως απέτυχαν και έμειναν στα “χαρτιά” προτού ξεκινήσουν!
Η πρώτη συντονισμένη προσπάθεια ξεκίνησε το 2017 από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καστοριάς, με νομάρχη τον Κ. Λιάντση.

Ενώ η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με τον Α. Λεούδη, έθεσε σε εφαρμογή το πρόγραμμα της αποναρκωθέτησης του Γράμμου, που όμως κατέληξε σε φιάσκο!

Το κακό ήρθε λίγους μήνες μετά, όταν δύο μεγάλες πυρκαγιές, που εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα σε διαφορετικά σημεία, έκαψαν 26.000 στρέμματα πευκοδάσους στην καρδιά του Γράμμου.

Ο Περιφερειάρχης Α.Λεούδης απέδωσε την φωτιά στα ναρκοπέδια που υπήρχαν διάσπαρτα από την εποχή του εμφυλίου.
Ενώ ο Νομάρχης Κ. Λιάντσης έκανε λόγο για “χέρια εμπρηστών”.
Πιο εντυπωσιακό όμως είναι το background της υπόθεσης, όπως αποτυπώνεται στην καταγγελία του τότε επικεφαλής της μειοψηφίας στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Π. Παπαδιαμαντόπουλου ο οποίος μάλιστα ζήτησε και την παρέμβαση του εισαγγελέα, για να χυθεί άπλετο φως στις “σκανδαλώδεις”, όπως τις χαρακτήρισε, συμβάσεις, που υπέγραψε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καστοριάς, με 19 αυτοαπασχολούμενους ιδιοκτήτες μηχανημάτων, οι οποίοι συμμετείχαν στην κατάσβεση των πυρκαγιών του Γράμμου το περασμένο καλοκαίρι.

Όπως ανάφερε τότε ο επικεφαλής της μειοψηφίας, από τις συμβάσεις προκύπτει ότι, οι ώρες που αναγράφονται ότι εργάστηκαν τα μηχανήματα και οι χειριστές τους είναι τελείως πλασματικές, ενώ οι ημερομηνίες που αναφέρονται ότι συμμετείχαν στην κα- τάσβεση, ξεκινούν από τις 17 και 18 Ιουλίου, όταν ακόμα οι φωτιές δεν είχαν εκδηλωθεί ή είχαν υποτιμηθεί ως “έρπουσες” και επομένως “ακίνδυνες” για μια τόσο μεγάλη καταστροφή!

Στις συμβάσεις αυτές,  που υπέγραψε η Νομαρχία Καστοριάς  υπάρχουν περιπτώσεις αυτοαπασχολούμενων, που εργάστηκαν ταυτόχρονα με δύο και τρία μηχανήματα και πιστώθηκαν συνολικά 264 ώρες!!! Επί προσθέτως οι συγκεκριμένες συμβάσεις δεν έχουν ημερομηνία λήξεως και αυτό μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως!
Το ιστορικό της υπόθεσης, όπως αναφέρεται στην καταγγελία της μειοψηφίας έχει ως εξής:

Όπως επίσημα φαίνεται στην εισήγηση του νομάρχη για τον απολογισμό των πυρκαγιών του καλοκαιριού στον νομό, η πρώτη τους εκδήλωση έγινε στην περιοχή του Πεύκου την 18η Ιουλίου 2007.
Έκτοτε και μέχρι την 23η Ιουλίου που εμφανίστηκε νέα πυρκαγιά στην περιοχή Κοτύλης, Κυψέλης όπως σαφώς αναφέρει η έκθεση του Νομάρχη, δεν υπήρξε καμία συνδρομή μηχανημάτων, εκτός ενδεχομένως των Νομαρχιακών στο έργο της κατάσβεσης της «έρπουσας πυρκαγιάς» από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Μετά την επιδείνωση των μετώπων της πυρκαγιάς την 24η Ιουλίου συνήλθε εκτάκτως και ώρα 22.00 το Σ.Ν.Ο (Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο) χωρίς να κληθούμε όπως προβλέπεται. Εκεί αποφασίστηκαν μπροστά στο απροσδόκητο μέγεθος του προβλήματος, δράσεις όπως η αναγκαιότητα μίσθωσης μηχανημάτων ιδιωτών, η συμβολή της δασικής υπηρεσίας, των δασικών συνεταιρισμών, του στρατού και της αστυνομίας, των κατοίκων της περιοχής καθώς και εθελοντικών οργανώσεων.
Οι Δήμοι Νεστορίου και Ακριτών καθώς και οι Κοινότητες Γράμμου, Αρρένων και Καστρακίου κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης την 25η Ιουλίου 2007.
Την 26η Ιουλίου 2007 με απόφαση Νομάρχη εγκρίνεται η μίσθωση μηχανημάτων ιδιωτών καθώς και η προμήθεια τροφίμων, συγκροτείται δε και ανάλογη επιτροπή.

Την 27η Ιουλίου σε έκτακτη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής εγκρίνεται το ποσό των 30.000 ευρώ για τα μηχανήματα.

Την 31η Ιουλίου εγκρίνεται από την πολιτεία το ποσό των 500.00 ευρώ για την αντιμετώπιση των αναγκών λόγω πυρκαγιών.

Έκτοτε έχουν παρέλθει τέσσερις μήνες και μόλις τώρα για πρώτη φορά ήρθε το θέμα στη Νομαρχιακή Επιτροπή, συγκεκριμένα ήρθαν συμβάσεις έργου των μηχανημάτων ύψους 393.685 ευρώ και άλλων σχετικών με τις πυρκαγιές αναγκών.
Είναι γνωστό ότι εμείς αμέσως μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών θέσαμε το θέμα για συζήτηση στο Ν. Σ. και παρανόμως το θέμα ποτέ δεν συζητήθηκε. Έτσι φτάσαμε στο σημείο ο Νομάρχης να ενημερώνει τους συμβούλους της πλειοψηφίας εκτάκτως την 29η Νοεμβρίου, ενώ εμείς απουσιάζαμε διαμαρτυρόμενοι και καταγγέλλοντες.

Όσον αφορά στη σημερινή εισήγηση:

1. Πέραν του γεγονότος ότι αυτή έρχεται καθυστερημένα (μετά από 4 μήνες) χωρίς καμία αιτιολόγηση, θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτη, αναληθής και σαφώς ζημιογόνα και αδιαφανής για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

* Τα όποια μηχανήματα των ιδιωτών 19 σε συνολικό αριθμό δραστηριο- ποιήθηκαν στις φωτιές, ενώ ο απολογισμός, του Νομάρχη τα αναφέρει με αφετηρία την 25η Ιουλίου 2007, στις υπογραφόμενες συμβάσεις φαίνονται να έπιασαν δουλειά τα περισσότερα από την 17η Ιουλίου, δηλ. τη μέρα της έναρξης της πυρκαγιάς ή μια μέρα πιο πριν.

* Μισθώθηκαν τελικά 18 μηχανήματα ιδιοκτησίας 10 ιδιωτών, που σημειωτέων παρουσιάζονται αυτοαπασχολούμενοι.

* Εάν αυτά προστεθούν τα μηχανήματα της Νομαρχίας, των δήμων, του στρατού και των ιδιωτών που προς τιμή τους δε δέχτηκαν αμοιβή, φαίνεται πως στις φωτιές συνολικά δραστηριοποιήθηκαν συγχρόνως 40 περίπου μηχανήματα. Το πιστεύει κανείς; Εμείς ήμασταν εκεί διακριτικά καθημερινά σχεδόν και δεν είδαμε ούτε τα μισά.

* Από πουθενά δε φαίνεται πως έγινε η επιλογή των εργολάβων, έστω και με το χαρακτήρα του επείγοντος. Είναι γνωστό σε όλους, ότι πάρα πολλοί εργολάβοι ούτε καν ρωτήθηκαν να συμμετέχουν και δίκαια εκφράζουν το παράπονό τους.

* Το άλλο απαράδεκτο μετά τις ψεύτικες ημερομηνίες, είναι ο υπολογισμός των ωρών εργασίας των ανωτέρω μηχανημάτων. Πως και από ποιους έγινε η κατανομή; Είναι δυνατό μηχανήματα να δουλεύουν περισσότερες από 24 ώρες το εικοσιτετράωρο;

* Είναι δυνατό οι αυτοαπασχολούμενοι ιδιοκτήτες των μηχανημάτων να απασχολούνται συγχρόνως σε δύο και τρία μηχανήματα; Ποιους και γιατί κοροϊδεύουν;
Υπογράφτηκαν τέλος συμβάσεις χωρίς σαφή ημερομηνία λήξεως. Ο αριθμός των ωρών είναι σε κάθε περίπτωση πλασματικός. Δεν έχουμε να κάνουμε ούτε με αθάνατα μηχανήματα ούτε με υπεράνθρωπους χειριστές.